Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αποφασίσει να δημοσιεύσει μια προκαταρκτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν πριν από την Παρασκευή 19/6, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η συμφωνία είχε ήδη υπογραφεί.
Το μνημόνιο κατανόησης
Ο Βανς περιέγραψε το μνημόνιο κατανόησης (MOU) μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ως «περίπου μιάμιση σελίδα» και ένα «πολύ γενικό» έγγραφο.
Σημειώνεται ότι η CIA αμφισβητεί τη δέσμευση του Ιράν στη συμφωνία με τον Τραμπ. Οι αξιολογήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έθεσαν υπό αμφισβήτηση την προθυμία της Τεχεράνης να κάνει βασικές παραχωρήσεις, ακόμη και καθώς η κυβέρνηση κινείται προς μια επίσημη συμφωνία. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η συμφωνία θα κάνει το Ισραήλ ασφαλέστερο» διαβεβαίωσε ο Βανς.
«Είμαι βέβαιος» ότι το Ισραήλ θα ενταχθεί στη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν «στο μέλλον» ανέφερε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ αγνόησε τις ανησυχίες. «Ο Πρόεδρος Τραμπ ακούει όλες τις απόψεις για οποιοδήποτε δεδομένο ζήτημα — αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτός είναι ο τελικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Axios.
Οι κόκκινες γραμμές
Ο αξιωματούχος είπε ότι το μνημόνιο πληροί όλες τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης των ΗΠΑ: την αποτροπή του Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, την άρνηση της Τεχεράνης να διατηρήσει ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού και τη διασφάλιση ότι το Ιράν δεν μπορεί να «κρατήσει όμηρο τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό».
Ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί, διοικητής της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), δήλωσε στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πόλεμος κατά της χώρας του «έπληξε απόλυτα την αξιοπιστία της Αμερικής» και επιτάχυνε την «κατάρρευση» του «εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος».
Ο Καανί χαρακτήρισε το Στενό Μπαμπ-αλ-Μαντέμπ ως ένα «νικητήριο χαρτί», περιγράφοντάς το ως «σαν κερί στα χέρια των παιδιών της Χεζμπολάχ, της Ανσαρουλάχ και της Υεμένης», ενώ ισχυρίστηκε ότι προηγμένα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ «δεν τόλμησαν να περάσουν».
Ο Αραγκτσί είπε για τη διαπραγματευτική στάση τoυ Ιράν με τις ΗΠΑ: «Έχουμε μια ιστορία συμφωνιών που εγκαταλείφθηκαν. Όλα αυτά υπάρχουν στο μυαλό μας. Βασίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας στην καχυποψία — σε προηγούμενες πράξεις κακής πίστης και στις εμπειρίες που έχουμε».
Οι IDF θα πραγματοποιήσουν στρατιωτική άσκηση στη βόρεια Δυτική Όχθη
Οι IDF αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσουν στρατιωτική άσκηση από σήμερα το πρωί έως το απόγευμα στη βόρεια περιοχή της Δυτικής Όχθης.
Ο στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους να αναμένουν σημαντική μετακίνηση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, καθώς και ήχους εκρήξεων, αλλά τους διαβεβαιώνει ότι δεν οφείλεται σε κάποιο περιστατικό ασφαλείας.
www.worldenergynews.gr






