AD
Επικαιρότητα

Πακέτο - μαμούθ για ελεύθερους επεγγελματίες, ενέργεια στην ΔΕΘ

Πακέτο - μαμούθ για ελεύθερους επεγγελματίες, ενέργεια στην ΔΕΘ
Σύμφωνα με το Newmoney.gr χαλαρώνουν τα τεκμήρια για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους: η τεκμαρτή φορολόγηση παραμένει και στα επόμενα χρόνια, καθώς απαγορεύει στους «μάστορες» της φοροδιαφυγής ή και σε ολόκληρους κλάδους επαγγελματιών (κυρίως παροχής υπηρεσιών εκτός επαγγελματικής εγκατάστασης όπως σε σπίτια κ.λπ.) να δηλώνουν ότι ζουν με εισοδήματα πείνας και να απολαμβάνουν προνόμια ή επιδόματα πρόνοιας

Το αίτημα Πιερρακάκη που προβλέπει την επέκταση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής σε επενδύσεις ενεργειακής ανθεκτικότητας άνω του 1 δισ. ευρώ έως το 2028   δημιουργεί μεγαλύτερη ευχέρεια για κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα χρηματοδοτούνται έργα αποθήκευσης ενέργειας, εξοικονόμησης, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και κρίσιμων υποδομών.

Με δεδομένο ότι το κενό ΦΠΑ (Vat Gap) στη χώρα μας έχει πέσει πια κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (!) στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι είναι ώρα και οι φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις να δουν απτό όφελος από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Ακόμα περισσότερο, όμως, πρέπει να επιβραβευτούν και επιχειρήσεις που επενδύουν, καινοτομούν και δημιουργούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Στη βάση αυτή ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει ότι:

Χαλαρώνουν τα τεκμήρια για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους: η τεκμαρτή φορολόγηση παραμένει και στα επόμενα χρόνια, καθώς απαγορεύει στους «μάστορες» της φοροδιαφυγής ή και σε ολόκληρους κλάδους επαγγελματιών (κυρίως παροχής υπηρεσιών εκτός επαγγελματικής εγκατάστασης όπως σε σπίτια κ.λπ.) να δηλώνουν ότι ζουν με εισοδήματα πείνας και να απολαμβάνουν προνόμια ή επιδόματα πρόνοιας.

Ωστόσο, από 1/1/2027 αλλάζουν σημαντικοί παράμετροι υπολογισμού του τελικού φόρου. Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν άμεσα και όχι σταδιακά σε βάθος τετραετίας. Για παράδειγμα, με βάση εισηγήσεις που εξετάζονται:
α) Θα μπορεί ο τεκμαρτός φόρος να μειώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους ή ατομικές επιχειρήσεις που συμμορφώνονται άψογα με όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις (myData, POS, ψηφιακά δελτία διακίνησης, τήρηση ρυθμίσεων κ.λπ.) εφόσον η φορολογική διοίκηση διαπιστώνει ότι έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο των εσόδων και εξόδων τους.
β) Περιορίζονται κριτήρια που οδηγούν σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις φόρου για ατομικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπως αν εμφανίζουν υψηλότερο κύκλο εργασιών από τον μέσο τζίρο του κλάδου της (ΚΑΔ) ή παρέχουν υψηλούς μισθούς στους εργαζομένους τους, «τιμωρώντας» αντί να επιβραβεύουν όσους δεν αποκρύπτουν έσοδα, δίνουν αυξήσεις μισθών ή προσλαμβάνουν υπαλλήλους.
γ) Ο φόρος θα συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής τους στην επιχείρηση, ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητας που ασκούν – π.χ. επαγγελματίες αυτοκινητιστές που κατέχουν μισή άδεια.
3) Για όλες τις επιχειρήσεις συνολικά, πέντε μέτρα θεωρούνται επικρατέστερα:

α) Οριστική κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στα νομικά πρόσωπα (400-1.000 ευρώ τον χρόνο ανά επιχείρηση και έως 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα).

β) Δραστική μείωση στην προκαταβολή φόρου, που σήμερα υπολογίζεται με συντελεστή 80% και πιθανόν να περιοριστεί στο 55%-60%, με προοπτική και περαιτέρω μείωσης, σταδιακά, μέσα στην τετραετία. Το μέτρο θα επιστρέψει ρευστότητα στους νομοταγείς που πληρώνουν φόρο, αφαιρώντας και κίνητρο σε όσους φοροδιαφεύγουν.

γ) Μεταφορά φορολογικών ζημιών προς απόσβεση για μια δεκαετία, αντί πενταετίας που ισχύει σήμερα. Το αίτημα αυτή της αγοράς έμενε στο συρτάρι, όμως το επίμονα υψηλό κόστος επενδύσεων μηχανολογικού εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια υποχρέωσε το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει ξανά το θέμα.

δ) Προνομιακά φθηνά δάνεια στους μικρομεσαίους από την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων, έως 5 δισ. ευρώ, μετά -ή και παρά- τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

ε) Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών: κλειδωμένη είναι η μείωσή τους κατά 0,5 μονάδα, αναζητείται όμως χώρος και για επιπλέον μείωση 1 μονάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζονται εισηγήσεις όπως η αποσύνδεση των αυξήσεων μισθών από τις ασφαλιστικές εισφορές (από ένα ύψος αποδοχών και άνω τουλάχιστον ή για ειδικές θέσεις απασχόλησης) ώστε να μην «τιμωρούνται» με πρόσθετες εισφορές επιχειρήσεις που ανταμείβουν τους εργαζομένους τους.
4) Μισθοί: αυξήσεις αποδοχών, μειώσεις κρατήσεων, συμβάσεις και «νέα» κάρτα σίτισης

Η προοπτική μείωσης των ασφαλιστικών κρατήσεων θα έχει θετική επίδραση και στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων, όπως επίσης και η προβλεπόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό που δίνεται ανά έτος.

Ωστόσο, το πρόβλημα στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα είναι ότι, με εξαίρεση τον κατώτατο μισθό, οι αυξήσεις στις αποδοχές τους δεν εξαρτώνται άμεσα από το κράτος. Για τους περισσότερους, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και 15 χρόνια, ενώ και για τους υπαλλήλους Δημοσίου, παρότι όλοι τους λαμβάνουν κάθε χρόνο την αύξηση που ανακοινώνει η κυβέρνηση στον κατώτατο, οι αποδοχές παραμένουν συμπιεσμένες.
Αν και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο έχει αποκλειστεί, από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις που θα δίνουν ανάσα σε εργαζόμενους.

Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ιδιαίτερα προβλέπονται:

α) Αυξήσεις κάθε χρόνο στον κατώτατο και τον μέσο μισθό: ο στόχος-πρόβλεψη που είχε θέσει το 2023 ο πρωθυπουργός να φτάσει ο κατώτατος στα 950 ευρώ το 2027, επιτυγχάνεται πλήρως. Ενώ για τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης, ο στόχος των 1.500 ευρώ έχει ξεπεραστεί ήδη από το 2025.
Με βάση την εμπειρία αυτή, ο πρωθυπουργός θα θέσει νέο στόχο για αύξηση του κατώτατου μέχρι το 2030 περίπου στα 1.350-1.400 ευρώ τον μήνα ενδεχομένως, ενώ για τον μέσο μισθό κοντά στα 2.000 ευρώ.

β) Ενθάρρυνση σύναψης συλλογικών συμβάσεων και επέκταση των αυξήσεων σε περισσότερους κλάδους επιχειρήσεων και εργαζομένων, ως μέσο για να απλωθούν ομοιόμορφα και ταχύτερα στους εργαζόμενους.

γ) Διατακτικές και κάρτες σίτισης: εξετάζεται αύξηση από τα 6 ευρώ σε 10 ευρώ ημερησίως. Αν και παρέμενε στο συρτάρι εδώ και 20 χρόνια, πλέον αποτελεί καθολικό αίτημα, το οποίο υπέβαλαν εργοδότες και εργαζόμενοι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ) με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση εν όψει της ΔΕΘ. Το μέτρο ενισχύει άμεσα το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων έως 300 ευρώ κάθε μήνα -ειδικά σε περίοδο υψηλής ακρίβειας στα τρόφιμα- όπως επίσης και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θέλουν να προσελκύσουν προσωπικό που έχουν ανάγκη, χωρίς να επιβαρύνουν υπέρμετρα το μη μισθολογικό κόστος τους με εισφορές ασφάλισης.

Εκτός από αυξήσεις μισθών και μειώσεις κρατήσεων, πάντως, για οικογένειες με παιδιά, δεν πρέπει να αποκλειστεί και κάποιο μέτρο-έκπληξη, όπως η εκ νέου χορήγηση έκτακτου επιδόματος 150 ευρώ για κάθε παιδί που δόθηκε τον Ιούλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης