Τελευταία Νέα

Πώς η ehret+klein μεταμόρφωσε με 8,5 εκατ. το παλιό εκδοτικό κτήριο του ΔΟΛ

Πώς η ehret+klein μεταμόρφωσε με 8,5 εκατ. το παλιό εκδοτικό κτήριο του ΔΟΛ

Η γερμανική εταιρεία επενδύει στις αναξιοποίητες ευκαιρίες που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά ακινήτων με πρώτο σταθμό την Αθήνα

 

Εφαρμόζοντας νέα καινοτόμα και έξυπνα συστήματα για να δώσει ξανά ζωή στο παλιό κτήριο της Χρήστου Λαδά, που ως το 2004 στέγαζε τον άλλοτε κραταιό Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, η γερμανική ehret+klein παρουσίασε το πρώτο της πρότζεκτ στη χώρα μας.

Η εταιρεία επενδύει στις αναξιοποίητες ευκαιρίες που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά ακινήτων με πρώτο σταθμό την Αθήνα, αλλά κοιτάζει και προς τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να διευρύνει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Η ανάπλαση του παλαιού κτηρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας, μία επένδυση άνω των 8,5 εκατ. ευρώ, βελτίωσε το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αποδίδοντας στην πόλη ένα νέο αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς. Οι εργασίες ανακατασκευής διήρκεσαν από τον Φεβρουάριο του 2022 ως τον Απρίλιο του 2024, και τώρα το σύγχρονο κτήριο γραφείων οκτώ ορόφων, έκτασης προς ενοικίαση 3.074,11 τ.μ., θα στεγάσει τη ΔΕΗ.

 

Βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας

Το νέο αρχιτεκτονικό όραμα για τη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου, στο πλαίσιο της αναγέννησης του κέντρου της πόλης, οφείλεται στο διεθνώς βραβευμένο αθηναϊκό γραφείο DECA Architecture, του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena. Στην κατασκευή, υιοθετήθηκε μια στρατηγική χαμηλής τεχνολογίας - υψηλής απόδοσης, εστιάζοντας σε εύκολα συντηρήσιμες λύσεις, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας και την περιβαλλοντική ποιότητα.

Από τη χρήση των υφιστάμενων οικοδομικών υλικών μειώθηκαν κατά 60% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με το αν γίνονταν νέες κατασκευές. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το κτήριο πιστοποιήθηκε κατά τη μέθοδο «BREEAM» με αξιολόγηση «ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ».


«Καλειδοσκόπιο» για φυσικό φως

Μία από τις κύριες κατασκευαστικές προκλήσεις στο εν λόγω κτήριο ήταν η έλλειψη διείσδυσης φυσικού φωτός, κοινό φαινόμενο στο πυκνοδομημένο κέντρο της Αθήνας.

Το καινοτόμο σύστημα «Καλειδοσκόπιο», σε συνδυασμό με τα ηλιακά ράφια, αύξησε την αυτονομία του φυσικού φωτός σε έναν τυπικό όροφο γραφείων από το 21% στο 67%.

Ειδικότερα, το «Καλειδοσκόπιο» αποτελείται από ένα φωταγωγό στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτηρίου κι έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό. Μερικώς επενδυμένο με πρισματικές επιφάνειες κατόπτρου, ο φωταγωγός αντανακλά το φως προς τα κάτω, διαχέοντάς το στους εργασιακούς χώρους και στους δημόσιους χώρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων ανοιγμάτων που γίνονται μεγαλύτερα στους χαμηλότερους ορόφους.

Επιπλέον, τα εξωτερικά ηλιακά ράφια στη νότια όψη επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει πιο βαθιά στους εργασιακούς χώρους αντανακλώντας το από την οροφή με μια επιφάνεια υψηλής ανακλαστικότητας τοποθετημένη στο επάνω μέρος.

Ακόμη, παρέχουν σκίαση από τον ήλιο και μειώνουν την αντανάκλαση στα παράθυρα χωρίς να εμποδίζουν τη θέα, καθώς είναι τοποθετημένα πάνω από το επίπεδο των ματιών. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η όψη του κτηρίου είχε υποστεί πολλές αλλαγές, με την αντανάκλαση και την προστασία από τον ήλιο να παραμένουν σημαντικές προκλήσεις.

Παλαιότερα, εντελώς απροστάτευτο από τον ήλιο, το κτήριο είχε υπερβολικά φορτία ψύξης και μη βιώσιμη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι.

Τώρα, η νέα όψη, κατασκευασμένη από βιώσιμα παραγόμενο ξύλο, παρέχει σκίαση από τον ήλιο και ρυθμίζει την είσοδο του φυσικού φωτός με ειδικά σχεδιασμένα σκίαστρα.

Το δώμα με τα φωτοβολταϊκά παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Φιλοσοφία της ehret+klein αποτελεί η προτίμηση σε ντόπιους συνεργάτες. Έτσι, για το πρότζεκτ Lada 3, επέλεξε την Parostec για την κατασκευή, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία και προσανατολισμό σε πράσινα κτήρια. Η Transsolar KlimaEngineering δημιούργησε ολόκληρο το σκεπτικό σχετικά με τη βιωσιμότητα, η AS Light επιμελήθηκε τον σχεδιασμό των φώτων και η Timagenis Acoustics έκανε τη μελέτη ήχου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης