AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Merz: Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα και λιγότερο στα χρέη των χωρών (Reuters)

Merz: Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα και λιγότερο στα χρέη των χωρών (Reuters)
«Αλλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα με έναν προϋπολογισμό του 20ού αιώνα. Ο θεμελιώδης εκσυγχρονισμός είναι επομένως απαραίτητος», είπε ο Γερμανός καγγελάριος

Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζήτησε την Πέμπτη την αναθεώρηση αυτού που χαρακτήρισε ως ξεπερασμένο σύστημα προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας μια απλοποιημένη προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις στην άμυνα και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ.

O επερχόμενος προϋπολογισμός της Ευρώπης

Η ομιλία έδειξε πώς χαράσσονται οι γραμμές μάχης στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034, όπου οι εκκλήσεις για αυξημένες δαπάνες για την ασφάλεια ανταγωνίζονται για κεφάλαια με πιο παραδοσιακούς αποδέκτες, όπως οι γεωργικές επιδοτήσεις και η περιφερειακή αναπτυξιακή βοήθεια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συναποφασίζει με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τα σχέδια δαπανών, ψήφισε τον Απρίλιο την αύξηση του προϋπολογισμού πέρα ​​από αυτό που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, προκαλώντας μια αναμέτρηση με τα κράτη μέλη να διστάζουν να πληρώσουν περισσότερα. Ο Merz έκανε τις δηλώσεις αυτές στην τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου στην πόλη Άαχεν, το οποίο φέτος απονεμήθηκε στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εξέδωσε προειδοποίηση για καταιγίδα το 2024 σχετικά με την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης της Ελλάδας, η χώρα του οποίου υπέστη το κύριο βάρος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης όταν ο Ντράγκι, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, τήρησε την περίφημη υπόσχεσή του να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ.

«Μια κυρίαρχη Ευρώπη χρειάζεται έναν προϋπολογισμό «ανθεκτικό στον Ντράγκι»», δήλωσε ο Merz.

«Απλοποιημένες δομές, επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα και την άμυνα, εστίαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια για τις ευρωπαϊκές πολιτικές - όλα αυτά είναι απαραίτητα επειδή οι πόροι είναι περιορισμένοι».

Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ζητήσει τον Φεβρουάριο κοινό δανεισμό για να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά το Βερολίνο αντιτίθεται στην ιδέα. Επίσης, αντιτάχθηκε σε άλλες προτάσεις της Επιτροπής, όπως οι εισφορές στον καπνό και στον κύκλο εργασιών των μεγάλων εταιρειών.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το επώδυνο έργο αναλαμβάνοντας νέο χρέος - ευρωπαϊκό χρέος - χρηματοδοτώντας τις τακτικές δαπάνες μέσω του χρέους. Η Γερμανία δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτήν την πορεία, έστω και μόνο για συνταγματικούς λόγους», δήλωσε ο Merz.

Προς το παρόν, περισσότερα από τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού της ΕΕ κατευθύνονταν σε επιδοτήσεις, δήλωσε ο Merz, ενώ ορισμένες χώρες δαπανούσαν περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους τους παρά για την άμυνα.

Οι μετοχές κάνναβης κυνηγούν υψηλό εδώ και χρόνια, αλλά θα μπορούσε τελικά το χαρτοφυλάκιό σας να το νιώσει;

«Αλλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα με έναν προϋπολογισμό του 20ού αιώνα. Ο θεμελιώδης εκσυγχρονισμός είναι επομένως απαραίτητος», είπε.

«Επιπλέον, η πραγματικότητα είναι ότι το υπερβολικό χρέος απειλεί την κυριαρχία και περιορίζει την ικανότητά μας να δράσουμε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης