Ενέργεια

Κρατική πλέον η EDF: Διεγράφη από το χρηματιστήριο μετά από 18 χρόνια

Κρατική πλέον η EDF: Διεγράφη από το χρηματιστήριο μετά από 18 χρόνια
Η επανακρατικοποίηση της εταιρίας πρόκειται να στοιχίσει στην κυβέρνηση περί τα 10 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Reuters
Στο γαλλικό δημόσιο πέρασε σήμερα Πέμπτη 8 Ιουνίου ο έλεγχος της EDF, μετά την πλήρη κρατικοποίηση του γαλλικού ομίλου πυρηνικής ενέργειας και η μετοχή της εξήλθε από το χρηματιστήριο του Παρισιού, όπως μεταφέρει το Reuters.

Η επανακρατικοποίηση της εταιρίας πρόκειται να στοιχίσει στην κυβέρνηση περί τα 10 δισ. δολάρια.

Η απόφαση ελήφθη πέρυσι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αφού υπέστη ζημιά ρεκόρ πέρυσι και είδε την πυρηνική παραγωγή να πέφτει σε χαμηλό 34 ετών.
Η EDF μπήκε για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο πριν από 18 χρόνια.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εξαγορά για το μερίδιο 16% που δεν κατείχε ήδη στην EDF στα τέλη του 2022, συγκεντρώνοντας περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για να πάρει τον πλήρη έλεγχο του φορτωμένου με χρέη χειριστή του μεγαλύτερου στόλου πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη.

Η εξαγορά αποτελεί μέρος του στοιχήματος του προέδρου Emmanuel Macron για την πυρηνική ενέργεια, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων τα επόμενα χρόνια.

Σταθμοί στην πορεία του ομίλου

  • 1946: Η EDF δημιουργείται από την εθνικοποίηση δεκάδων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, ως μέρος των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της βαριά ταλαιπωρημένης μεταπολεμικής οικονομίας της Γαλλίας. Έχει το μονοπώλιο.
  • 1963: Λειτουργεί το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας.
  • 1973: Η Γαλλία αποφασίζει να επενδύσει μαζικά στον πυρηνικό τομέα ως απάντηση στο παγκόσμιο πετρελαϊκό σοκ.
  • 2005: Η Γαλλία συγκεντρώνει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ όταν ιδιωτικοποιεί εν μέρει την EDF με 32 ευρώ ανά μετοχή, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Παραμένει κατά 84% κρατική.
  • 2007: Οι μετοχές κορυφώνουν την αξία τους, με περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής εισαγωγής τους.
  • 2020-2021: Το σχέδιο «Project Hercules» για την αναμόρφωση του EDF ξεκινά για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου χρέους και των προβλημάτων στους γηρασμένους αντιδραστήρες, αλλά βουλιάζει σε συνομιλίες με τα συνδικάτα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Δεκέμβριος 2021: Η EDF θέτει εκτός λειτουργίας τέσσερις αντιδραστήρες λόγω προβλημάτων διάβρωσης. Ο αριθμός των αντιδραστήρων που απενεργοποιήθηκαν αυξάνεται τους επόμενους μήνες.
  • Ιανουάριος 2022: Η κυβέρνηση λέει στην EDF να πουλήσει περισσότερη από τη φθηνή πυρηνική της ενέργεια σε μικρότερους ανταγωνιστές για να περιορίσει την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.
  • Μάιος 2022: Η EDF εκδίδει προειδοποίηση κέρδους για διακοπές λειτουργίας του αντιδραστήρα, καθώς 12 από τους 56 γαλλικούς αντιδραστήρες της ήταν εκτός σύνδεσης και ελέγχονταν για διάβρωση λόγω τάσης.
  • Ιούλιος 2022: Περίπου οι μισοί από τους γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF είναι πλέον εκτός σύνδεσης. Οι μετοχές διαπραγματεύονται γύρω στα 8-9 ευρώ. Η κυβέρνηση λέει ότι θα επαναφέρει την εταιρεία υπό την πλήρη κρατική ιδιοκτησία και θα ξεκινήσει την αναζήτηση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.
  • 19 Ιουλίου 2022: Η γαλλική κυβέρνηση προσφέρεται να πληρώσει 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ (9,85 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 12 ευρώ ανά μετοχή, για να πάρει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου.
  • Σεπτέμβριος 2022: Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron προτείνει τον Luc Remont, κορυφαίο στέλεχος της Schneider Electric, ως νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της EDF.
  • Φεβρουάριος 2023: Ο Remont δεσμεύεται να επαναφέρει την EDF σε τροχιά, αφού έπεσε σε καθαρή ζημιά ρεκόρ 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και είδε το καθαρό χρέος να αυξάνεται στα 64,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Μάιος 2023: Γαλλικό εφετείο απορρίπτει μια καταγγελία που υποβλήθηκε από μετόχους μειοψηφίας κατά των όρων της κρατικής εξαγοράς, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη εθνικοποίηση της εταιρείας.
  • 8 Ιουνίου 2023: Η EDF διαγράφεται επίσημα από το χρηματιστήριο του Παρισιού μετά από σχεδόν 18 χρόνια στην αγορά.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης