γράφει : Πηνελόπη Μητρούλια
Στόχος της ΡΑΑΕΥ είναι το κείμενο που θα εγκριθεί να είναι «δεμένο» νομικά ώστε να μην γίνουν ενστάσεις από τους προμηθευτές - Άγνωστη παραμένει η τύχη του πράσινου τιμολογίου
Με τον αριθμό των μπλε σταθερών τιμολογίων ρεύματος να αυξάνεται κάθε μήνα από την αρχή του έτους και αντιστοίχως ο αριθμός των πράσινων κυμαινόμενων τιμολογίων να μειώνεται, η ΡΑΑΕΥ μελετά ακόμη τον νέο χρωματικό κώδικα των τιμολογίων στον οποίων θα συμπεριληφθούν και τα περίφημα «κόκκινα» τιμολόγια.
Όλα δείχνουν ότι η νομική υπηρεσία της ΡΑΑΕΥ θα είναι έτοιμη περί τα μέσα Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να κατηγοριοποιήσουν τα προϊόντα τους με βάση το νέο χρωματικό κώδικα από τον Ιανουάριο. Επί του παρόντος συνεχίζει η νομική επεξεργασία του κειμένου, κάτι το οποίο αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Στόχος της ΡΑΑΕΥ είναι το κείμενο που θα εγκριθεί να είναι «δεμένο» νομικά ώστε να μην γίνουν ενστάσεις από τους προμηθευτές οι οποίοι είναι φανερό ότι θα προτιμούσαν μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών και ευελιξία ως προς τη διαμόρφωση των προϊόντων τους.
Αντιρρήσεις προμηθευτών
Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι πάροχοι έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις ως προς τη χρήση του κόκκινου χρώματος το οποίο θεωρούν επιθετικό και αποτρεπτικό για τους καταναλωτές. Έτσι όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στελέχη της ΡΑΑΕΥ θα υιοθετηθεί κάποια απόχρωση του κόκκινου που θα είναι αποδεκτή και από τους παρόχους. Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη γίνει διαβούλευση με τους παρόχους επί του τελικού σχεδίου του χρωματικού κώδικα, γεγονός που σημαίνει ότι θα κληθούν να εφαρμόσουν τη νέα απόφαση της ΡΑΑΕΥ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τη ΡΑΑΕΥ, τον Αύγουστο του 2025, ήταν 3.681.818 οι καταναλωτές τροφοδοτούνταν με το πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο έναντι των 4.1409.451 πράσινων καταναλωτών στις αρχές του 2025.
Αντιστοίχως τον Αύγουστο οι καταναλωτές με μπλε τιμολόγιο ήταν 1.381.03, έναντι 867.161 τον Ιανουάριο του 2025 ενώ κίτρινο κυμαινόμενο τιμολόγιο τον Αύγουστο είχαν 839.950 καταναλωτές.
Τι θα γίνει με τα πράσινα τιμολόγια
Άγνωστη παραμένει η τύχη του πράσινου τιμολογίου, η ισχύς του οποίου λήγει στο τέλος του 2025. Το ΥΠΕΝ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν η ζωή του θα παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο, καθώς εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί από κάποιο προϊόν που θα είναι περισσότερο ευνοϊκό για τους καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι τα πράσινα τιμολόγια υιοθετήθηκαν ώστε να καλύψουν αυτόματα όσους καταναλωτές δεν θα επέλεγαν κάποιο άλλο προϊόν.
Τα νέα κόκκινα ή υβριδικά τιμολόγια διαφοροποιούνται από τα υφιστάμενα, καθώς η χρέωση ανά κιλοβατώρα δεν εξαρτάται άμεσα από τη χονδρεμπορική τιμή. Με τη νέα κατηγορία τιμολογίων η ΡΑΑΕΥ επιχειρεί να δώσει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές, επιτρέποντας στην αγορά να αναπτυχθεί χωρίς να προκαλείται σύγχυση. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την άποψη της ΡΑΑΕΥ σταθερά είναι τα τιμολόγια η τιμή των οποίων δεν συνδέεται με την εξέλιξη της χονδρεμπορικής αγοράς ενώ στη νέα κατηγορία με την απόχρωση του κόκκινου θα εντάσσονται τα τιμολόγια με σταθερή τιμή ανά μπάντα κατανάλωσης.
Πηνελόπη Μητρούλια
www.worldenergynews.gr






