AD
Διεθνή

Ιράν: Συνάντηση του Πακιστανού αρχηγού του στρατού με τον Araghchi – Προώθηση νέων ειρηνευτικών συνομιλιών (Al Jazeera)

Ιράν: Συνάντηση του Πακιστανού αρχηγού του στρατού με τον Araghchi – Προώθηση νέων ειρηνευτικών συνομιλιών (Al Jazeera)

Πηγές ανέφεραν στο Al Jazeera ότι οι Πακιστανοί διαμεσολαβητές εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια σημαντική πρόοδο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Μια υψηλού επιπέδου πακιστανική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στο Ιράν για συνομιλίες με στόχο την οργάνωση ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της εύθραυστης εκεχειρίας.

Ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού, Asim Munir, ηγείται της αντιπροσωπείας που έφτασε στην Τεχεράνη το βράδυ της Τετάρτης, και την οποία υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi.

Όπως αναφέρθηκε, μετέφερε νέο μήνυμα από τις ΗΠΑ και σχεδιάζει να συντονίσει έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν, μετά από έναν αρχικό γύρο στο Ισλαμαμπάντ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Mohsin Naqvi, συμμετέχει επίσης στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες στην Τεχεράνη, ενώ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shehbaz Sharif, βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για την πρώτη στάση μιας τετραήμερης περιοδείας στον Κόλπο.

Η έντονη διπλωματική δραστηριότητα του Πακιστάν έρχεται σε μια περίοδο που οι ανταγωνιστικοί θαλάσσιοι αποκλεισμοί από τις ΗΠΑ και το Ιράν αυξάνουν την ένταση – και πιέζουν την παγκόσμια οικονομία – αλλά και εν μέσω ενδείξεων προόδου προς μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους στο Ιράν και έχει επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Η επείγουσα ανάγκη προκύπτει από το γεγονός ότι η εκεχειρία λήγει στις 22 Απριλίου και οι Πακιστανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να την παρατείνουν», δήλωσε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Kimberly Halkett, από το Ισλαμαμπάντ. «Ο Sharif θα προσπαθήσει να πείσει περιφερειακούς εταίρους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, ώστε να ενθαρρύνουν τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε νέες συνομιλίες με το Ιράν και να αποφευχθούν διπλωματικές υπερβάσεις».

Η Ουάσινγκτον «αισθάνεται θετικά» για πιθανή συμφωνία
Η τελευταία αυτή διαμεσολάβηση φαίνεται να ενισχύεται από αισιόδοξες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να αναμένει «δύο καταπληκτικές ημέρες», καθώς ο πόλεμος με το Ιράν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Ιρανοί
Αναμένεται ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν, Asim Munir να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επιστροφή του από το Ιράν, στο πλαίσιο των προσπαθειών διαμεσολάβησης. Το ταξίδι του αρχηγού του πακιστανικού στρατού στο Ιράν βοήθησε στη μείωση των διαφορών σε ορισμένους τομείς. 

«Μετά το ταξίδι (του ανώτατου στρατιωτικού του Πακιστάν), υπάρχουν μεγαλύτερες ελπίδες για παράταση της κατάπαυσης του πυρός και για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών» δήλωσε ο ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος, ωστόσο ξεκαθάρισε:

«Παραμένουν θεμελιώδεις διαφωνίες σχετικά με τα πυρηνικά ζητήματα… Η τύχη του υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν και η διάρκεια των περιορισμών στο πυρηνικό του πρόγραμμα παραμένουν ανεπίλυτα ζητήματα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης