Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Bloomberg: Η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί «σκοτεινά πλοία» για να εξάγει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

Bloomberg: Η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί «σκοτεινά πλοία» για να εξάγει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου
Η Βενεζουέλα φόρτωσε 10,86 MMbbl αργού στις 11 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, υπερδιπλάσια του όγκου κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου μήνα
Το «Dragon», ένα τεράστιο πετρελαιοφόρο που φέρει τη σημαία της Λιβερίας, υποτίθεται ότι κινείται κάπου από τις ακτές της Γαλλίας, σύμφωνα με το τελευταίο σήμα του GPS.
Αντ 'αυτού, είναι σήμερα χιλιάδες μίλια μακριά στη Βενεζουέλα, όπου, σύμφωνα με σύμβαση για τον ρωσικό κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft Oil Co PJSC, φόρτωσε 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Bloomberg και ναυτιλιακές εκθέσεις. Πώς είναι δυνατό αυτό; Επειδή οι αναμεταδότες του πλοίου απενεργοποιήθηκαν προτού εισέλθουν σε ύδατα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η πρακτική των πετρελαιοφόρων να σβήνουν τα σήματα θέσης τους αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία
 αφού οι Η.Π.Α. επέβαλαν κυρώσεις σε κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία που όπως υποστήριζαν μετέφερε αργό για το Ιράν.
 Οι Η.Π.Α. επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση Nicolas Maduro στη Βενεζουέλα, «χτυπώντας» το πετρέλαιο. Όμως, όλο και περισσότερα δεξαμενόπλοια φαίνεται να χρησιμοποιούν την τεχνική για να αποφύγουν τις ποινές, βοηθώντας να δοθεί ώθηση στην παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία έχει μειωθεί από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις.
Η Βενεζουέλα φόρτωσε 10,86 MMbbl αργού στις 11 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, υπερδιπλάσια του όγκου κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου μήνα.
Περίπου τα μισά από αυτά τα βαρέλια φορτώθηκαν σε πλοία που είχαν απενεργοποιήσει τους αναμεταδότες τους, τα οποία αργότερα παρέδωσαν φορτία στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Η Dynacom Tankers Management Ltd., υπεύθυνη για το Dragon, δήλωσε ότι "από τον Ιανουάριο του 2019 κανένα από τα σκάφη μας δεν έχει συνάψει οποιαδήποτε σύμβαση με οποιαδήποτε οντότητα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε έχουν παραβιάσει οποιαδήποτε αμερικανική κύρωση στη Βενεζουέλα ή αλλιώς. "Η εταιρεία δεν σχολίασε γιατί το σήμα για το Dragon έχει σβήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ή να επιβεβαιώσει εάν το πλοίο είχε αγκυροβολήσει στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Η Rosneft, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι αυτή και η θυγατρική της RTSA "δεν νηολόγησαν πλοία σε αυτή την αλυσίδα εφοδιασμού." Οι δραστηριότητές της με τη Βενεζουέλα "βασίζονται σε συμβάσεις που έχουν επιτευχθεί πολύ πριν από τις κυρώσεις και συμμορφώνονται πλήρως με όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου . "Η δήλωση δεν αφορούσε συγκεκριμένα τη χρήση των αναμεταδοτών.
Ενώ είναι πιθανό οι αναμεταδότες, γνωστοί ως συστήματα αυτόματης αναγνώρισης, να μπορούν να αποσυνδεθούν, συνήθως δεν είναι έξω για πολύ.
 Η πρακτική της απόκρυψης πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο δεν είναι καινούργια και μπορεί να γίνει για ανταγωνιστικούς σκοπούς ή για άλλους λόγους. Το Ιράν, ένα άλλο μέλος του ΟΠΕΚ που δέχθηκε κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, χρησιμοποιεί επίσης «σκοτεινά» πλοία για να εξάγει το πετρέλαιο του.
Οι Η.Π.Α. στόχευσαν πρόσφατα κινέζους εισαγωγείς και μεταφορείς πετρελαίου, όπως η Zhuhai Zhenrong Co. και μια μονάδα της COSCO Shipping Corp., για να χειριστεί το ιρανικό αργό πετρέλαιο. Η Zhuhai και η COSCO λειτουργούν τακτικά τα πλοία τους με το σήμα ενεργοποιημένο σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων .
Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας - παραγκωνισμένη από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που μειώνουν τους αγοραστές της και περιορίζουν την πρόσβαση στα πετρελαιοφόρα - υποχώρησε σε ένα νέο 16ετές χαμηλό στα 644.000 bpd το Σεπτέμβριο, περικόπτοντας τους πόρους που χρειαζόταν το καθεστώς Maduro.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης