Χρηματιστήριο & Αγορές

Bankingnews: Κλείνει το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19 ευρώ – Θα ακολουθήσει και δημόσια πρόταση

Bankingnews: Κλείνει το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19 ευρώ – Θα ακολουθήσει και δημόσια πρόταση
Οι Άραβες αγοράζουν το 37,30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 5,98% της Atale (Μαρινάκης) και το 5% από το 11% του Γ. Περιστέρη και ακολούθως υλοποιούν δημόσια πρόταση στο χρηματιστήριο με στόχο τουλάχιστον 75%
Ράλι καταγράφεται στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή +7,05% στα 18,22 ευρώ, με υψηλό όγκο 608 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,15 δισ. ευρώ .
Ομοίως, ισχυρά κέρδη +6,11% καταγράφει και η ΓΕΚ Τέρνα με όγκο 446 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,69 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews.gr, το αραβικό fund που ολοκλήρωσε τον οικονομικό έλεγχο στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ήρθε και σε συνεννόηση με τις ελληνικές τράπεζες… αποτιμά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,24 δισεκ. ή 19 ευρώ.

Με βάση ορισμένες πηγές –αξιόπιστες– το deal θα ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ή την πρώτη εβδομάδα Απριλίου 2024.
Οι ελληνικές τράπεζες αξιολόγησαν το business plan και το σχέδιο χρηματοδότησης του κρατικού αραβικού fund για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και έδωσαν το πράσινο φως.
Το σχέδιο το οποίο έχουν εγκρίνει οι τράπεζες περιλαμβάνει τους εξής άξονες.
Οι Άραβες αγοράζουν το 37,30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 5,98% της Atale (Μαρινάκης) και το 5% από το 11% του Γ. Περιστέρη και ακολούθως υλοποιούν δημόσια πρόταση στο χρηματιστήριο με στόχο τουλάχιστον 75%.
Εάν το deal υλοποιηθεί στην τιμή μεταξύ 19 ευρώ για το 75% (118,10 εκατ. μετοχές Χ 75%= 88,58 εκατ μετοχές Χ 19 ευρώ = 1,68 – 1,7 δισεκ. ευρώ).
Τα 1,7 δισεκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν με 800 εκατ δάνεια από το σχήμα των ελληνικών τραπεζών με επιτόκιο δανεισμού 5,2% και τα υπόλοιπα 900 εκατ ίδια συμμετοχή των Αράβων.
Το Αραβικό fund έχει καλύψει με άνεση την ίδια συμμετοχή.
Οι τράπεζες θεωρούν υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας το Αραβικό fund και έτσι ξεπεράστηκαν πολλά προβλήματα του παρελθόντος ως προς το μοντέλο χρηματοδότησης.
Αυτό το σχήμα είναι περίπου δεδομένο αλλά ο Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής δεν βιάζεται να πουλήσει… ωστόσο η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είναι κρίσιμη… γιατί και οι Άραβες έχουν βάλει χρονοδιάγραμμα…

Έρχεται έκπληξη

Πληροφροούμαστε ότι μεγάλο fund με ισχυρή παρουσία σε μεγάλη συστημική τράπεζα που άλλαξε γραφεία πρόσφατα.... σχεδιάζει να συνεργαστεί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μετοχικά και στο σκέλος των παραχωρήσεων...
Η έκπληξη θα έρθει από το Τορόντο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης