Η "φτωχή" Βουλγαρία στηρίζει με βάση τα 62 ευρώ/MWh την βιομηχανία της χωρίς ανταλλάγματα - Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Η
Ρεπορτάζ του Montel αναφέρει ότι η Βουλγαρία έλαβε ήδη απόφαση να στηρίξει με αποζημιώσεις το βιομηχανικό κόστος για τιμές που ξεπερνούν τα 62 ευρώ / MWh για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές - Όλα τα βλέμματα στραμμένα σήμερα στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός για το σχέδιο στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας
Σχετικά Άρθρα
Η Βουλγαρία εγκρίνει νέο σχέδιο επιδότησης ενέργειας για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές σύμφωνα με το Montel. Συγκεκριμένα η γείτονα χώρα ενέκρινε ένα ετήσιο πρόγραμμα αποζημίωσης για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας, με στόχο την προστασία τους από τις υψηλές τιμές spot, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου (χθες).

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι μεγάλοι καταναλωτές θα λάβουν αποζημίωση για τιμές ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 62 ευρώ/MWh για την περίοδο χρέωσης μεταξύ 1ης Ιουλίου 2025 και 30ης Ιουνίου 2026, δηλαδή με αναδρομική ισχύ.
Τα κεφάλαια θα παρέχονται από ένα ταμείο που ιδρύθηκε στη χώρα το 2015 για την είσπραξη πληρωμών από παραγωγούς, traders και διαχειριστές συστημάτων για την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος.

Αυτό το πλαίσιο αντικαθιστά τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα για ένα πλάνο επιδοτήσεων για την αποζημίωση των βιομηχανικών πελατών έως και 50% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση δήλωσε, ότι το νέο σχέδιο θα είναι ευχερέστερο στην εφαρμογή από την προηγούμενη πρόταση, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας με ταχύτερες πληρωμές σε σχέση με ό,τι είχε συζητηθεί προηγουμένως.

Το νέο σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Στην Ελλάδα

Σήμερα είναι η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού για το σχέδιο αντιμετώπισης του βιομηχανικού κόστους. Σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά η πρόταση του ΣΕΒ αναφέρεται σε ένα ενεργειακό δάνειο 10TWh τριετούς διαρκείας με σταθερή τιμή 60 ευρώ και απόδοση εις το διπλάσιο σε 20ετή βάση με τους ωφελούμενους να πρέπει να επιστρέψουν την διπλάσια ενέργεια από αυτή που δανείστηκαν, στηρίζοντας νέες ΑΠΕ της τάξης των ~1,75 GW σε φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Δείτε το ελληνικό σχέδιο: 

https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/574329/grant-thornton-energeiako-daneio-10twh-gia-3-eti-me-60e-mwh-sto-sxedio-sev-apopliromi-20etis-ta-krtiria-epileksimotitas

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση το σκέφθεται, λόγω του κόστους των 285 εκ ευρώ και δεν επισπεύδει άμεσα την τελική απόφαση, καθώς έχει και άλλους στόχους, όπως το να συμπεριλάβει εκτός της μέσης τάσης και κλάδους έξω από τον βιομηχανικό χώρο.

Δεν μπορεί όμως να μην παρατηρήσει κάποιος, ότι όταν η φτωχή Βουλγαρία αποφασίζει να στηρίξει την βιομηχανία της και προχωρά αποφασιστικά, η ελληνική πολιτεία κινδυνεύει να εμφανιστεί τουλάχιστον ως εθελοτυφλούσα, αφήνοντας ακάλυπτες τις παραγωγικές της μονάδες με συγκριτικό μειονέκτημα, αν δεν πάρει αποφάσεις και παρουσιάσει την εικόνα κωλυσιεργείας.

Καθώς επίσης και ότι οι βουλγαρικές επιχειρήσεις θα λάβουν καθαρές επιδοτήσεις και όχι δάνεια με διπλάσια επιστροφή.


Ελλάδα, Ρουμανία να ακολουθήσουν, διερωτάται το ρεπορτάζ του Montel

Εκπρόσωποι ρουμανικών και ελληνικών βιομηχανιών δήλωσαν στον Montel, ότι ανέμεναν και οι δύο κυβερνήσεις τους να παρουσιάσουν παρόμοια σχέδια.
«Εάν το βουλγαρικό σχέδιο εγκριθεί από την ΕΕ, τότε παρόμοια βοήθεια θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Ελλάδα και γιατί όχι στη Ρουμανία και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε μέλος της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ΕΒΙΚΕΝ.

Τον Ιούνιο που πέρασε μέλη βιομηχανικών συνδέσμων από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία προέτρεψαν την ΕΕ να δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποζημίωσης για να αντισταθμίσει τις σημαντικά υψηλότερες τιμές spot ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Περιφερειακοί traders δήλωσαν στον Montel τον περασμένο μήνα ότι τάσσονται υπέρ της κρατικής βοήθειας ως βραχυπρόθεσμο μέτρο, 

 O Λούκα Ντιμιτρόφ υπογράφει για το Montel το ρεπορταζ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης