Η ενίσχυση της χρηματοδότησης έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Codelco προσπαθεί να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση, ενώ παράλληλα προχωρά σε έργα δισεκατομμυρίων δολαρίων που θεωρούνται απαραίτητα για την αντιστροφή της πολυετούς πτώσης της παραγωγής και την παράταση της λειτουργικής ζωής ορισμένων από τα σημαντικότερα κοιτάσματα χαλκού της Χιλής
Η Χιλή αποφάσισε να επιστρέψει στην κρατική μεταλλευτική εταιρεία Codelco το σύνολο των κερδών που κατέγραψε το 2025, προκειμένου να ενισχύσει τη χρηματοδότησή της και να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα, την ώρα που ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλό χρέος και το αυξανόμενο κόστος αναβάθμισης των παλαιών ορυχείων του.
Ο υπουργός Ορυχείων της Χιλής, Ντανιέλ Μας, δήλωσε τη Δευτέρα (10/8) ότι το Δημόσιο θα διαθέσει στην Codelco το σύνολο των κερδών της προηγούμενης χρονιάς, ώστε αυτά να επενδυθούν εκ νέου στην εταιρεία. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή σε σχέση με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε προβλέψει την επιστροφή μόλις του 30% των κερδών που είχαν καταγραφεί το 2024.
Η Codelco, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού παγκοσμίως, αποδίδει τα κέρδη της στο χιλιανό κράτος, το οποίο στη συνέχεια αποφασίζει ποιο μέρος των κεφαλαίων θα επιστρέψει στην εταιρεία για επενδύσεις.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Codelco που το χιλιανό κράτος επιστρέφει στην εταιρεία το 100% των κερδών της. Η Codelco δημιουργήθηκε το 1971, μετά την κρατικοποίηση της βιομηχανίας χαλκού στη Χιλή.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Μπερνάρντο Φοντέν, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη χρονική συγκυρία της απόφασης, καθώς η Codelco βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής ενός ευρύτερου σχεδίου ανάκαμψης.
«Μας παρέχει σημαντική στήριξη ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να εργαστούμε για την υλοποίηση ενός βαθιού σχεδίου ανάκαμψης για την Codelco», δήλωσε.
Η ενίσχυση της χρηματοδότησης έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Codelco προσπαθεί να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση, ενώ παράλληλα προχωρά σε έργα δισεκατομμυρίων δολαρίων που θεωρούνται απαραίτητα για την αντιστροφή της πολυετούς πτώσης της παραγωγής και την παράταση της λειτουργικής ζωής ορισμένων από τα σημαντικότερα κοιτάσματα χαλκού της Χιλής.
Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,4 δισ. δολαρίων για το 2025, ενισχυμένα από την άνοδο των τιμών του χαλκού, αλλά και από τα έσοδα που προέκυψαν από τη συνεργασία της με τη SQM στον τομέα του λιθίου. Παρά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, η Codelco ολοκλήρωσε τη χρονιά με καθαρό χρέος ύψους 25,1 δισ. δολαρίων.
Η οικονομική κατάσταση του ομίλου έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυξανόμενων πιέσεων, καθώς το χρέος και το λειτουργικό κόστος έχουν αυξηθεί, ενώ σημαντικές επενδύσεις αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Η πτώση της ποιότητας του μεταλλεύματος και η μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρύνει περαιτέρω την εταιρεία.
Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά το θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε πέρυσι στο El Teniente, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ορυχείο της Codelco, προκαλώντας διακοπές στη λειτουργία του.
www.worldenergynews.gr






