Η Ρωσία πρόκειται να φτάσει την ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ μέχρι το τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexander Novak στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.
"Νομίζω ότι αυτό (θα συμβεί) τους επόμενους μήνες, ίσως μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Θα δούμε πώς θα τα πάνε οι εταιρείες", δήλωσε ο Novak όταν ρωτήθηκε πότε η Ρωσία θα φτάσει την ποσόστωσή της.
Η ποσόστωση της Ρωσίας για τον Νοέμβριο είναι περίπου 9,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ο Novak δήλωσε ότι η Ρωσία αύξησε σταθερά την παραγωγή πετρελαίου τον Νοέμβριο και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι τον Οκτώβριο, όταν η χώρα υπολειπόταν της ποσόστωσής της κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο Novak δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει την πρόβλεψή της για την παραγωγή υγρών υδρογονανθράκων για το τρέχον έτος, διατηρώντας την στα 510 εκατομμύρια τόνους.
Τόνισε επίσης ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Rosneft και της Lukoil, που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο σε αντίποινα για την καθυστέρηση των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, δεν έχουν επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία.
Επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει ολοκληρώσει πλήρως την αντιστάθμιση της προηγούμενης υπερπαραγωγής πετρελαίου στο πλαίσιο της συμφωνίας OPEC+ και ότι δεν σχεδιάζει να μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή.
Οι εγχώριες τιμές καυσίμων έχουν σταθεροποιηθεί χάρη στους περιορισμούς των εξαγωγών, τη μειωμένη ζήτηση και την επιστροφή των διυλιστηρίων από τη συντήρηση, ενώ οι τιμές λιανικής έχουν αρχίσει να μειώνονται, πρόσθεσε ο Νόβακ.
www.worldenergynews.gr






