Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ιρανός ομόλογός του συναντήθηκαν την Πέμπτη και η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αμφότεροι συμφώνησαν πως μόνο μια διπλωματική διευθέτηση θα μπορούσε να τερματίσει την ένταση στη Μέση Ανατολή, η οποία πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν.
Τι συζητήθηκε για το Ιράν
«Συζητήθηκαν τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στην κατάσταση γύρω από το Ιράν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση του Λαβρόφ με τον Ιρανό Αμπάς Αραγτσί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Τονίστηκε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της διπλωματικής διευθέτησης της κρίσης που προκλήθηκε από τις παράνομες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ».
Οι ευχαριστίες προς την Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του, Μασούντ Πεζεσκιάν, υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας το 2025, η οποία προβλέπει την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και στενότερη αμυντική συνεργασία, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
Κάθε πλευρά έχει παρέχει στην άλλη στρατιωτική τεχνογνωσία και εξοπλισμό.
Ο Πεζεσκιάν ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τη στάση της Μόσχας απέναντι στον πόλεμο στο Ιράν και δήλωσε ότι, από κοινού, η Μόσχα και η Τεχεράνη μπορούν να αντισταθούν σε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε αμερικανικό «μονομερισμό».
www.worldenergynews.gr






