Περιβάλλον

Γαλλία: Οι «κλιματικοί στόχοι 2030» απαιτούν επενδύσεις 66 δισ. ευρώ ετησίως

Γαλλία: Οι «κλιματικοί στόχοι 2030» απαιτούν επενδύσεις 66 δισ. ευρώ ετησίως
Το κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο France Stratégie, προτείνει περισσότερο χρέος και φορολόγηση των πλουσίων για να πληρωθεί ο κλιματικός λογαριασμός, σύμφωνα με το Euractiv
Η Γαλλία θα πρέπει να δαπανά 66 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο ως το 2030 προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα, αναφέρει νέα έκθεση κυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου, France Stratégie,  σχετικά με το οικονομικό κόστος της επίτευξης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, προτείνοντας περισσότερο χρέος και φορολόγηση των πλουσίων ως τρόπο για να πληρωθεί ο λογαριασμός όπως μεταφέρει το Euractiv.

«Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει ορόσημο στα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής, όπως και η έκθεση Meadows», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Roland Lescure στη EURACTIV Γαλλίας.
Η έκθεση Meadows, που δημοσιεύθηκε το 1972, ήταν η πρώτη που θεωρητικοποίησε τα όρια της οικονομικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Πως διοχετεύονται τα 66 δισεκατομμύρια, ποιος πληρώνει τα περισσότερα;

Σύμφωνα με την έκθεση του  οργάνου που υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, η δράση για το κλίμα θα κοστίσει στη Γαλλία περισσότερα από 66 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030.
Από το ποσό αυτό, τα 48 δισ. ευρώ θα πρέπει να δαπανηθούν για την ανακαίνιση κτιρίων – είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε για κατοικίες, είτε για δημόσια κτίρια.
Άλλα 7 δισ. ευρώ ετησίως θα πρέπει να επενδυθούν στον τομέα της ενέργειας, ενώ 3 δισ. ευρώ ετησίως θα πρέπει να δαπανηθούν για τις οδικές μεταφορές.

Η παγίδα όμως, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των επενδύσεων θα πρέπει να καλυφθεί από τα νοικοκυριά, σημειώνει η έκθεση.
Η μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και η ανακαίνιση του σπιτιού, για παράδειγμα, έχουν κόστος που αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο μισθό για τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης και σε δύο ετήσιους μισθούς για πολλά άλλα νοικοκυριά της χαμηλότερης εισοδηματικής τάξης.

«Αν δεν εργαστούμε πάνω στο ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης σε αυτή τη μετάβαση, θα περάσουμε από την αποτυχία στην αποκήρυξη», δήλωσε η Σεσίλ Ντιφλό, πρώην υπουργός και νυν διευθύντρια της Oxfam France, η οποία είχε προσκληθεί στην παρουσίαση της έκθεσης την Τετάρτη (24 Μαΐου).
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση μέσω των δημόσιων οικονομικών, με 25-34 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αναφέρει η έκθεση.

Μόχλευση των δημοσιοοικονομικών

Για να εξασφαλιστεί η δημόσια χρηματοδότηση, η έκθεση προτείνει την αναπροσανατολισμό των δημόσιων οικονομικών από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, δήλωσε ο Jean Pizani-Ferry κορυφαίος οικονομολόγος και κύριος συντάκτης της έκθεσης.
Εάν αυτή η πορεία δράσης δεν είναι επαρκής, η Γαλλία θα πρέπει να χρεωθεί με το 10% του ΑΕΠ της το 2030 και το 25% το 2040, προσθέτει η έκθεση.

Ο Pizani-Ferry αντιτάχθηκε στην αναμενόμενη αντίσταση της ΕΕ στο νέο χρέος, λέγοντας ότι «υπήρξαν πολλοί ανόητοι λόγοι για να χρεωθούμε, χωρίς το κλίμα να είναι ένας από αυτούς».
Ως τρίτη λύση, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν έναν προσωρινό φόρο στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των πλουσιότερων νοικοκυριών, μια ιδέα που απορρίφθηκε αμέσως από τον υπουργό Οικονομίας Bruno Le Maire ο οποίος δήλωσε στο RTL ότι «ένας νέος φόρος δεν είναι η λύση», προτιμώντας αντ’ αυτού το πρασίνισμα των δημόσιων επενδύσεων.

«Τουλάχιστον η συζήτηση είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Pizani-Ferry.
Εκτός από τα συστήματα δημόσιας χρηματοδότησης, η έκθεση συνιστά τρία πρόσθετα μέτρα: αντικατάσταση των υφιστάμενων τεχνολογιών με πράσινες, αντικατάσταση των κεφαλαίων που δαπανώνται για ορυκτά καύσιμα και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Απευθυνόμενη στην Ευρώπη, η έκθεση αναφέρει μια προειδοποίηση: η ΕΕ «δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπέρμαχος του κλίματος, υπέρμαχος της πολυμέρειας και υπέρμαχος της δημοσιονομικής αρετής», σημειώνοντας ότι η ΕΕ δυσκολεύεται σήμερα να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και του σκληρότερου ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ.
Η έκθεση καλεί, λοιπόν, να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, με τον Πιζανί-Φερί να λέει ότι θα πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όσον αφορά τις εθνικές δαπάνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης