Ο ΣΕΒ παρουσίασε στο Μαξίμου υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη το ιταλικό μοντέλο για την βιομηχανία και αναμένει την απάντηση της κυβέρνησης αφού αυτή το επεξεργαστεί
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση αναδεικνύεται η υπόθεση της μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας και παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να διαμορφωθεί πακέτο μέτρων με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων το πακέτο αυτό δεν κατέστη δυνατό να οριστικοποιηθεί χθες κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος. Από την πλευρά της βιομηχανίας μετείχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η αντιπρόεδρος Ράνια Αικατερινάρη και o πρόεδρος της Επιτροπής για την βιομηχανία Ευάγγελος Χρυσάφης.
Ποιό είναι το ιταλικό μοντέλο, όπως κατέγραφε το worldenergynews.gr στις 18/9 :
https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/573931/erxetai-to-italiko-montelo-gia-tin-meiosi-tou-energeiakoy-kostous-stin-viomixa
Στόχος να βοηθηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα επιχειρήσεων
Κύριο ζητούμενο από πλευράς κυβέρνησης είναι το όποιο σχήμα ενίσχυσης αποφασιστεί, να αφορά όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και να μην επικεντρωθεί μόνο στις πολύ μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Προφανώς είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση πως οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές είναι εκείνοι που πλήττονται κυρίως από το υψηλό ενεργειακό κόστος καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο του κόστους παραγωγής τους.
Ωστόσο εκτιμάται ότι το όφελος των μέτρων που θα ληφθούν δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης, αλλά να διαχέεται και σε εκείνες που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Κάτι το οποίο αναμένεται να προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα μετά την επιστροφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με την Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Κρίς Ράιτ.
Στο μεσοδιάστημα πάντως οι επαφές με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας θα συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κώστης Χατζηδάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντα ο οποίος χθες είχε μακρά σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τη γενική γραμματέα Ενέργειας Δέσποινα Παληαρούτα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κύκλοι του ΥΠΕΝ εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την υιοθέτηση του λεγόμενου «ιταλικού μοντέλου» το οποίο φαίνεται να προωθεί ο ΣΕΒ. Και τούτο τόσο για πολιτικούς λόγους, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο προτάθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ, όσο και για τεχνικούς λόγους. Kατά άλλους ομως αυτό δεν εχει καμία ουσιαστική σημασία, αφού το ιταλικό μοντέλο διαθέτει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι γενικότητες. Επί της ουσίας όλα δείχνουν ότι αν υπαρξουν συγκλίσεις και συμφωνίες στην υιοθέτηση του μοντέλου αυτό θα προχωρήσει.
Πάντως η κίνηση του ΣΕΒ θεωρείται ότι άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο και θα υπάρξει αποτέλεσμα σε κατεύθυνση που θα δημιουργήσει ασφαλείς πρϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή
Έγκριση από την ΕΕ μόνο αν υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις
Συγκεκριμένα εκφράζεται προβληματισμός, καθώς εκτιμάται ότι οποιοσδήποτε τέτοιου είδους μηχανισμός υιοθετηθεί, θα πρέπει να έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει αρκετός χρόνος από την κοινοποίηση έως την έγκριση και την εφαρμογή του μηχανισμού.
Εξάλλου το παράδειγμα της Ιταλίας δείχνει, ότι χωρίς επίσημη έγκριση από τις Βρυξέλλες, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το μέτρο να προσβληθεί. Και τούτο διότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ύστερα από καταγγελία, εξέδωσε προς τις ιταλικές αρχές ένα comfort letter, στο οποίο διευκρινίζεται ότι η Επιτροπή «δεν βλέπει λόγους να ξεκινήσει περαιτέρω έρευνα».
Ωστόσο, το ίδιο έγγραφο υπογραμμίζει ότι δεν αποτελεί επίσημη θέση ούτε δεσμεύει την Κομισιόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια ασφάλεια που αποπνέει το ιταλικό σχήμα είναι μάλλον εύθραυστη.
Εν κατακλείδι απο την στιγμή που το ιταλικό μοντέλο λειτουργεί, αν το ελληνικό δεν παρουσιάσει σημαντικές αποκλίσεις θα μπορεί να υιοθετηθεί άμεσα όπως εκφραζουν πηγές προσκείμενες τόσο στην πλευρά του ΣΕΒ όσο του Μαξίμου.
Άλλωστε και οι Ιταλοί το εφάρμοσαν και στην συνέχεια τέθηκε στην Κομισιόν.
Τα βασικά σημεία που αυτήν την στιγμή θα κρίνουν το ελληνικό μοντέλο είναι η επέκταση του από τις ενεργοβόρες και στην Μέση Τάση και ποιές ΑΠΕ θα χρησιμοποιηθούν.
Αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε άλλες συμπληρωματικές λύσεις που δεν έχουν σχηματοποιηθεί ακόμη, αν και φαίνεται ότι κομβική χρονικά είναι η γενική συνέλευση του ΣΕΒ στις 7 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί τότε να έχει διαμορφωθεί ένα πλήρες πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γενική συνέλευση.
www.worldenergynews.gr






