Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σε υψηλό 11μήνου το πετρέλαιο – Με τα 57 δολ. φλερτάρει το Brent, στα 53 δολ. το αργό

Σε υψηλό 11μήνου το πετρέλαιο – Με τα 57 δολ. φλερτάρει το Brent, στα 53 δολ. το αργό

 Οι περικοπές της Σ. Αραβίας δίνουν ώθηση στο πετρέλαιο

 

Το πετρέλαιο έφτασε σε υψηλό 11 μηνών αγγίζοντας τα 57 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη 12/1/2021, καθώς η αυστηρότερη προσφορά και οι προσδοκίες για πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ αντισταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού παγκοσμίως.

Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για να σταματήσει η δημιουργία αποθεμάτων. Οι τελευταίες αναφορές εφοδιασμού των ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα
Το Brent ενισχύθηκε κατά 1,4%, στα 56,41 $ το βαρέλι περί τις 18:20 ώρα Ελλάδας και νωρίτερα έφτασε τα 56,75 $, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε 1,7%, στα 53,11 $.
«Η Σαουδική Αραβία ειδικότερα διασφαλίζει με τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές παραγωγής της ότι η αγορά είναι ανεπαρκής», δήλωσε ο Eugen Weinberg της Commerzbank.
Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας είναι μέρος μιας συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΠΕΚ στην οποία οι περισσότεροι παραγωγοί θα διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τον Φεβρουάριο.
Οι περικοπές ρεκόρ από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του το 2020 βοήθησαν το πετρέλαιο να ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο.
Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν πιθανά περαιτέρω κέρδη. «Συμβουλεύουμε τους επενδυτές με υψηλή ανοχή στους κινδύνους να είναι long στο Brent ή να πουλήσουν τους κινδύνους για τις αρνητικές τιμές», δήλωσε ο Giovanni Staunovoτ ης UBS σε έκθεση την Τρίτη.
Το πετρέλαιο κέρδισε επίσης από την προσδοκία για πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού θα μειωθούν κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Η προοπτική αυξημένου οικονομικών κινήτρων στις Ηνωμένες Πολιτείες προσέφερε περαιτέρω υποστήριξη. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, υποσχέθηκε «τρισεκατομμύρια» σε επιπλέον δαπάνες ανακούφισης από την πανδημία. Ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση προκάλεσαν οι αυξανόμενες περιπτώσεων κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα. Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε νέα μέτρα σε περιοχές γύρω από το Πεκίνο την Τρίτη και η Ιαπωνία πρόκειται να διευρύνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέρα από το Τόκιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης