Ενέργεια

Κομισιόν: Αυξήστε την ρευστότητα στο ΕΧΕ - Σδούκου: Προσοχή σε νέα ληξιπρόθεσμα

Κομισιόν: Αυξήστε την ρευστότητα στο ΕΧΕ - Σδούκου: Προσοχή σε νέα ληξιπρόθεσμα
Σε ότι αφορά την Αγορά Εξισορρόπησης η Επιτροπή ζητεί την κατάργηση του προσωρινού μέτρου της κατώτατης τιμής

Την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Market Reform Plan της ελληνικής αγοράς ενέργειας ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αξιολόγησε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σε μακροσκελή επιστολή της επισημαίνει τα σημεία που θεωρεί, ότι υπάρχουν αδυναμίες και απαιτείται να γίνουν αλλαγές οι οποίες αφορούν κυρίως τον τρόπο εφαρμογής των σχεδιαζόμενων μέτρων.
Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, το ΥΠΕΝ έχει στη διάθεση του τρεις μήνες για να προχωρήσει σε διορθώσεις του Market Reform Plan με βάση τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιστολή της Κομισιόν κατ΄αρχήν επικροτεί τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται από την ελληνική πλευρά και ιδιαιτέρως το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του συστήματος σε ότι αφορά την επάρκεια. Με άλλα λόγια τον μηχανισμό Strategic Reserve, ο οποίος πάντως δεν προκύπτει από τα λεγόμενα της κ. Σδούκου ότι θα εφαρμοστεί από τις αρχές τους 2022 όπως ευελπιστούσε το ΥΠΕΝ.

Αύξηση ρευστότητας το ζητούμενο

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από την Κομισιόν στη χαμηλή ρευστότητα της Προθεσμιακής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και επισημαίνεται ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί, ενώ εκφράζεται η ελπίδα πως η επίλυση του antitrust case θα αυξήσει τις ποσότητες της ενέργειας που διατίθενται μέσω προθεσμιακών συμβολαίων. Αξίζει να αναφερθούν εδώ τα αιχμηρά σχόλια παραγόντων της αγοράς, ότι η επίλυση του antitrust case, αυξάνει τη ρευστότητα του χρηματιστηρίου ενέργειας της Λειψίας, όπου η ΔΕΗ επιλέγει να διαθέτει τις ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής που υποχρεούται με βάση τη συμφωνία.
Η επιστολή της Κομισιόν επισημαίνει ακόμη τη χαμηλή ρευστότητα της Ενδοημερήσιας Αγοράς, ενώ ζητεί μέτρα για τη συμμετοχή σε αυτή του demand response και των traders, οι οποίοι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να συμμετέχουν και στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Σε ότι αφορά την Αγορά Εξισορρόπησης η Επιτροπή ζητεί την κατάργηση του προσωρινού μέτρου της κατώτατης τιμής ενώ προτείνει συγκεκριμένη βελτίωση του αλγορίθμου, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχαν οδηγήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων λειτουργίας της αγοράς. Επίσης η Κομισιόν ζητεί τη συμμετοχή του demand response στη συγκεκριμένη αγορά, κάτι που όπως είπε η κ. Σδούκου από το βήμα του συνεδρίου θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2022.
Τέλος η Κομισιόν τοποθετείται θετικά στην ανάγκη ύπαρξης «πράσινων PPAs» αν και σε ότι αφορά το σχεδιασμό του Green Pool, σημειώνει ότι πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και να έχει τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων.

Προσοχή στη νέα γενιά ληξιπροθέσμων

Σε ότι αφορά την τρέχουσα συγκυρία και την κρίση τιμών που βρίσκεται σε εξέλιξη η κ. Σδούκου εξέφρασε κατ΄ αρχήν την ανησυχία της για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών και κάλεσε τους προμηθευτές να προχωρήσουν σε εξατομικευμένους διακανονισμούς των οφειλών των πελατών τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικό στέλεχος εκφράζει δημοσίως ανησυχία για νέο κύμα ληξιπρόθεσμων, γεγονός που σημαίνει, ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι η κρίση δεν είναι παροδική και ότι οι αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πολύ σύντομα θα εξαντληθούν.
Πάντως η κ. Σδούκου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, αλλά αντέδρασε γρήγορα λαμβάνοντας μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα οποία προφανώς δεν επαρκούν, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «τα κουκιά είναι μετρημένα. Μακάρι να είχαμε περισσότερα να διαθέσουμε».

Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο μείωσης των χρεώσεων χρήσης συστήματος για τις επιχειρήσεις, καθώς και στην παρέμβαση της ΡΑΕ προς τους παραγωγούς ρεύματος οι οποίοι εκλήθησαν να αιτιολογήσουν τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στη χονδρική αγορά.
Κλείνοντας η κ. Σδούκου σημείωσε ότι το πρόβλημα των τιμών της ενέργειας δεν θα πρέπει να ανακόψει πορεία της ενεργειακής μετάβασης και ότι δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπενθυμίζοντας ότι σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών που θα συζητήσει την πρόταση των χωρών του Νότου για δομικές αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας στην αγορά χονδρικής.

www.worldenergynews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης