Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Bloomberg - Πως οι ανισορροπίες γέννησαν την κρίση στο νερό

Bloomberg - Πως οι ανισορροπίες γέννησαν την κρίση στο νερό
Το νερό στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης- Μιλώντας για την κρίση του νερού στον ΟΗΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού την Τετάρτη φιλοξενώντας την πρώτη τους διάσκεψη για το νερό από το 1977, και ήταν ξεκάθαρη η αμηχανία ίσως και απροθυμία να συζητηθεί το πιο ζωογόνο στοιχείο της Γης.
Το μεγάλο ενδιαφέρον φαινόταν να έχει πιάσει τον διεθνή οργανισμό απροσδόκητα.
Οι παρευρισκόμενοι περίμεναν στην ουρά για περισσότερες από δύο ώρες για να παραλάβουν προεγκεκριμένες άδειες εισόδου και πλήθος κόσμου μαζεύτηκε σε πολύ μικρές αίθουσες για πάνελ όπως «Επιτάχυνση της ένταξης των γυναικών στη διαχείριση του νερού» και «Δέσμευση επένδυσης του ιδιωτικού τομέα στην καινοτομία στο νερό».

Οι Συμμετέχοντες

Ο ΟΗΕ έχει έξι στόχους βιωσιμότητας για το νερό, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης καθολικής πρόσβασης σε πόσιμο νερό και αποχέτευση έως το 2028, αλλά το θέμα τείνει να είναι πολύ χαμηλά στην ημερήσια διάταξη για την Catarina de Albuquerque, Διευθύνουσα Σύμβουλο του Sanitation and Water for All, μιας συνεργαζόμενης υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Επισημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβεβαίωσαν το ασφαλές πόσιμο νερό ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μέχρι το 2010.

Για αυτό το συνέδριο, ωστόσο, υπήρξε ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός αιτήσεων για τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, είπε ο de Albuquerque.
Καθώς η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τα αποθέματα νερού σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε πλούσιες χώρες που δεν χρειάστηκε να παλέψουν με το θέμα εδώ και δεκαετίες, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι ο χρόνος τελειώνει για ψήφιση νομοθεσίας, ανάπτυξη τεχνολογίας και εφαρμογή προγραμμάτων για τη διατήρηση και τον καθαρισμό τι ΜΕΝΕΙ.

Μια τυχαία δειγματοληψία συμμετεχόντων στη συνάντηση του ΟΗΕ περιελάμβανε έναν εργαζόμενο σε ΜΚΟ από τον Καναδά που μελετά τη μεταβλητότητα της παροχής νερού στην Ινδία, έναν διευθυντή ύδρευσης από την Αλβανία που υποστηρίζει περισσότερες γυναίκες να έχουν περισσότερες θέσεις στην κυβερνητική διαχείριση νερού και έναν καθηγητή πολιτικού μηχανικού από την Ιαπωνία πρόθυμο να μάθει για καινοτομίες στη διαχείριση υποδομών ύδατος.

Το νερό σε... κρίση

Οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες, ήδη οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει ρεκόρ ξηρασίας (πχ: Καλιφόρνια το περασμένο καλοκαίρι) και πλημμύρες ρεκόρ (πχ: Καλιφόρνια αυτή τη στιγμή), δημιουργούν κρίσεις. Και παρόμοιες με των ΗΠΑ φυσικές κρίσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ακόμη χειρότερες, όπως η τρέχουσα σοβαρή ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής και οι πλημμύρες στο Πακιστάν το περασμένο καλοκαίρι που σκότωσαν χιλιάδες και έχουν αφήσει εκατομμύρια χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό ακόμα και σήμερα.

Αυτή η έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού, η οποία επηρεάζει περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ήταν στο ευρύ επίκεντρο της διάσκεψης του ΟΗΕ.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την UNESCO την ίδια ημέρα διαπίστωσε ότι ο κόσμος δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή το γεγονός ότι σχεδόν ο μισός κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
Για να μετριαστούν και τα δύο μπορεί να απαιτηθούν έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις ετησίως, σύμφωνα με τον Richard Connor, αρχισυντάκτη της έκθεσης.

Η ανισότητα των φύλων ένα επαναλαμβανόμενο θέμα και στο νερό

Οι γυναίκες επιβαρύνονται δυσανάλογα με τη μεταφορά νερού στις φτωχές χώρες και υποεκπροσωπούνται θλιβερά σε θέσεις εργασίας σε πρακτορεία διανομής νερού σε πλουσιότερες χώρες.
Η χαρτογράφηση των υπόγειων υδάτων είναι επίσης ζωτικής σημασίας.
Σε πολλά μέρη, η έκταση αυτής της σημαντικής προσφοράς είναι άγνωστη, παρόλο που μπορεί να είναι ένας σωτήριος πόρος κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.

Οι φτωχότερες κυβερνήσεις χρειάζονται απεγνωσμένα πρόσβαση σε ηχητικές τεχνολογίες, που χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως από τη βιομηχανία, για να ανακαλύψουν τα βάθη των αποθεμάτων τους και, ελπίζουμε, να τα προστατέψουν πριν γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εγωιστές παράγοντες.
Τα έθνη πρέπει να συνεδριάζουν συχνότερα για να συζητήσουν ζητήματα νερού και να θέσουν συγκεκριμένους στόχους της συνθήκης, είπε ο de Albuquerque.

Ηχηρές απουσίες

Ήταν προφανές ποιος δεν ήταν παρόντας στη συγκέντρωση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είπε.
«Για να γίνει αυτή μια διάσκεψη με τρία Α (ΑΑΑ), χρειάζεστε αρχηγούς κρατών και υπουργών κυβερνήσεων να είναι φιλόδοξοι, και μόνο έξι αρχηγοί κρατών επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους».
Το πρόβλημα, θεωρεί ο de Albuquerque, είναι ότι το νερό είναι τόσο βασικό μέρος της ζωής που τείνει να ξεχνιέται από όσους έχουν πρόσβαση σε αυτό.
«Το νερό είναι τόσο προφανές», είπε, «που είναι κρυμμένο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης