AD
Ενέργεια & Αγορές

Xτύπησε 90 ευρώ/MWh αλλά διόρθωσε το φυσικό αέριο στα 86,2 - Η ανάλυση του Bloomberg

Xτύπησε 90 ευρώ/MWh αλλά διόρθωσε το φυσικό αέριο στα 86,2 - Η ανάλυση του Bloomberg
Η κατοχύρωση κερδών έφερε διόρθωση στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο οι τιμές παραμένουν υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στο Ιράν - Τα χαμηλά αποθέματα και οι διαταραχές στις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή εντείνουν την ανησυχία ενόψει του χειμώνα
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες υποχώρησαν έως και 5,3%, αφού προηγουμένως είχαν εκτιναχθεί πάνω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Η υποχώρηση αποδίδεται εν μέρει στην κατοχύρωση κερδών από επενδυτές μετά το πρόσφατο ράλι, χωρίς ωστόσο να υποχωρούν οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης, η συνεχιζόμενη διαταραχή των προμηθειών από τη Μέση Ανατολή και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός με την Ασία για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρούν την αγορά σε αναβρασμό ενόψει του χειμώνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού δείκτη αναφοράς υποχώρησαν έως και 5,3% κατά το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, εξαλείφοντας τα προηγούμενα κέρδη που είχαν οδηγήσει τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022.
Τελικά το TTF Νοεμβρίου έκλεισε με πτώση 2%, στα 86,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Νωρίτερα οι τιμές είχαν φτάσει έως και τα 90,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το TTF Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 2,1% στα 86,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα.


Screenshot_2026-10-20_202300.png

Οι τιμές του πετρελαίου επίσης υποχώρησαν, μετά τη δημοσίευση ανεπιβεβαίωτης είδησης σύμφωνα με την οποία το Κατάρ και το Πακιστάν είχαν καταθέσει νέα πρόταση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν.

Οι τιμές εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, καθώς τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η συνεχιζόμενη απώλεια προμηθειών από τη Μέση Ανατολή καθιστούν την περιοχή ευάλωτη ενόψει του χειμώνα.

«Βλέπουμε μια μικρή διόρθωση μετά την προσέγγιση του ορίου των 90 ευρώ», δήλωσε η Florence Schmit, ανώτερη στρατηγική αναλύτρια ενέργειας στη Rabobank. «Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο οι τιμές να ξεπεράσουν ξανά αυτό το επίπεδο μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Η Ευρώπη ενδέχεται να χρειαστεί να προσφέρει υψηλότερες τιμές για να εξασφαλίσει επαρκή φορτία καυσίμου αυτόν τον χειμώνα, καθώς η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ασία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εντονότερο ανταγωνισμό στις αγορές, όταν αρχίσει να επικρατεί ψυχρότερος καιρός.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σήμερα γεμάτες κατά περίπου 75%, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή, σύμφωνα με στοιχεία που ανάγονται στο 2009. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπου τα αποθέματα βρίσκονται λίγο πάνω από το 61% της συνολικής χωρητικότητας.

Πιέσεις στην αγορά

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα της τελευταίας ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος ασκεί αυξανόμενες πιέσεις στους καταναλωτές και στη βιομηχανία.

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να επαναφέρουν δαπανηρά ανώτατα όρια στις τιμές και μειώσεις φόρων. Οι πιεσμένοι κρατικοί προϋπολογισμοί και το υψηλό κόστος δανεισμού περιορίζουν τη διάθεση για έναν νέο γύρο μέτρων ενεργειακής στήριξης.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αυτόν τον μήνα έδωσαν στις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες τη δυνατότητα να αυξήσουν τα αποθέματά τους με ταχύτερο από το συνηθισμένο ρυθμό για τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο, οι οποίες αντιστοιχούσαν περίπου στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πέρυσι, εξακολουθούν να διαταράσσονται εξαιτίας του πολέμου, χωρίς να διαφαίνεται άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας. Παράλληλα, οι τιμές του LNG στην Ασία αυξήθηκαν επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022.

Οι γεωπολιτικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Το Κατάρ δήλωσε την Τρίτη ότι οι προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίζονται και δεν έχουν διακοπεί.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη εντατικοποίηση των επιθέσεων εναντίον πλοίων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να αποκατασταθούν οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ιράν δήλωσε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να διεκδικήσει τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, μιας θαλάσσιας οδού ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης