Ενέργεια

Σιάμισιης: Άμεσα η απόφαση για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με την Elpedison - Επενδύσες 2 δισ, στις ΑΠΕ το 50%

Σιάμισιης: Άμεσα η απόφαση για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με την Elpedison - Επενδύσες 2 δισ, στις ΑΠΕ το 50%
Στους επόμενους 1-2 μήνες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις έρευνες υδρογοναναθράκων, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη
Σχετικά Άρθρα

Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση από τα ΕΛΠΕ και την Edison για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην Θεσσαλονίκη.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της ΓΣ του Ομίλου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, τονίζοντας ότι το έργο είναι σε προχωρημένη φάση μελετών, καθώς και ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα είναι αναγκαίες για το ενεργειακό σύστημα έως ότου αναπτυχθούν έργα αποθήκευσης και ΑΠΕ «Σύντομα θα αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε τώρα ή θα κρατήσουμε το έργο για λίγο αργότερα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.

Αναφερόμενος στην αίτηση αδειοδότησης που υπεβλήθη από την Elpedison στη ΡΑΕ για τη δημιουργία  ενός FSRU χαρακτήρισε τo έργο αρκετά πρώιμο. Είπε ότι θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω. Προανήγγειλε ότι την επόμενη 5ετια ο Όμιλος ΕΛΠΕ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 2 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα είναι έργα ΑΠΕ, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα ερευνών υδρογοναναθράκων, σημείωσε ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τα μπλοκ της Κρήτης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το επόμενο διάστημα κλείνει ένας κύκλος που θα έπρεπε να έχουν γίνει έρευνες και θα έχουμε εξελίξεις. Πρόσθεσε δε, όσον αφορά αν θα υπάρξουν αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, ότι σε τέτοιου είδους έργα είναι πολύ δύσκολο να προδιαγράψει κανείς την εξέλιξη ενώ τόνισε ότι η βούληση της πολιτείας να στηρίξει τις έρευνες είναι ξεκάθαρη μετά και την τελευταία τοποθέτηση δια στόματος πρωθυπουργού.

Πάντως σημείωσε ότι, «είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση της πολιτείας προς την πράσινη ενέργεια, πλην όμως απαιτείται ρεαλισμός, καθώς τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να είναι υψηλή η εξάρτηση από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και ότι κατά την εκτίμησή του, ο αριθμός των ετών της υψηλής εξάρτησης δεν θα είναι μονοψήφιος».

Τέλος, ο κ. Σιάμισιης προανήγγειλε ότι μέσα στο 2022 ή στις αρχές του επόμενου έτους τα ΕΛΠΕ θα «βγουν» στις αγορές για νέο δανεισμό.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης