Ενέργεια & Αγορές

Eurostat: Αυξήθηκαν σχεδόν 30% οι εισαγωγές ρωσικού LNG της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025

Eurostat: Αυξήθηκαν σχεδόν 30% οι εισαγωγές ρωσικού LNG της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δαπανήθηκαν περίπου 4,48 δισ. ευρώ υγροποιημένου φυσικού αερίου - Βοηθάει η απουσία περιορισμών στο συγκεκριμένο καύσιμο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δαπάνησε περίπου 4,48 δισεκατομμύρια ευρώ (5,22 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από τα 3,47 δισεκατομμύρια ευρώ (4 δισεκατομμύρια δολάρια) που δαπανήθηκαν κατά την ίδια περίοδο το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που ανέφερε η Deutsche Welle.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι ρωσικές εισαγωγές LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, ακόμη και όταν το μπλοκ διατηρεί διάφορες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι συνολικές εισαγωγές LNG της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2025 έφτασαν τα 26,9 δισεκατομμύρια ευρώ (3,13 δισεκατομμύρια δολάρια), με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προμηθεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στα 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια).


Η
ΕΕ εξακολουθεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω αγωγών στην ΕΕ μέσω μίας μόνο διαδρομής (αγωγός Turkish Stream).

«Αυτές οι προμήθειες προορίζονται μόνο για αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία», αναφέρει η Deutsche Welle.

Το ρωσικό LNG φτάνει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσιων δεξαμενόπλοιων, με παραδόσεις που αυξήθηκαν το 2024, αλλά μειώθηκαν ξανά από τις αρχές του 2025.

Η ΕΕ παρέλαβε περίπου 5,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού LNG μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2025.

Το ισχύον πλαίσιο κυρώσεων δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού για τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα.

«Το ρωσικό πετρέλαιο υπόκειται κυρίως στο εμπάργκο της ΕΕ που εισήχθη το 2023. Οι κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο ισχύουν μόνο για το φυσικό αέριο αγωγών και προβλέπουν εξαιρέσεις για τη Βουδαπέστη και την Μπρατισλάβα», σημειώνει η Deutsche Welle.

 
πλοίο_LNG_1_3.jpg

Βοηθάει η απουσία περιορισμών στο LNG 

Η απουσία περιορισμών στο LNG επέτρεψε τη συνέχιση των αγορών από τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ.

«Όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εισαγάγει περιοριστικά μέτρα.

Αγοράστηκε ενεργά, ιδίως, από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Ταυτόχρονα, η Αυστρία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αρνήθηκαν οικειοθελώς φυσικό αέριο από τη Ρωσία νωρίτερα», αναφέρει η έκθεση.

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν ευρύτερα πρότυπα στο ενεργειακό εμπόριο ΕΕ-Ρωσίας.

Το 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησε περίπου 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων (1% λιγότερο από το 2023).

Αυτό το ποσό υπερέβη τα 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας που παρείχε η ΕΕ στην Ουκρανία κατά την ίδια περίοδο.

Ξεχωριστές αναφορές υποδεικνύουν πιθανή παράκαμψη των ενεργειακών κυρώσεων μέσω τρίτων χωρών. 

 

Η Ισπανία έλαβε ντίζελ από το Μαρόκο 

Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2025, τα ισπανικά λιμάνια έλαβαν 123.000 τόνους καυσίμου ντίζελ από το Μαρόκο, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το αφρικάνικο κράτος δε λειτουργεί διυλιστήρια πετρελαίου από το 2016, στοιχείο που καθιστά τις αγορές ντίζελ για επανεξαγωγή οικονομικά αμφισβητήσιμες, εκτός εάν το καύσιμο έχει ανταγωνιστική τιμολόγηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης