AD

Λίθιο: Η τιμή του βουλιάζει στα $20.210/τόνο - Το χαμηλό πέντε μηνών λόγω φόβων για υπερπροσφορά το 2027

Λίθιο: Η τιμή του βουλιάζει στα $20.210/τόνο - Το χαμηλό πέντε μηνών λόγω φόβων για υπερπροσφορά το 2027

Τα futures λιθίου στην Κίνα υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε μηνών την Τρίτη, καθώς υπάρχουν οι προσδοκίες ότι ένα κύμα επανεκκινήσεων ορυχείων θα οδηγήσει ξανά την αγορά σε υπερπροσφορά το επόμενο έτος (mining.com)

Το πιο ενεργό συμβόλαιο ανθρακικού λιθίου στο Χρηματιστήριο Futures της Γκουανγκζού υποχώρησε στα 136.800 γιουάν (20.210 δολάρια) ανά τόνο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Φεβρουαρίου, πριν ανακτήσει μέρος των απωλειών κατά τις απογευματινές συναλλαγές και κλείσει στα 144.000 γιουάν, σημειώνοντας ωστόσο πτώση 4,95% μέσα στην ημέρα.

Το συμβόλαιο υποχώρησε περαιτέρω κατά 0,7% στα 143.000 γιουάν (21.126 δολάρια) την Τετάρτη.

Το συμβόλαιο έχει πλέον επιστρέψει σχεδόν 30% από το υψηλό διετίας άνω των 200.000 γιουάν που καταγράφηκε στα μέσα Μαΐου, αν και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε επίπεδο υπερδιπλάσιο από αυτό πριν από έναν χρόνο, όταν το κλείσιμο του τεράστιου ορυχείου Jianxiawo της CATL πυροδότησε ένα ράλι διάρκειας μηνών.

Ακόμη και μετά την πτώση της Τρίτης, το λίθιο εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο περίπου 22% το 2026.

Η πτώση της Τρίτης συμπίπτει επίσης με την προσπάθεια του Πεκίνου να καταστήσει τη Γκουανγκζού σημείο αναφοράς για την παγκόσμια τιμολόγηση του λιθίου.

Το χρηματιστήριο άνοιξε αυτόν τον μήνα το συμβόλαιο ανθρακικού λιθίου σε ξένους traders και σχεδιάζει να λανσάρει δεύτερο future, για υδροξείδιο του λιθίου, μέσα στο έτος, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ στη διαμόρφωση των τιμών του μετάλλου των μπαταριών.

 

Αποθέματα στις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον έδωσε επίσης στους υποστηρικτές του λιθίου ένα νέο επιχείρημα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με πρόσκληση που δημοσίευσε η Υπηρεσία Αμυντικής Επιμελητείας των ΗΠΑ, ζητώντας από προμηθευτές σταθερές τιμές για σχεδόν 36 εκατομμύρια λίβρες, περίπου 16.000 τόνους, ανθρακικού λιθίου ποιότητας μπαταρίας για παράδοση σε διάστημα πέντε ετών, μια αγορά αξίας έως και 300 εκατ. δολαρίων για το εθνικό απόθεμα άμυνας.

Οι προσφορές έκλεισαν την Παρασκευή, με τον διαγωνισμό να απαιτεί η επεξεργασία και οι δοκιμές του υλικού να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αγορά αυτή, η οποία για την πλήρη ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 18.500 δολάρια ανά τόνο, αρκετά χαμηλότερα ακόμη και από την πιεσμένη τιμή της Τετάρτης στη Γκουανγκζού, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των ΗΠΑ για τα κρίσιμα ορυκτά, η οποία περιλαμβάνει το Project Vault, μια πρωτοβουλία αποθήκευσης ύψους 12 δισ. δολαρίων για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μια ευρύτερη ανασυγκρότηση των αποθεμάτων μετάλλων του Πενταγώνου, τα οποία μειώθηκαν επί δεκαετίες.

Για την αγορά λιθίου, οι όγκοι είναι περιορισμένοι. Κατανεμημένη σε πέντε χρόνια, η αγορά αντιστοιχεί μόνο σε λίγες ημέρες παγκόσμιας κατανάλωσης, όμως ο διαγωνισμός φέρνει την Ουάσιγκτον στην αγορά ως αγοραστή για πρώτη φορά στην εποχή των μπαταριών.

 

Επανεκκινήσεις προσφοράς

Αυτό το ράλι τώρα αντιστρέφεται, καθώς η προσφορά που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ύφεσης επιστρέφει.

Η CATL επανεκκίνησε το Jianxiawo στα τέλη Ιουνίου, αφού εξασφάλισε νέα άδεια ασφαλείας, επαναφέροντας περίπου 46.000 τόνους ετήσιας δυναμικότητας, περίπου το 3% της παγκόσμιας παραγωγής, σε μια αγορά που είχε τιμολογήσει την απουσία του.

Οι Αυστραλοί παραγωγοί ακολουθούν. Η Mineral Resources επανεκκινεί τη δραστηριότητα Bald Hill, η Core Lithium επαναφέρει σε λειτουργία το έργο Finniss και η κοινοπραξία Mt Marion ενέκρινε επέκταση ύψους 490 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, κινήσεις που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα αυξήσουν την προσφορά έως το 2027, μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία οι χαμηλές τιμές είχαν οδηγήσει σε περικοπές παραγωγής σε ολόκληρο τον κλάδο.

Δεν δείχνουν όλα τα σημάδια για το 2027 προς την ίδια κατεύθυνση. Η Ζιμπάμπουε, η οποία παρείχε περίπου το 10% του παγκόσμιου εξορυσσόμενου λιθίου πέρυσι, απέρριψε την Παρασκευή τις εκκλήσεις της βιομηχανίας να καθυστερήσει την απαγόρευση εξαγωγών συμπυκνώματος λιθίου που θα επιβάλει από την 1η Ιανουαρίου.

«Εξακολουθούμε να τηρούμε την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε ο υπουργός Ορυχείων Polite Kambamura σε δημοσιογράφους του Bloomberg. «Πρέπει να προχωρήσουν με αυτό».

 

Η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή

Η υποχώρηση έρχεται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις αδυναμίας από την πλευρά της ζήτησης.

Η παραγωγή μπαταριών ισχύος και αποθήκευσης ενέργειας της Κίνας έφτασε τα 191,7 GWh τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση άνω του 55% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ η άνθηση της αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας συνεχίζει να απορροφά υλικά παρά τις ανθεκτικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Το Πεκίνο πρόκειται να φορολογήσει την άνθηση αυτή. Η Κίνα θα επιβάλει φόρο κατανάλωσης 2% στα προϊόντα μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών μπαταριών λιθίου και των μπαταριών ιόντων λιθίου, από την 1η Σεπτεμβρίου, με τον συντελεστή να διπλασιάζεται στο 4% έναν χρόνο αργότερα.

Η Goldman Sachs ανέφερε ότι η προσδοκία για τον φόρο μπορεί να μεταφέρει μέρος της ζήτησης νωρίτερα, πριν από την εφαρμογή του.

Όταν ο πρόεδρος της Ganfeng Lithium, Li Liangbin, προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι η ισχυρή ζήτηση θα μπορούσε να οδηγήσει το ανθρακικό λίθιο στα 200.000 γιουάν ανά τόνο, η πρόβλεψη φαινόταν τολμηρή. Η αγορά το πέτυχε προσωρινά ακριβώς τον Μάιο και έκτοτε υποχωρεί.

Οι μετοχές λιθίου έχουν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από το ίδιο το μέταλλο καθώς το ράλι αντιστράφηκε.

Τον τελευταίο μήνα η Liontown Resources έχασε 36% στο Σίδνεϊ, η PLS, πρώην Pilbara Minerals, υποχώρησε 26%, η Mineral Resources 21%, η Core Lithium 20% και η IGO 18%, ενώ η Ganfeng Lithium υποχώρησε 36% στο Χονγκ Κονγκ.

Μεταξύ των εισηγμένων στις ΗΠΑ εταιρειών, η Lithium Americas έχασε 28%, η Albemarle 22%, η Sigma Lithium 21% και η SQM 11%, ενώ το Global X Lithium ETF υποχώρησε 15%.

Οι παραγωγοί του Σίδνεϊ υποχώρησαν ξανά την Τετάρτη, με τη Liontown να σημειώνει νέα πτώση 5,1%, αν και οι αμερικανικές εταιρείες σταθεροποιήθηκαν στις πρώτες συναλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης