Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Γιατί η Viohalco ανεβάζει στροφές - Σε 3 άξονες το focus του ομίλου

Γιατί η Viohalco ανεβάζει στροφές - Σε 3 άξονες το focus του ομίλου
Οι νέες δραστηριότητες και καινοτομίες είναι στην αιχμή των νέων τάσεων της ενεργειακής βιομηχανίας
Σχετικά Άρθρα
Η VIOHALCO χρηματιστηριακά αρχίζει να ανεβάζει στροφές και αυτό είναι πασιφανές καθώς με κεφαλαιοποίηση στο 1,17 δισ αρχίζει να αποτυπώνει μια σειρά εξελίξεων που δουλεύονται προσεκτικά από το ανανεωμένο μάνατζμεντ την τελευταία διετία.
Ο όμιλος αναπτύσσει τις επενδύσεις του σε 3 βασικούς άξονες: την βιομηχανία με την μετεξελιξή της σε πράσινη σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, τον εξηλεκτρισμό με τις διασυνδέσεις και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές και το real estate.
H μετεξελιξή του εδράζεται στην καινοτομία και ανταγωνιστικότητα που αφορά τα προίόντα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η οποία και θα ωφεληθεί σημαντικά από την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών στην μετά COVID περίοδο, στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας των Ελληνικών Καλωδίων για τη ανάληψη απαιτητικών έργων σε διεθνές επίπεδο, στον πράσινο προσανατολισμό των Σωληνουργείων Κορίνθου.

Οι στρατηγικοί τομείς

Η ισχυροποίηση και διείσδυση στις διεθνείς αγορές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές στους κλάδους των προϊόντων αλουμινίου, η ζήτηση του οποίου ανεβαίνει σαν υποκατάστατο άλλων ρυπογόνων υλικών, σε μερίδιο που λαμβάνει σε προϊόντα που αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την ενεργειακή μετάβαση που αφορά τον μετασχηματισμό της πράσινης βιομηχανίας, όπως είναι η συνεργσία που εκφράζεται και από το μνημόνιο των Σωληνουργείων Κορίνθου με την ΔΕΠΑ.
Οι μηδενικοί δασμοί που ισχύουν πλέον για τις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο όμιλος μπορεί να επανέλθει αξιοποιώντας την ανταγωνιστικότητά του σε μια αγορά που κατελάμβανε περί το 15% του κύκλου εργασιών των Σωληνουργείων Κορίνθου.

Ο εξηλεκτρισμός που αφορά την θυγατρική της Cenergy, Eλληνικά Καλώδια έχει δύο σημαντικές δραστηριότητες. Η μια έχει να κάνει με τις διασυνδέσεις, υποθαλάσσιες που αλλάζουν την ροή ρεύματος και μειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης για τη νησιωτική χώρα και η άλλη για την ανάληψη διεθνών έργων προηγμένης τεχνολογίας με υψηλα περιθώρια κέρδους όπως αυτά που αφορούν υπεράκτια αιολικά πάρκα.

H σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή του τελευταίου διαστήματος που αφορά την ανάληψη της προμήθειας του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας, RTE, με υπόγεια καλώδια υψηλής τάσης. Αυτό όχι μόνο δείχνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής εταιρίας αλλά "εξηγεί" και την απόφαση των βασικών μετόχων να μην προχωρήσουν στο deal με τη NEXANS, καθώς η εταιρία μπορεί να χτυπά δουλειές στην ίδια την γαλλική αγορά.

Η Ελληνικά Καλώδια που έχει αναπτύξει διεθνώς την τεχνολογία των υποθαλασσίων διασυνδέσεων έχει αναλάβει σημαντικό μέρος του έργου  για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα Dogger Bank A & B στο Ηνωμένο Βασίλειο.

O τρίτος άξονας είναι το real estate με την Noval Property, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ, διαθέτει χαρτοφυλάκιο 42 ακίνητων, ως επί το πλείστον στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πρώην βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 430.000 τ.μ. περίπου.
Η αξία αποτίμησης του χαρτοφυλακίου της στις 31.12.2020 ήταν 364,6 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σχέση με την 31.12.2019 και η αυτόνομη εισαγωγή του στο χρηματιστήριο θα προσδώσει περαιτέρω αξία στην αποτίμηση του Ομίλου.

Πόσο αξίζει η VIOHALCO

Με όλα αυτά τα δεδομένα η VIOHACO μπορεί να ανεβάσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της απο τα τρέχοντα επίπεδα αφού μόνο η Cenergy με το χαρτοφυλάκιο έργων που διαθέτει αλλά και την προσφορά από τη ΝΕΧΑΝΣ δικαιούται μια σαφέστατα υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από την τρέχουσα.
Το 2021 θα είναι κομβικό για την κερδοφορία της ELVALHALKOR ενώ η Noval κατέχει ήδη assets αξίας 360 εκατ ευρώ.
Η ανάπτυξη του ομίλου την τελευταία διετία επίσης ανοίγει πολλούς δρόμους σε διεθνές επίπεδο, τόσο από την πλευρά των διεθνών οικονομιών που θα συνέρχονται από την μετά COVID περίοδο, όσο και από τους νέους κλάδους της ενεργειακής μετάβασης κα κλιματικής αλλαγής.

H εισαγωγή σε μια σειρά απο δείκτες εκδήλωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον όμιλο κατά την συνεδρίαση της 4/3.
Όπως είναι γνωστό οι δείκτες είναι οι παρακάτω:

  1. 03.2021 STOXX Developed and Emerging Markets Total Market 493461 BE0974271034 VIOHALCO (ATH) Addition
  2. 03.2021 STOXX Emerging Markets Total Market 493461 BE0974271034 VIOHALCO (ATH) Addition
  3. 03.2021 STOXX Eastern Europe Total Market 493461 BE0974271034 VIOHALCO (ATH) Addition
  4. 03.2021 STOXX All Europe Total Market 493461 BE0974271034 VIOHALCO (ATH) Addition

Αυτό όμως είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς μια μεγαλύτερη διασπορά των θυγατρικών από το χαρτοφυλάκιο της μητρικής ,θα επιτρέψει την μεγαλύτερη προσέλκυση μεγαλών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και αυτό μπορεί να αφορά την ELVALHALKOR που διαθέτει και μια ικανοποιητική κεφαλαιοποίηση και είναι μια εξωστρεφής βιομηχανία, που θα ωφεληθεί από τη νέα κοινοτική πολιτική, αλλά και από το ότι διεθνώς αυτή την στιγμή ο βιομηχανικός κλάδος είναι επενδυτικά της μόδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης