Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανεβαίνουν οι ενεργειακές τιμές, φθηνότερη η Ελλάδα - Ποιοί φέρνουν τα 16 φορτία LNG τον Δεκέμβριο

Ανεβαίνουν οι ενεργειακές τιμές, φθηνότερη η Ελλάδα - Ποιοί φέρνουν τα 16 φορτία LNG τον Δεκέμβριο

 Σε άνοδο οι τιμές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη λόγω αύξησης της ζήτησης - Για πρώτη φορά έρχονται φορτία από το Μπαχρέιν

 

Με δυο μεγάλα άλματα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας εκτοξεύτηκαν και πάλι πάνω από τα 350 ευρώ/MWh προκαλώντας εκ νέου ρίγη ανησυχίας.

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης, αλλά και η άνοδος των τιμών ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ώθησαν προς τα επάνω το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο πάντως τις τελευταίες ημέρες είναι σχετικά φθηνότερο από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.
Η τάση ανόδου των τιμών είχε αρχίσει να καταγράφεται από την προηγούμενη εβδομάδα όταν την Πέμπτη 24/11 η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αυξήθηκε κατά 38% και διαμορφώθηκε στα 294,46 ευρώ/MWh. Μάλιστα η μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (21-27/11) διαμορφώθηκε στα 238 ευρώ/MWh, καταγράφοντας υψηλό έξι εβδομάδων.

Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, η άνοδος αυτή δεν ήταν συγκυριακή αφού χθες Δευτέρα 28/11 η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 57,45% και διαμορφώθηκε στα 319,03 ευρώ/MWh, ενώ σήμερα συνεχίστηκε με ηπιότερους ρυθμούς (12,2%) και η τιμή διαμορφώθηκε στα 357,96 ευρώ/MWh.
Ανάλογη είναι η πορεία και στα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ηλεκτρισμού. Η πλέον εντυπωσιακή άνοδος που προσεγγίζει ακόμη και το 90% (89,7% στη Δανία) καταγράφεται στις αγορές της Σκανδιναβίας. Όμως ανησυχητική είναι η εικόνα και στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Στη Γερμανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 371,64 ευρώ/MWh με άνοδο 27,4%, στην Τσεχία 371,77 ευρώ/MWh με άνοδο 25,3%, στην Γαλλία στα 373,24 ευρώ/MWh με άνοδο 17,1%, ενώ άνοδος κατά 17,6% σημειώθηκε και στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας με την τιμή να διαμορφώνεται στα 121,54 ευρώ/MWh.

Ενδεικτική της ανοδικής τάσης των τιμών στην Κεντρική Ευρώπη είναι η εξέλιξη των τιμών στην Ιταλία όπου στο Βόρειο τμήμα της η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 374,43 ευρώ/MWh, στο Κεντρικό και το Νότιο στα 361,73 ευρώ/MWh και στη Σικελία στα 347,81 ευρώ/MWh. Πάντως η μέση τιμή για όλη την Ιταλία αυξήθηκε κατά 11% και διαμορφώθηκε στα 369,32 ευρώ/MWh.
Στην αγορά της Βουλγαρίας η οποία είναι επίσης διασυνδεδεμένη με την ελληνική η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 18,95% και διαμορφώθηκε σε 358,76 ευρώ/MWh.

Έτσι η ελληνική αγορά μετά από αρκετό χρονικό διάστημα είναι φθηνότερη από τις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, σαφώς φθηνότερη από την αγορά της Ιταλίας και στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Βουλγαρίας. Σε επίπεδο μίγματος το φυσικό αέριο κυριαρχεί και σήμερα στην ελληνική παραγωγή συμμετέχοντας με ποσοστό 40,96% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 29,62%, οι εισαγωγές με 13,77%, ο λιγνίτης με μόλις 6,66% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά επίσης με 6%.


Αύξηση εισαγωγών φορτίων LNG τον Δεκέμβριο


Εξάλλου ο Δεκέμβρης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΣΦΑ θα αναδειχθεί σε μήνα μεγάλων εισαγωγών φορτίων LNG αφού στο αναθεωρημένο πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα έχουν προστεθεί επιπλέον φορτία. Πλέον ο αριθμός των φορτίων που αεριοποιηθούν στο σταθμό ανέρχονται σε 16, ενώ η συνολική ποσότητα που θα εισαχθεί φθάνει στα 1.471.373 κ.μ. έναντι 834.563 κ.μ. που ήταν ο προηγούμενος προγραμματισμός. Σημαντικό μέρος των εισαγωγών αυτών βεβαίως θα οδηγηθεί σε εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Αναλυτικότερα η ΔΕΗ προγραμματίζει να φέρει ένα φορτίο δυναμικότητας 22.156 τ.μ. Η MET Energy, εταιρία εμπορίας με έδρα την Ελβετία η οποία δραστηριοποιείται έντονα στην αγορά των Βαλκανίων θα φέρει έξι φορτία συνολικής δυναμικότητας 93.059 κ.μ.
Η Elpedison αυξάνει τις εισαγωγές της για τον Δεκέμβριο προγραμματίζοντας τέσσερα φορτία αντί των τριών συνολικής δυναμικότητας 342.687 κ.μ.
Η ΔΕΠΑ προγραμματίζει τρία φορτία συνολικής δυναμικότητας 162.481 κ.μ.
Η Μυτιληναίος προγραμματίζει δυο φορτία συνολικής δυναμικότητας 214.180 κ.μ.


Και από το Μπαχρέϊν εισαγωγές

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το φορτίο ενός μεγάλου πλοίου από το Μπαχρέιν συνολικής δυναμικότητας 147.710 κ.μ. το μοιράζονται τρεις εταιρίες η ΔΕΗ, η Elpedison και η Μυτιληναίος μια πολιτική που έχουν εφαρμόσει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες οι εταιρίες σε περιπτώσεις που εξασφαλίζουν καλές τιμές προμήθειας φυσικού αερίου αλλά και προκειμένου να περιορίσουν την τεράστια δέσμευση ρευστότητας που απαιτείται για την εισαγωγή καυσίμου με τις σημερινές τιμές.
Σημειώνεται ότι χθες τα συμβόλαια φυσικού αερίου για το Δεκέμβριο έκλεισαν στην αγορά TTF στα 124,695 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης