Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Τη Δευτέρα 10/5 η επιστολή στους επενδυτές για τις δεσμευτικές προσφορές  

ΔΕΔΔΗΕ: Τη Δευτέρα 10/5 η επιστολή στους επενδυτές για τις δεσμευτικές προσφορές  
Δεν παραχωρεί το μάνατζμεντ η ΔΕΗ- Με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας οι επενδυτές

Tην προσεχή Δευτέρα 10/5 και μετά από την έγκριση που θα λάβει από το διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει εκτάκτως την ίδια ημέρα για αυτό το σκοπό, θα αποσταλεί προς τους υποψήφιους επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η επιστολή –ειδοποίηση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις αρχές του Αυγούστου.

Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη Δευτέρα την πρόταση της διοίκησης για τη συμφωνία μετόχων καθώς και πρόταση για τον τρόπο πώληση των μετοχών.

Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν και τη βάση των διαπραγματεύσεων από εδώ και πέρα με τους υποψηφίους επενδυτές, οι οποίοι θα αρχίσουν παράλληλα από την επόμενη εβδομάδα να επισκέπτονται τα virtual data rooms του ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένο business plan με δικαίωμα άσκησης βέτο σε μεγάλα έργα

Επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους επενδυτές σε ότι αφορά στη συμφωνία μετόχων είναι τα δικαιώματα του νέου επενδυτή στο μάνατζμεντ.
Η ΔΕΗ έχει κάνει  σαφές από την πρώτη φάση του διαγωνισμού μέσω των συμβούλων της ότι δεν είναι διατεθειμένη να απολέσει τον πλήρη έλεγχο των δικτύων και ότι θα διαθέσει μόνο ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.

Για παράδειγμα, το μάνατζμεντ που και μετά την ιδιωτικοποίηση θα ασκεί η ΔΕΗ, θα δεσμεύεται για συγκεκριμένο μπίζνες πλαν και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ ο επενδυτής θα έχει δικαίωμα βέτο για έργα από κάποιο ύψος και πάνω.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές (παλαιός και νέος μέτοχος) θα «κλειδώσουν» από πριν μια διαδικασία για την τοποθέτηση προσώπων σε κρίσιμες θέσεις της διοίκησης όταν κάποιος αποχωρήσει.

Η διαδικασία αυτή θα εγγυάται ουσιαστικά στον επενδυτή ότι η αντικατάσταση θα γίνει με τεχνοκρατικά και όχι άλλους είδους κριτήρια, όπως για παράδειγμα κομματικά, δεδομένου ότι η ΔΕΗ ελέγχεται από το Δημόσιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης