Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι κρίσιμες παράμετροι των νέων αγορών του Τarget Μodel

Οι κρίσιμες παράμετροι των νέων αγορών του Τarget Μodel
Στην ημερήσια αγορά δεν μπορούν να υφίστανται περιορισμοί, όπως το ελάχιστο μεταβλητό κόστος
Αναφορά στο χρηματιστήριο ενέργειας και το πλαίσιο των νέων αγορών έκανε η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, μιλώντας στο Συνέδριο της HAEE.
Μια κρίσιμη παράμετρος, τόνισε, είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η αποτροπή στρεβλώσεων.
Για τον λόγο αυτό αυστηροποιείται η εποπτεία της αγοράς, αντλώντας χρήσιμα συμπεράσματα τόσο από διαχρονικές δυσλειτουργίες της εγχώριας αγοράς όσο και από τις έρευνες άλλων χωρών για πιθανές παραβιάσεις του Κανονισμού Remit. Ιδιαίτερη έμφαση θα αποδίδεται πλέον στον εντατικό, συστηματικό και αυτοματοποιημένο σε κάποιο βαθμό έλεγχο της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων.
Σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, για λόγους διαφάνειας, επιλέχθηκε σε πρώτο στάδιο, η συμμετοχή των συμβατικών παραγωγών ανά μονάδα σε όλες τις αγορές, εκτός της προθεσμιακής, όπου επιτρέπονται τα χαρτοφυλάκια μονάδων.
Όπως όμως πρόσθεσε, προφανώς θα επανεξεταστεί ο τρόπος συμμετοχής, δηλαδή η μετάβαση σε δυνατότητα χαρτοφυλακίου, η οποία είναι και η συνήθης πρακτική, ανάλογα με την εξέλιξη της δομής της αγοράς και του επιπέδου ανταγωνισμού.
Από την άλλη πλευρά, για τη διατήρηση της ρευστότητας στις βραχυπρόθεσμες αγορές αλλά και την αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών, είναι θεμιτή η ύπαρξη ενός περιορισμού που θα αφορά την επιτρεπτή αναλογία μεταξύ ποσοτήτων στην προθεσμιακή και την ημερήσια αγορά.
Στην ημερήσια αγορά δεν μπορούν να υφίστανται περιορισμοί, όπως το ελάχιστο μεταβλητό κόστος.
Σύμφωνα με την κ. Καρακατσάνη, όπως ανέφεραν στην ελληνική πλευρά, από την εκτενή εμπειρία τους στις ευρωπαϊκές αγορές τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα οποία συνεργάζονται στενά, η άρση του περιορισμού αυτού θα επιτρέψει την αποκάλυψη τιμών που να μπορούν να συγκριθούν κατά το δυνατόν ισότιμα με τις όμορες αγορές.
Θα προκύπτουν έτσι, αποτελεσματικές ροές στις διασυνδέσεις και οικονομικότερες λύσεις από τη σύζευξη των αγορών.
 
Ασφάλεια εφοδιασμού

Προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού, η συμμετοχή των παραγωγών είναι υποχρεωτική τόσο στην ημερήσια αγορά όσο και στην αγορά εξισορρόπησης.
Το μέλος της ΡΑΕ πρόσθεσε πως ένα βασικό ζητούμενο είναι η ομαλή μετάβαση στο νέο σχήμα αγορών και η στέρεη διαδικασία προσαρμογής.
Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε άλλωστε, το μοντέλο της κεντρικής κατανομής (central dispatch έναντι self-dispatch), το οποίο διατηρεί αντίστοιχη λογική με το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας στον πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με την κ. Καρακατσάνη, γενικότερα, το Target Model δημιουργεί νέες δυνατότητες για τους συμμετέχοντες, επιτρέποντας την αποζημίωση των επιμέρους υπηρεσιών τους, πιο αξιόπιστα οικονομικά σήματα, και πολλαπλά εργαλεία διαχείρισης ρίσκου.
Είναι παράλληλα και μια πρόκληση για τους παραγωγούς, καθώς θα πρέπει στις προσφορές τους να αντανακλούν τεχνικά χαρακτηριστικά των μονάδων τους αλλά και επιμέρους κόστη, όπως το κόστος αποσυγχρονισμού, που αυτή τη στιγμή αμείβεται εκ των υστέρων με διακριτή χρέωση.
Επίσης, όπως τόνισε η ομιλήτρια, η προθεσμιακή αγορά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ως μια δυνατότητα να συγκαλυφθούν κόστη ακριβών μονάδων, ώστε αυτές να παρακάμψουν την οικονομικότητα της ημερήσιας αγοράς, και να ενταχθούν κατά προτεραιότητα.
Αντιθέτως, τέτοιας υφής αναποτελεσματικότητες αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του κανονισμού Remit, που θεσπίστηκε ακριβώς για να προσδώσει περισσότερη διαφάνεια, κατεξοχήν στις προθεσμιακές αγορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης