AD
Ναυτιλία

The Maritime Executive: ΗΠΑ και Adani διευθετούν την υπόθεση παράνομων εισαγωγών ιρανικού LPG - Διακανονισμός 275 εκ. δολαρίων

The Maritime Executive: ΗΠΑ και Adani διευθετούν την υπόθεση παράνομων εισαγωγών ιρανικού LPG - Διακανονισμός 275 εκ. δολαρίων

Η συμφωνία τερματίζει όλες τις ομοσπονδιακές ενέργειες επιβολής που αντιμετώπιζαν ο ιδιοκτήτης Gautam Adani και ο όμιλός του για την αγορά του «υπό καθεστώς κυρώσεων» ιρανικού LPG

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σε συμφωνία με έναν ισχυρό ινδικό επιχειρηματικό όμιλο, την Adani Enterprises Limited (AEL), για τη διευθέτηση κατηγοριών περί παραβίασης κυρώσεων και μυστικής εισαγωγής ιρανικού LPG στο λιμάνι Mundra.

Η συμφωνία απαλλάσσει την AEL από οποιοδήποτε εύρημα υπαιτιότητας ή ποινικής ευθύνης, με αντάλλαγμα την καταβολή 275 εκατ. δολαρίων.

Πέρυσι, η Wall Street Journal δημοσίευσε έρευνα σχετικά με τις κινήσεις πλοίων μεταφοράς LPG που δραστηριοποιούνταν μεταξύ του Αραβικού Κόλπου και του λιμανιού Mundra, όπου η AEL διαχειρίζεται τερματικό σταθμό LPG.

Τα πλοία είχαν ήδη προσελκύσει την προσοχή των αμερικανικών αρχών, και η WSJ εντόπισε κοινά ενδεικτικά παράνομης δραστηριότητας - ιδιαίτερα χειραγώγηση θέσης AIS, που φαινόταν να έχει σχεδιαστεί για να αποκρύπτει προσεγγίσεις σε ιρανικά λιμάνια ως «προσεγγίσεις» στο Ιράκ.

Τελωνειακά έγγραφα φάνηκε να επιβεβαιώνουν ότι η AEL είχε εισαγάγει φορτία που αντιστοιχούσαν σε αυτές τις ύποπτες αποστολές.

Σε απάντηση προς τη WSJ, η AEL αρνήθηκε οποιαδήποτε «σκόπιμη εμπλοκή» για την αποφυγή κυρώσεων ή τη διεξαγωγή παράνομου εμπορίου πετρελαϊκών προϊόντων ιρανικής προέλευσης.

Ωστόσο, σε συμφωνία διευθέτησης που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, το Office of Foreign Assets Control ανέφερε ότι η AEL είχε εισαγάγει LPG ιρανικής προέλευσης από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2025.

Ένας τρίτος μεσάζων είχε παρουσιάσει τις αποστολές ως αέριο προέλευσης Ομάν και Ιράκ, με αντίστοιχη τεκμηρίωση, όμως το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε ότι «υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια που θα έπρεπε να είχαν θέσει την AEL σε επιφυλακή ότι το LPG προερχόταν στην πραγματικότητα από το Ιράν».

Όταν ξεκίνησε η συμφωνία, η AEL ήταν ακόμη νέα στο εμπόριο LPG και αναζητούσε φορτία με έκπτωση για να αποκτήσει θέση στην αγορά

Μια εμπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι προσφέρθηκε να προμηθεύσει «ομανικό» LPG στην AEL σε ευνοϊκή τιμή και η συμφωνία πέρασε τους εσωτερικούς ελέγχους συμμόρφωσης της AEL.

Ο μεσάζων δεν τελούσε άμεσα υπό κυρώσεις και παρουσιαζόταν ως «αξιόπιστος» - αν και μία από τις συνδεδεμένες εταιρείες του είχε πρόσφατα καταχωριστεί από το OFAC για αγορά ιρανικού LPG, γεγονός που η AEL φαίνεται να μην εντόπισε. Συνολικά, η AEL αγόρασε 35 φορτία LPG από τον συγκεκριμένο μεσίτη.

Η AEL έλαβε τέσσερις διαφορετικές προειδοποιήσεις από τρίτους σχετικά με πιθανούς δεσμούς αυτών των αποστολών με το Ιράν, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά συνέχισε να εισάγει το αέριο και να βασίζεται στην τεκμηρίωση του μεσίτη για λόγους συμμόρφωσης.

Μεταξύ άλλων προειδοποιητικών ενδείξεων, ένα φορτίο LPG φερόταν να προερχόταν από το ομανικό λιμάνι Sohar, το οποίο εκείνη την περίοδο δεν διέθετε τερματικό φόρτωσης πλήρως ψυχόμενου προπανίου.

Οι προσφερόμενες τιμές ήταν επίσης υπερβολικά χαμηλές για φορτία που συμμορφώνονταν με την αγορά, διαπίστωσε το OFAC.

 

Η AEL δεν παραδέχθηκε υπαιτιότητα

Ωστόσο, στη συμφωνία φαίνεται ότι «αναγνωρίζει τη σοβαρότητα των φερόμενων παραβιάσεων». Θα συνεργαστεί με το OFAC και θα διατηρήσει πρόγραμμα συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον όμιλο για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ο όμιλος Adani διοικείται από τον Gautam Adani, τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ινδία και τον δεύτερο πλουσιότερο στην Ασία. Ο Adani διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό Narendra Modi και η επιρροή του ομίλου του εκτείνεται σε όλη την ινδική οικονομία.

Πέρα από την υπόθεση του ιρανικού LPG, ο Adani αντιμετώπιζε ξεχωριστές ομοσπονδιακές κατηγορίες στις ΗΠΑ για απάτη, σε σχέση με φερόμενες δωροδοκίες προς Ινδούς αξιωματούχους για τη διευκόλυνση έργου ηλιακής ενέργειας· οι κατηγορίες αυτές έχουν πλέον αποσυρθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετέδωσε νωρίς την Τρίτη το BBC.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμφώνησε να διευθετήσει ξεχωριστή αγωγή για απάτη επί κινητών αξιών κατά του Adani και ενός συγγενή του έναντι 18 εκατ. δολαρίων.

Με την ανακοίνωση της Δευτέρας για τη διευθέτηση της έρευνας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αποστολές ιρανικού LPG, ο Adani έκλεισε και τις τρεις εκκρεμείς υποθέσεις επιβολής των αμερικανικών αρχών εις βάρος των επιχειρήσεών του.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο κ. Adani προσέλαβε πρόσφατα έναν από τους προσωπικούς δικηγόρους του προέδρου Donald Trump, τον Robert J. Giuffra Jr. της Sullivan & Cromwell. Ο Giuffra συναντήθηκε με αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα και μετέφερε πρόταση του Adani να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία και να δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, εφόσον εγκαταλείπονταν οι ενέργειες επιβολής εις βάρος του, ανέφεραν στους Times πηγές με γνώση της συνάντησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης