Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέτρα φέτος για να αποτρέψει τις χώρες από το να παρακάμψουν τον δασμό άνθρακα στα σύνορα, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, καθώς ορισμένοι στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να αναδιαρθρώσουν το εμπόριό τους για να αποφύγουν τον φόρο.
Ανησυχίες για παράκαμψη του συστήματος
Από τον Ιανουάριο, ο Μηχανισμός Προσαρμογής στα Σύνορα Άνθρακα - ο πρώτος δασμός άνθρακα στα σύνορα στον κόσμο - θα επιβάλει τέλη στις εκπομπές CO2 εισαγόμενων αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, του αλουμινίου, του τσιμέντου και των λιπασμάτων.
Το σύστημα στοχεύει να θέσει τους ξένους παραγωγούς σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, οι οποίοι ήδη πληρώνουν για τις εκπομπές τους στο πλαίσιο της αγοράς άνθρακα της Ευρώπης.
Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι το σύστημα θα μπορούσε να παρακαμφθεί εάν οι ξένες εταιρείες απλώς προσαρμοστούν στέλνοντας προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζουν να παράγουν αγαθά υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα για άλλες αγορές. Αυτό θα τους επέτρεπε να αποφύγουν τον φόρο άνθρακα της ΕΕ χωρίς να κάνουν τη συνολική παραγωγή τους πιο πράσινη.
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου
Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει μέτρα έως το τέλος του έτους για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου και την επέκταση του δασμού άνθρακα στα σύνορα σε άλλα προϊόντα κατάντη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Πώς διασφαλίζουμε ότι όλο αυτό το σύστημα δεν θα παραπλανηθεί, ιδίως από τους Κινέζους;» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Επιτροπή εξετάζει μέτρα που περιλαμβάνουν ένα σύστημα βάσει του οποίου στα αγαθά δίνεται μια σταθερή τιμή εκπομπών CO2 ανά χώρα ή ανά εταιρεία αντί να υπολογίζονται συγκεκριμένες εκπομπές ανά αποστολή, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
«Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα απαλλάξετε κάποιον επειδή ουσιαστικά μας έστειλε πράσινα πράγματα, χρησιμοποιώντας τα γκρίζα πράγματα στο σπίτι και δεν άλλαξε τίποτα», πρόσθεσαν.
Οι βιομηχανίες πιέζουν για τα σχέδια
Ο βιομηχανικός όμιλος European Aluminium ζήτησε τον περασμένο μήνα από την ΕΕ να απλοποιήσει τον φόρο CO2 δίνοντας σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου από μια χώρα την ίδια βαθμολογία εκπομπών CO2 ανεξάρτητα από τις εκπομπές που παράγονται κατά την κατασκευή τους.
Αυτό θα έκανε τον φόρο της ΕΕ απλούστερο στην επιβολή, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντίσταση από ξένες εταιρείες, οι οποίες θα έχαναν τη δυνατότητα να μειώσουν άμεσα τον λογαριασμό δασμών άνθρακα στα σύνορα εάν μειώσουν τις δικές τους εκπομπές.
www.worldenergynews.gr






