Η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας με τίτλο «Vision 2030» καθορίζει τον στόχο της οικονομικής διαφοροποίησης, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα επεκτείνοντας άλλους οικονομικούς τομείς. Εκτός από την άντληση εσόδων από αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, όπως οι κατασκευές, οι ΤΠΕ και ο τουρισμός, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι
Η Σαουδική Αραβία έχτισε τον πλούτο της στο πετρέλαιο και παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, με παραγωγή άνω των 12 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως. Το κράτος της Μέσης Ανατολής έχει αποδεδειγμένα αποθέματα 266,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αντλεί ορυκτά καύσιμα για τις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο, στο πλαίσιο του στόχου της να μειώσει την εξάρτηση από τα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα, η Σαουδική Αραβία επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη των άλλων ενεργειακών τομέων της τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για περίπου δύο δεκαετίες, σε μια προσπάθεια να αναπτύξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανέπτυξε ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ενεργειακής Απόδοσης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και ξεκίνησε το Κέντρο Ενεργειακής Απόδοσης της Σαουδικής Αραβίας. Το Βασίλειο στοχεύει να επιτύχει 50% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030, ή 130 GW χωρητικότητας, και να φτάσει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2060.
Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας
Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας έχει επεκταθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, μετά την έναρξη του πρώτου μεγάλης κλίμακας, συνδεδεμένου στο δίκτυο φωτοβολταϊκού έργου 300 MW, Sakaka PV, τον Νοέμβριο του 2019, το οποίο αναπτύχθηκε από την ACWA Power. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει πλέον 10,2 GW ανανεώσιμης χωρητικότητας συνδεδεμένης στο δίκτυο, καθώς και περισσότερα από 33 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Στόχος της είναι να προσφέρει επιπλέον 20 GW ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους διαφοροποίησης.
Για να υποστηρίξει τον τομέα της ηλιακής ενέργειας, η Σαουδική Αραβία επενδύει στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες (BESS), με 8 GWh (2GW) χωρητικότητας ήδη σε λειτουργία. Επιπλέον 22 GWh (5,5 GW) BESS βρίσκονται υπό ανάπτυξη, κάτι που θα υποστηρίξει την επίτευξη του εθνικού στόχου για χωρητικότητα αποθήκευσης 48 GWh έως το 2030. Άλλοι τομείς που αναπτύσσονται περιλαμβάνουν την αιολική ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια και το πράσινο υδρογόνο.
Τα νέα έργα
Το φουτουριστικό μεγα-έργο της κυβέρνησης, το NEOM των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Το έργο πράσινου υδρογόνου NEOM αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη εμπορική εγκατάσταση υδρογόνου σε κλίμακα κοινής ωφέλειας που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο. Το έργο των 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει 3,9 GW πράσινης ενέργειας από ηλιακή, αιολική και BESS και αναμένεται να παράγει 600 τόνους καθαρού υδρογόνου την ημέρα μόλις λειτουργήσει. Η κυβέρνηση στοχεύει να τροφοδοτήσει ολόκληρο το μεγα-έργο NEOM χρησιμοποιώντας μια ποικιλία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τον Οκτώβριο, η Saudi Power Procurement Company (SPPC) ανακοίνωσε ότι είχε αναθέσει πέντε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με συνολική χωρητικότητα 4,5 GW, αξίας άνω των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα έργα ανατέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar των ΗΑΕ και στις γαλλικές εταιρείες TotalEnergies και EDF.
Τα έργα περιλαμβάνουν το έργο ηλιακής ενέργειας Najran 1,4 GW και τον ηλιακό σταθμό Ad Darb 600 MW της Masdar, τον ηλιακό σταθμό Samtah 600 MW της Saudi Electricity Company και της EDF, την εταιρεία ενέργειας και νερού Al Jomaih και τον ηλιακό σταθμό Sufun 400 MW της TotalEnergies, καθώς και το έργο αιολικής ενέργειας Dawadmi 1,5 GW στην επαρχία Ριάντ από την Korea Electric Power Corporation, την Nesma Renewable Energy Company και την Etihad Water and Electricity Company του Ατζμάν.
Το ΑΙ
Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη του τομέα πληροφορικής της Σαουδικής Αραβίας τη βοήθησε επίσης να αναπτύξει τις μη πετρελαϊκές βιομηχανίες της μέσω ενός μεγαλύτερου ανοίγματος σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Το Όραμα 2030 της Σαουδικής Αραβίας προωθεί μια στρατηγική ψηφιοποίησης σε όλους τους τομείς, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών παγκοσμίως. Το Βασίλειο αναμένεται να αναπτύξει κέντρα δεδομένων «σε κλίμακα και με ανταγωνιστικό κόστος που δεν έχει επιτευχθεί πουθενά αλλού», σύμφωνα με τον Υπουργό Επενδύσεων της χώρας, Khalid Al Falih. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αναδυθεί [τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια] και σίγουρα θα καθορίσει τη μελλοντική οικονομία κάθε έθνους. Όσοι επενδύσουν θα ηγηθούν και όσοι υστερούν, δυστυχώς, θα χάσουν», τόνισε ο Al Falih.
Στρατηγική οικονομικής διαφοροποίησης
Η Σαουδική Αραβία έχει σημειώσει πρωτοφανή επιτυχία με το έργο οικονομικής διαφοροποίησης την τελευταία δεκαετία. Περίπου το 50,6% της σαουδαραβικής οικονομίας είναι πλέον «εντελώς αποσυνδεδεμένο» από το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Al Falih. Εν τω μεταξύ, το 2024, το Βασίλειο ανακοίνωσε αύξηση 1,3% στο ετήσιο ΑΕΠ, λόγω της ανάπτυξης 4,3% σε τομείς εκτός πετρελαίου.
Η στρατηγική οικονομικής διαφοροποίησης της Σαουδικής Αραβίας έχει ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το κρατικό ταμείο πλούτου της χώρας - το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων - για να επενδύσει σε μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών για να προσελκύσει υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικών επενδύσεων. Το Βασίλειο έχει αρχίσει να αναπτύσσει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την πράσινη ενεργειακή δυναμικότητα να αναμένεται να αυξηθεί κατά... με επιταχυνόμενο ρυθμό κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα υποστηριχθεί από την μεγαλύτερη ψηφιοποίηση και το άνοιγμα σε καινοτόμες τεχνολογίες.
www.worldenergynews.gr






