Αποφεύγει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, να ταχθεί δημόσια υπέρ της επανεκλογής του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει ανοιχτά την εμπιστοσύνη του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Μιλώντας τη Δευτέρα (19/10) στην εκπομπή «2WAY Tonight» του Μαρκ Χάλπεριν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απέφυγε να ασκήσει ευθεία κριτική στον Νετανιάχου, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία του Ισραήλ. Όπως ανέφερε, η προσοχή του είναι στραμμένη στην ενίσχυση των υποψηφίων του στις ΗΠΑ, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Ο Βανς αναγνώρισε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του Τραμπ υπέρ πολιτικών προσώπων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, τόσο στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και στη διεθνή σκηνή. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν παίρνει θέση ούτε υπέρ ούτε κατά μιας ενδεχόμενης υποστήριξης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επιμένοντας ότι δεν θα εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση στο Ισραήλ.
Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες κινήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου στο εξωτερικό. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Βανς είχε μεταβεί στη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Βίκτορ Όρμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ωστόσο, έχασε την εξουσία έπειτα από 16 συναπτά έτη διακυβέρνησης.
Παράλληλα, τον Φεβρουάριο ο Βανς είχε συναντηθεί με στελέχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του ακροδεξιού κόμματος που εκείνη την περίοδο προωθούσε ο Έλον Μασκ. Κατά την επίσκεψή του στο Μόναχο για τη διάσκεψη ασφαλείας, είχε επίσης επαφές με εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.
Το γραφείο του αντιπροέδρου δεν είχε απαντήσει άμεσα σε αίτημα για διευκρινίσεις σχετικά με τη διαφοροποίηση ανάμεσα στη σημερινή του τοποθέτηση και την προηγούμενη συμμετοχή του σε προεκλογικές δραστηριότητες άλλων χωρών.
Στον αντίποδα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Κυριακή, μέσω της πλατφόρμας Truth Social, την ικανοποίησή του για τη διαρκή υποστήριξη του Νετανιάχου προς τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας τους στον πόλεμο κατά του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ισραηλινό ηγέτη εξαιρετικό πρωθυπουργό και στενό συνεργάτη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ για την ισχυρή στήριξή του, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να συνεχίσουν τη συνεργασία τους μέχρι την ολοκλήρωση των στόχων τους.
Την ίδια ώρα, η παραδοσιακά ισχυρή διακομματική υποστήριξη προς το Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζει σημαντική υποχώρηση. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει διαδραματίσει η διεθνής αντίδραση στους χειρισμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Παρά τη σταθερή φιλοϊσραηλινή στάση του Τραμπ, ο Βανς έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες της Ουάσιγκτον δεν συμπίπτουν πάντοτε με εκείνες του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Politico.
Μάλιστα, τον Ιούνιο είχε διατυπώσει αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ισραηλινή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει πλέον ελάχιστους φίλους διεθνώς και καλώντας την να σταθμίσει προσεκτικά τις κινήσεις της απέναντι στον μοναδικό σύμμαχο που, όπως ανέφερε, της έχει απομείνει.
www.worldenergynews.gr






