Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oι Τούρκοι περικυκλώνουν την κυπριακή ΑΟΖ - Νέο σκηνικό έντασης εκολλάπτεται

Oι Τούρκοι περικυκλώνουν την κυπριακή ΑΟΖ - Νέο σκηνικό έντασης εκολλάπτεται
Οι Τούρκοι δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κύπρο

Σε κινήσεις περικύκλωσης της Κύπρου προβαίνει η κατοχική Τουρκία, σε μια προσπάθεια προώθησης των επεκτατικών της σχεδιασμών, πρωτίστως στη θάλασσα. Οι ενέργειες στηρίζονται στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και καλύπτουν τις περιοχές βορείως, νότια και δυτικά της Κύπρου, θέτοντας το νησί σε πολιορκία και συνεχή πίεση.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί, παρά τις όποιες αντιδράσεις τρίτων, που είναι χαμηλών τόνων, δεν επηρεάζονται και κινούνται σε δύο πεδία. Στο έδαφος και τη θάλασσα. Η προσοχή εστιάζεται στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι φαίνεται πως δεν ορρωδούν προ ουδενός και θα προχωρήσουν με την τακτική του βήμα προς βήμα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Οι περιορισμένες εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο και αφορούν το 3,5 % της περίκλειστης περιοχής, αποτελούν κομμάτι του παζλ και η συνέχεια θα εξαγγελθεί μετά το άνοιγμα και αυτής της περιοχής.

Σε ό,τι δε αφορά την ΑΟΖ, οι έρευνες νοτίως της Κύπρου θα γίνονται παράλληλα με εκείνες -τουλάχιστον- της Exxon Mobil ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσουν όταν -αρχές του 2022- θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις η κοινοπραξία ENI-TOTAL, στο θαλασσοτεμάχιο 6. Το Oruc Reis στάλθηκε βορείως της Κύπρου στην περιοχή «η οποία καθορίστηκε από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ‘’ΤΔΒΚ’’ το 2011 και των οποίων τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Τα σκάφη Barbaros Hayrettin Paşa Seismic Research Fatih, Kanuni Drilling και το πλοίο Denar-2 ερευνούν στη Μαύρη Θάλασσα. Συνεπώς ο στόλος της Turkish Petroleum Corporation και των γεωτρητικών βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, αν και θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

ttps://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1319599/kiniseis-perikyklosis-tis-kyproy-stin-aoz

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης