Φυσικό Αέριο

Ην. Βασίλειο: Πρόστιμο σε μονάδα της Engie για χειραγώγηση της τιμής φυσικού αερίου

Ην. Βασίλειο: Πρόστιμο σε μονάδα της Engie για χειραγώγηση της τιμής φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή trader από την Engie Global Markets (EGM) χειραγωγούσε για τρεις μήνες την μηνιαία τιμή του φυσικού αερίου National Balancing Point (NBP)

Η Ofgem έχει επιβάλει πρόστιμο σε μια μονάδα της γαλλικής Engie   για καταχρηστική εκμετάλλευση της αγοράς, αφού ένας από τους traders χειραγωγούσε τις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία σε διάστημα τριών μηνών το 2016, ανακοίνωσε την Πέμπτη  5/9/2019 η ρυθμιστική αρχή ενέργειας.
Ο trader από την Engie Global Markets (EGM) είχε «παραπλανήσει» την μηνιαία τιμή του φυσικού αερίου National Balancing Point (NBP), μια ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο.
Αυτό σημαίνει ότι ο trader έθεσε προσφορές για τη σύμβαση χωρίς να προτίθεται να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές, στέλνοντας έτσι παραπλανητικά σήματα τιμών.
"Ένας συμμετέχων στην αγορά ειδοποίησε την Ofgem για ύποπτη δραστηριότητα στην αγορά χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου", ανέφερε η ανακοίνωση.
"Η Ofgem ξεκίνησε μια έρευνα που διαπίστωσε ότι η EGM είχε εμπλακεί σε ένα είδος χειραγώγησης της αγοράς που ονομάζεται" spoofing "σε διάστημα τριών μηνών μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2016."
Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι δεν είχε βρει διαδεδομένη χειραγώγηση της αγοράς, αλλά είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 2,1 εκατομμυρίων λιρών στερλινών (2,8 εκατομμύρια δολάρια) επειδή δεν διέθετε επαρκή μέτρα για την πρόληψη ή την ανίχνευση της κατάχρησης της αγοράς.
Η Ofgem ανακοίνωσε ότι η EGM είχε συνεργαστεί πλήρως με την έρευνά της.
Η Engie δήλωσε ότι "καταδικάζει έντονα τις πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά".
"Η εταιρεία έλαβε αμέσως μέτρα για να διασφαλίσει ότι αυτές οι πρακτικές εντοπίζονται και δεν επαναλαμβάνονται ξανά με την ενίσχυση της εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων εποπτείας που εγγυώνται συνεχή και αυστηρή παρακολούθηση και έλεγχο ενεργειών εμπορίας ενέργειας", ανέφερε η εταιρεία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία, ιδίως οι συμβάσεις της ημέρας και του επόμενου μήνα, θεωρούνται ως σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παράλληλα με τις τιμές των ολλανδικών τιμών του φυσικού αερίου στις Title Transfer Facility (TTF)
Οι συμβάσεις για το επόμενο μήνα λειτουργούν επίσης ως σημεία αναφοράς για τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), βοηθώντας τους παγκόσμιους traders των commodity να υπολογίσουν στρατηγικές για την αποστολή των ταχέως αναπτυσσόμενων καυσίμων μεταξύ των χωρών στις περιοχές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης