Ενέργεια

ΔΕΗ: Μείωση εκπομπών CO2 40% τo 2022, το 2021 τα πρώτα διμερή πράσινα PPA

ΔΕΗ: Μείωση εκπομπών CO2 40% τo 2022, το 2021 τα πρώτα διμερή πράσινα PPA
Με στόχους βιωσιμότητας και πέναλτι το 5ετές ομόλογο της ΔΕΗ - Η κατανομή των εσόδων της έκδοσης
Με στόχους βιωσιμότητας, αλλά και πέναλτι στην περίπτωση που δεν τους επιτύχει, συνδέεται το 5ετές ομόλογο της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του επικεφαλής της επιχείρησης κ. Γιώργου Στάσση στους θεσμικούς επενδυτές για τη νέα μεγάλη ομολογιακή έκδοση του μισού δισ. ευρώ, η ΔΕΗ αναγνωρίζει τον αντίκτυπο που έχουν οι δραστηριότητές της στο περιβάλλον και ως εκ τούτου στοχεύει να ευθυγραμμίσει την περιβαλλοντική της στρατηγική με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της ΕΕ και της Ελλάδας για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.


Προτεραιότητα θα δοθεί στην προώθηση των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, με στόχο την αύξηση του χαρτοφυλακίου κατά 1,3 GW έως το 2023.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ διαθέτει επί του παρόντος μια δεξαμενή έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης περίπου 6 GW.
Ήδη έχει υποβάλλει αιτήσεις για άδειες παραγωγής για περίπου 2 GW φωτοβολταϊκών και διαθέτει περίπου 4 GW αιολικών σε διάφορα αδειοδοτικά στάδια.

Το χρονοδιάγραμμα των έργων ΑΠΕ

Σήμερα, η ΔΕΗ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 165 MW έργα ΑΠΕ σε λειτουργία. Επίσης 130 MW είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο επόμενο 18μηνο, περίπου 250 MW βρίσκονται ένα στάδιο πριν την έναρξη της κατασκευής (200 MW στην Πτολεμαϊδα και 50 MW στη Μεγαλόπολη) με στόχο ολοκλήρωσης σε ένα με δύο χρόνια, περίπου 170 MW είναι σε προετοιμασία και αναμένεται να λειτουργήσουν σε 1,5 με 3 χρόνια και άλλα 0,8 GW έργων ωριμάζουν με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους τα 2 με 4 χρόνια.

Μείωση εκπομπών CO2

Πέρα από τις ΑΠΕ η σύνδεση του ομολόγου με την αειφορία και τη βιωσιμότητα θα γίνει και με τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2022 (με έτος βάσης το 2019), ένας στόχος που σύμφωνα με τον Στάσση είναι φιλόδοξος και αντιπροσωπεύει μια σημαντική βελτίωση των βασικών δεικτών απόδοσης.
Το 2019, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 56% σε σύγκριση με το 2005 (52,6 εκατομμύρια τόνοι), το 2022 αναμένεται να περιοριστούν σε 13,9 εκατομμύρια τόνους (μείωση 74% σε σύγκριση με το 2005). Ο περιορισμός των επικίνδυνων εκπομπών θα επιτευχθεί κυρίως με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τη μετατόπιση της παραγωγής ρεύματος προς τις ΑΠΕ.

Επίσης, ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι εντός του 2021 θα έρθουν και τα πρώτα διμερή πράσινα συμβόλαια (PPA) μεταξύ της ΔΕΗ και τρίτων. Αναφέρθηκε ακόμη στα γνωστά σχέδια της επιχείρησης για διείσδυση στην ηλεκτροκίνηση (εγκατάσταση πάνω από 1.000 φορτιστών τα επόμενα δύο με τρία έτη και μεσοπρόθεσμα περίπου 10.000 φορτιστών σε όλη τη χώρα).

Τιτλοποιήσεις με στόχο πρόσθετα 300 εκατ ευρώ

Αναφερόμενος στην τιτλοποίηση των ανεξόφλητων οφειλών ο κ. Στάσσης μίλησε για τη δημιουργία εσόδων από ένα ανενεργό περιουσιακό στοιχείο. Όπως σημείωσε η επιχείρηση έβαλε στα ταμεία της 200 εκατ. ευρώ από το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών (κάτω των 60 ημερών), με επενδυτή την JP Morgan, με την οποία υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο.
Όσο για το δεύτερο πακέτο (άνω των 90 ημερών) που αφορά επιλέξιμες απαιτήσεις 1.6 δισ. ευρώ από το οποίο προσδοκά 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπογράψει με ομάδα επενδυτών (θα οριστικοποιηθούν με το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας) έως τα τέλη Απριλίου.

Επίσης, ο κ.Στάσσης αναφέρθησε στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο μεγάλο asset των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ προέβλεψε έσοδα του ομίλου για το 2023 πάνω από 4 δισ. ευρώ και Ebitda πάνω 1,1 δισ. ευρώ.

Το πέναλτι

Εάν η ΔΕΗ δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους αειφορίας που έχει θέσει για την ομολογιακή έκδοση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τότε το επιτόκιο δανεισμού – το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι κοντά στο 4% - θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Η ΔΕΗ θα δημοσιεύει πληροφορίες για τους δείκτες απόδοσης, μέσω μιας ετήσιας αναφοράς Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία θα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπό της. Η επίτευξη των στόχων θα επαληθεύονται από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

Ο επιμερισμός των εσόδων της  έκδοσης

Η προσφορά των ομολογιών, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν ως εξής: 100 εκατ. ευρώ για τη μερική αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου, 200 εκατ. για αποπληρωμή άλλου κοινοπρακτικού δανείου, 183 εκατ. ευρώ για διάφορους εταιρικούς σκοπούς, όπως και χρηματοδότηση επενδύσεων και 17 εκατ. ευρω για πληρωμή τελών και άλλων εξόδων συναλλαγής.

Το νέο προφίλ της ΔΕΗ

Θέλοντας να αποτυπώσει το νέο προφίλ της επιχείρησης ο κ. Στάσσης μίλησε με αριθμούς:

  • 51% των εργαζομένων είναι γυναίκες (εκτός από το τεχνικό και εργατικό προσωπικό)
  • 93% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από εγκαταστάσεις με πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης
  • 29,2% ήταν η μείωση του συντελεστή εκπομπών CO2 σε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ σε σχέση με το 1990
  • 31.405 στρέμματα έχουν αποκατασταθεί στο ορυχείο της Πτολεμαΐδας
  • 14.145 στρέμματα έχουν αποκατασταθεί στα ορυχεία της περιοχής του Αμύνταιου

www.worldenerynews.gr
















Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης