AD
Διεθνή

OΙ Χούθι χτύπησαν την Aramco - Oι Σοαυδάραβες κλιμακώνουν την σύγκρουση - Oι τακτικές και τα προβλήματα

OΙ Χούθι χτύπησαν την Aramco - Oι Σοαυδάραβες κλιμακώνουν την σύγκρουση - Oι τακτικές και τα προβλήματα
Η Σαουδική Αραβία και η ευρύτερη περιοχή έχουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγική και εφοδιαστική ικανότητα από τις εγκαταστάσεις της Aramco που δέχτηκαν επίθεση στο Τζιζάν, λέει στο Al Jazeera ο Cormac McGarry, διευθυντής υπηρεσιών θαλάσσιας ασφάλειας εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης κινδύνων - Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι ΗΠΑ... αντιμετωπίζουν ένα σύγχρονο τακτικό πρόβλημα - Αljazeera
Σχετικά Άρθρα

Η Σαουδική Αραβία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χοντέιντα της Υεμένης, η οποία ελέγχεται από τους Χούθι, στην τελευταία κλιμάκωση της έντασης κατά τη διάρκεια του περιφερειακού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης συνεχίζεται και ότι μια απειλούμενη «μαζική» επίθεση μπορεί να είναι περιττή, αν και οι ΗΠΑ παραμένουν «έτοιμες και σε ετοιμότητα».

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζει «σύγχρονο τακτικό πρόβλημα» στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία και η ευρύτερη περιοχή έχουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγική και εφοδιαστική ικανότητα από τις εγκαταστάσεις της Aramco που δέχτηκαν επίθεση στο Τζιζάν, λέει στο Al Jazeera ο Cormac McGarry, διευθυντής υπηρεσιών θαλάσσιας ασφάλειας, μιας εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης κινδύνων.

Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία επίθεση είναι απίθανο να «ακυρώσει τις προμήθειες». Ωστόσο, οι «πολύ πραγματικές απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Στενό του Ορμούζ είναι αυτά που πραγματικά θα συνεχίσουν να περιορίζουν την ικανότητα της ναυτιλίας να μεταφέρει αυτές τις προμήθειες στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε από το Άμστερνταμ.

«Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι ΗΠΑ... αντιμετωπίζουν ένα σύγχρονο τακτικό πρόβλημα, το οποίο είναι ότι μπορείς να ρίξεις όσα εξελιγμένα σύγχρονα όπλα θέλεις σε αυτά τα γεωγραφικά σημεία φραγμού, αλλά τα επιστρατεύεις εναντίον όπλων, που έχουν το πλεονέκτημα σε ένα γεωγραφικό σημείο φραγμού», πρόσθεσε ο ΜακΓκάρι.

«Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να κάνει περιορισμένα πράγματα έναντι εκατοντάδων και χιλιάδων σχετικά φθηνών drones, τα οποία δεν χρειάζεται να πετύχουν τόσα πολλά για να περιορίσουν τη ναυτιλία.

Οι Χούθι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στις εγκαταστάσεις της Aramco της Σαουδικής Αραβίας

Ρεπορτάζ από τη Σαναά της Υεμένης

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αξιωματούχοι των Χούθι υπαινίσσονταν και υποδείκνυαν - και σε ορισμένες περιπτώσεις έλεγαν ευθέως - ότι θα στοχοποιήσουμε το «ψωμί και το βούτυρο» της Σαουδικής Αραβίας, που είναι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.

Έχουμε δει τους Χούθι στο παρελθόν να στοχεύουν τις αποθήκες του, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαψαν τις εγκαταστάσεις.

Αυτό ανάγκασε τη Σαουδική Αραβία να σπεύσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τερματίσει τις οκταετείς επιθέσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Με αυτήν την τελευταία επίθεση, οι Χούθι προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχουν μια ικανότητα δεύτερου χτυπήματος - την ικανότητα να απαντούν στρατιωτικά και να επιτίθενται αφού απορροφήσουν αεροπορικές επιδρομές.

Έχουμε δει τους Χούθι να το κάνουν αυτό, όχι μόνο με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και με τις ΗΠΑ και στον πόλεμό τους με το Ισραήλ το 2023-2025.

Οι Χούθι έδωσαν στη Σαουδική Αραβία την επιλογή όταν επέβαλαν για πρώτη φορά τον αποκλεισμό: είτε να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην συμμαχία της, είτε να προχωρήσει σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Η Σαουδική Αραβία φαίνεται να προτίμησε το δεύτερο, γι' αυτό και βλέπουμε αυτή την αντιπαράθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης