AD
Διεθνή

Επίθεση των Χούθι σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της κυβέρνησης της Υεμένης στοιχίζει τη ζωή σε 58 άτομα (Reuters)

Επίθεση των Χούθι σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της κυβέρνησης της Υεμένης στοιχίζει τη ζωή σε 58 άτομα (Reuters)
Πηγές από τις τοπικές αρχές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι Χούθι εκτόξευσαν τρεις βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια άσκησης εκπαίδευσης

Πενήντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν τη Δευτέρα οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Σάμπγουα της Υεμένης, δήλωσε ο κυβερνήτης Αουάντ αλ-Ουαζίρ, καθώς οι συγκρούσεις στη φτωχή αυτή χώρα εντείνονται.

Η επιθετικότητα των Χούθι

Βίντεο από την επαρχία Σάμπγουα, η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από το πρακτορείο Reuters, έδειχνε τραυματίες και αιμόφυρτα σώματα διασκορπισμένα στο έδαφος. Ο Αλ-Ουαζίρ ανέφερε επίσης ότι 14 ακόμη άτομα αγνοούνται μετά τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου «Αλ-Άλαμ» από τους Χούθι.

Οι Χούθι και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση —η οποία υποστηρίζεται από συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία— ανταλλάσσουν επιθέσεις από τον Σεπτέμβριο, όταν η οργάνωση προέλασε προς εδάφη κοντά στα στενά Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, ένα κρίσιμο ναυτιλιακό πέρασμα στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Πηγές από τις τοπικές αρχές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι Χούθι εκτόξευσαν τρεις βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια άσκησης εκπαίδευσης.

Η Σάμπγουα, μια επαρχία πλούσια σε ενεργειακούς πόρους στη νότια-κεντρική παράκτια Υεμένη, η οποία βρέχεται από τον Κόλπο του Άντεν, φιλοξενεί την εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Μπαλχάφ — τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Υεμένη.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι η οργάνωση έβαλε στο στόχαστρο το στρατόπεδο εκπαίδευσης, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, λειτουργούσε υπό τον έλεγχο σαουδαραβικών δυνάμεων. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Η επιχείρηση επανακατάληψης

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα μια επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη περιοχών που ελέγχονται από τους Χούθι, κερδίζοντας έδαφος κοντά στα στενά, ενώ την ίδια στιγμή η οργάνωση πολιορκεί την Τάιζ — το τελευταίο μεγάλο αστικό προπύργιο των δυνάμεων που αντιτίθενται στους Χούθι, στα νότια ορεινά της Υεμένης. Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη μέτωπο στον ευρύτερο αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο κατά του Ιράν, καθώς οι Χούθι έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας —του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου παγκοσμίως— στοχεύοντας το διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco.

Ο πόλεμος στην Υεμένη ξέσπασε το 2014, όταν οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να υποχωρήσει προς τον νότο. Μια στρατιωτική επέμβαση υπό τη Σαουδική Αραβία, το επόμενο έτος, οδήγησε σε ένα αιματηρό αδιέξοδο, έως ότου οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σε μια εκεχειρία το 2022, η οποία διατηρήθηκε μέχρι φέτος.

Η Υεμένη αποτελεί ήδη το σκηνικό μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν για ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης