Παρά τις πρωτοφανείς πολιτικές αντιξοότητες απέναντι στην παγκόσμια προσπάθεια απανθρακοποίησης, οι δαπάνες για καθαρή ενέργεια συνεχίζουν να καταγράφουν μετεωρική άνοδο σε ολόκληρο τον κόσμο (Oil Price)
Η έκθεση World Energy Investment 2026 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους, προβλέπει ότι από τα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που θα δαπανήσει ο κόσμος σε ενεργειακές επενδύσεις φέτος, τα 2,2 τρισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν στην καθαρή ενέργεια και μόλις 1,2 τρισεκατομμύρια στα ορυκτά καύσιμα.
Ιστορική μετατόπιση στις ενεργειακές δαπάνες και στις προτεραιότητες ενεργειακής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο
Σε όλο τον κόσμο, οι ενεργειακές αγορές βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας αναταραχής λόγω διαδοχικών ενεργειακών κρίσεων που προέρχονται από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις και αιτίες.
Μπορούμε να εξαγάγουμε πολλά συμπεράσματα από το γεγονός ότι η καθαρή ενέργεια ενισχύεται από τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια.
Εξετάζοντας πού κατευθύνονται τα κεφάλαια, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι, για τους παγκόσμιους ηγέτες, η καθαρή ενέργεια αντιπροσωπεύει πλέον το μέλλον της ασφάλειας, της οικονομικής προσιτότητας και της ανθεκτικότητας.
Πρόκειται για μια σε τεράστια στροφή σχέση με τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αντιληπτή ιστορικά η ενεργειακή ασφάλεια.
Μέχρι σήμερα, ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσώπευαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, θεωρούμενα αξιόπιστα και δοκιμασμένα σε σύγκριση με το μεγάλο πείραμα της καθαρής ενέργειας.
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων ροών πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δημιουργήσει τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας και μεταβλητότητας στις αγορές ορυκτών καυσίμων.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εξακολουθούσε να προσπαθεί να ανακάμψει από τα σοκ στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και από τις αναδιαμορφωμένες αλυσίδες ενεργειακού εφοδιασμού που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι αγορές δέχθηκαν ένα εντελώς νέο – και πολύ πιο ακραίο – κύμα διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό από τον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στο Ιράν.
Αυτές οι συγκρούσεις προσφέρουν στις καθαρές μορφές ενέργειας ένα κρίσιμο πλεονέκτημα όσον αφορά την ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία. «Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να τεθούν υπό εμπάργκο, να αποκλειστούν ή να διακοπούν από μια ξένη δύναμη», έγραψε ο David Frykman, Γενικός Εταίρος της επενδυτικής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Norrsken με έδρα τη Στοκχόλμη, σε άρθρο γνώμης για το Fortune τον Μάρτιο.
«Κάθε τεραβατώρα εγχώριας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές είναι μια τεραβατώρα που κανένας αντίπαλος δεν μπορεί να μετατρέψει σε όπλο».
Και αυτή η ανεξαρτησία εξοικονομεί επίσης πολλά χρήματα για τις χώρες που εισάγουν καύσιμα
Ο IEA εκτιμά ότι η καθαρή ενέργεια και η ενεργειακή αποδοτικότητα επέτρεψαν στις πέντε μεγαλύτερες περιοχές εισαγωγής καυσίμων του κόσμου να εξοικονομήσουν 260 δισεκατομμύρια δολάρια από αποφυγή εισαγωγών ορυκτών καυσίμων το 2025.
«Αυτό δεν αποτελεί μόνο όφελος για το κλίμα», σχολίασε πρόσφατα το Forbes σε κύριο άρθρο του. «Είναι ανεξαρτησία».
Εκτός από τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, σημειώνονται επίσης σημαντικές ανατροπές στην πλευρά της ζήτησης.
Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί εκτίναξη των προβλέψεων για τη ζήτηση ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα, αναγκάζοντας τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να αναζητούν τρόπους ταχείας και οικονομικής αύξησης της ενεργειακής δυναμικότητας.
Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα του ΟΗΕ δείχνει ότι η κατανάλωση νερού και ενέργειας από τα data centers αναμένεται να διπλασιαστεί πλήρως έως το τέλος της δεκαετίας, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να διατηρήσει τον ίδιο ξέφρενο ρυθμό επέκτασης.
«Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να ενισχύει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων στις ΗΠΑ να προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστεί έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2024», ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.
Μεγάλο μέρος αυτών των επενδύσεων προήλθε από τις αναδυόμενες οικονομίες του Παγκόσμιου Νότου, καθώς οι ΑΠΕ έχουν απλούστατα γίνει υπερβολικά φθηνές για να αποτύχουν.
Σαφής τάση προς τις ΑΠΕ όμως τα δεδομένα είναι πιο σύνθετα και πολυδιάστατα
«Οι αγορές με υποστηρικτικούς μηχανισμούς εσόδων έχουν διατηρήσει τη δυναμική των επενδύσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια», δηλώνει η Meredith Annex, Επικεφαλής Καθαρής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη BloombergNEF.
«Αντίθετα, έργα σε αγορές όπου η βεβαιότητα των εσόδων μεταβάλλεται, ιδιαίτερα όταν αυτό οφείλεται σε μεγάλες μεταβολές πολιτικής, όπως στις ΗΠΑ ή στην ηπειρωτική Κίνα, αντιμετωπίζουν έναν κύκλο άνθησης και κατάρρευσης ενόψει αυτών των αλλαγών».
Και ενώ οι επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο διοχετεύουν περισσότερα κεφάλαια στην καθαρή ενέργεια από ποτέ άλλοτε, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να διαθέτουν τρισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίζουν και να επιδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι δημόσιες δαπάνες για τα ορυκτά καύσιμα, η καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να προηγείται στους αριθμούς των επενδύσεων.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: εγκαταλείπουμε πλέον επίσημα την εποχή του πετρελαίου και εισερχόμαστε στην εποχή του ηλεκτρισμού
www.worldenergynews.gr






