Ενέργεια

Wood Mackenzie : Γιατί οι Big Oil αναμένουν ρεκόρ ταμειακών ροών το 2021

Wood Mackenzie : Γιατί οι Big Oil αναμένουν ρεκόρ ταμειακών ροών το 2021

Αισιόδοξες προοπτικές μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου για τον κλάδο που το 2020 βρέθηκε στα αζήτητα

 

Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο είναι έτοιμες για μια ταμειακή ροή φέτος, πιθανότατα σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι τεράστιες περικοπές κόστους μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου του 2020 και της κατάρρευσης της ζήτησης πετρελαίου μείωσαν σημαντικά τις διακυμάνσεις των εταιρικών ταμειακών ροών για πολλές εταιρείες.

Σύμφωνα με το OilPrice αφού σημείωσαν απώλειες ρεκόρ το 2020, μια χρονιά που τα στελέχη της εταιρείας χαρακτήρισαν ως τις «πιο δύσκολες συνθήκες της αγοράς», οι Big Oil εξετάζουν το 2021 με αυξημένη αισιοδοξία, κυρίως επειδή οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιπλέον, τα εξαιρετικά συντηρητικά σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών και οι τεράστιες περικοπές κόστους επέτρεψαν στις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να μειώσουν σημαντικά τις διακυμάνσεις των ταμειακών ροών τους.
Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να οδηγήσουν σε ρεκόρ ταμειακών ροών τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες φέτος, εάν οι τιμές του πετρελαίου είναι κατά μέσο όρο 55 $ ανά βαρέλι, ανέφερε η Wood Mackenzie σε νέα έρευνα.

Επί του παρόντος, οι επενδυτικές τράπεζες πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι μια αυστηρότερη αγορά πετρελαίου, οι εύκολες νομισματικές πολιτικές από τις κυβερνήσεις για την ενίσχυση των οικονομιών και το πετρέλαιο ως την αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού για τους επενδυτές θα οδηγήσει σε τιμές πετρελαίου κατά μέσο όρο περίπου 60 $ το βαρέλι φέτος, με πιθανές αυξήσεις στα 70 $ και ακόμη 75 $ πριν ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι προσδοκίες για περίπου 60 $ πετρέλαιο, καθώς και οι αποφασιστικές ενέργειες των Big Oil για μείωση των δαπανών πέρυσι, θα ενισχύσουν τις ταμειακές ροές, επειδή οι μέσοι όροι των εταιρικών ταμειακών ροών έχουν πλέον μειωθεί στα 38 $ ανά βαρέλι από τα 54 $ πριν από την κρίση COVID, ανέφερε ο Tom Ellacott, Senior Vice Πρόεδρος, Corporate Research, στο WoodMac.

Ανάκαμψη

Επτά από τις 40 διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που αξιολόγησε η Wood Mackenzie θα δημιουργούσαν ταμειακές ροές ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο κάτω από 30 $ ανά βαρέλι φέτος. Ως εκ τούτου, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο μπορούσαν να δουν ανάκαμψη σε σχήμα V στις ταμειακές τους ροές, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας.

«Η κλίμακα της οικονομικής επαναφοράς προκάλεσε στον τομέα ανάκαμψη της ελεύθερης ταμειακής ροής. Σε μια μέση τιμή 55 $ / bbl, εκτιμάται ότι η ελεύθερη παραγωγή ταμειακών ροών θα μπορούσε να φτάσει τα 140 δισεκατομμύρια US $ το 2021 - ξεπερνώντας οποιοδήποτε προηγούμενο έτος από το 2006.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν τα 70 $ / bbl, η ελεύθερη ταμειακή ροή θα ήταν διπλάσια από τα προηγούμενα υψηλά, » επισημαίνει ο Ellacott.
Η κλίμακα της οικονομικής επαναφοράς ήταν δραματική εν μέσω των πανδημικών τιμών πετρελαίου και της ζήτησης πετρελαίου πέρυσι. Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες μείωσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας η καθεμία, με την BP να περικόπτει 10.000 θέσεις εργασίας ή το 15% του εργατικού δυναμικού, η Shell έκοψε έως και 9.000 θέσεις εργασίας, η Exxon μείωσε 14.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 1.900 στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να αναφέρουμε μόνο μερικές.

Εκτός από τα διοικητικά και τα γενικά έξοδα, οι Big Oil μείωσαν επίσης τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών (capex) και συνεχίζουν να κινούνται σε πειθαρχία δαπανών.
Πολλές από τις εταιρείες έχουν επιταχύνει την υψηλή βαθμολογία των χαρτοφυλακίων τους, πουλώντας μη βασικές επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία, όπως η BP που εκχωρεί την παγκόσμια επιχείρηση πετροχημικών της στην Ineos για 5 δισεκατομμύρια δολάρια ή, πιο πρόσφατα, η ExxonMobil πωλεί τα περισσότερα από τα μη λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία της στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου στη HitecVision για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι πωλήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να επιταχυνθούν, καθώς οι εταιρείες θα ήθελαν να επικεντρώσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που έχουν προσδιορίσει ως κλειδί για τις ταμειακές ροές και την απόδοση των επενδύσεων. Τέτοιες πωλήσεις θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν τη μείωση του χρέους, η οποία έχει διογκωθεί κατά το παρελθόν έτος, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Μείωση του χρέους

Η μείωση του χρέους θα είναι στην πραγματικότητα το βασικό θέμα για τους Big Oil φέτος και μελοντικά, επισημαίνει η WoodMac, σημειώνοντας ότι οι προτεραιότητες στην κατανομή κεφαλαίου «θα είναι πολύ διαφορετικές από οποιονδήποτε προηγούμενο ανοδικό κύκλο».
«Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην καθαρή μείωση του χρέους στην ανακατανομή των πλεονασματικών ταμειακών ροών», δήλωσε ο Ellacott.

Σε αντίθεση με οποιονδήποτε προηγούμενο κύκλο, οι Big Oil αντιμετωπίζουν επίσης ένα υπαρξιακό θέμα - πώς να προσελκύσουν επενδυτές στον κλάδο. Οι πειθαρχημένες δαπάνες και η ενίσχυση των ισολογισμών σίγουρα θα βοηθήσουν, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από επενδυτές που έχουν επίγνωση του ESG, ενώ εξακολουθούν να αγωνίζονται να πείσουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές πετρελαίου ότι οι πρόσφατες στρατηγικές μηδενικών εκπομπών θα μπορούσαν, μια μέρα, να δημιουργήσουν τόση ταμειακή ροή και κέρδη όσο η πετρελαϊκή επιχείρηση.
Καταγράψτε τις ταμειακές ροές, εάν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν - οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν πλεόνασμα μετρητών για την απομόχλευση και τη διάθεση περισσότερου κεφαλαίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε άλλες επιχειρήσεις ενέργειας χαμηλότερου άνθρακα.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης