Φυσικό Αέριο

Η Romgaz παίρνει το 20% του FSRU Αλεξανδρούπολης - Την επόμενη βδομάδα οι υπογραφές

tags :
Η Romgaz παίρνει το 20% του FSRU Αλεξανδρούπολης - Την επόμενη βδομάδα οι υπογραφές
Σύμφωνα με δηλώσεις του Adrian Volintiru στο bursa.ro, η κίνηση αυτή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας τόσο για τη Romgaz όσο και για την Ρουμανία

Η κρατική εταιρεία Romgaz πρόκειται την επόμενη βδομάδα να υπογράψει συμφωνία για τη συμμετοχή της κατά 20% στο έργο κατασκευής του θαλάσσιου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Την είδηση αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της Romgaz, Adrian Volintiru στην ιστοσελίδα bursa.ro, προσθέτοντας ότι τη Δευτέρα (24 Φεβρουαρίου) θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για να εγκριθούν οι όροι που θα υπογραφούν με την Gastrade για την «είσοδο» στο έργο. Η υπογραφή της συμφωνίας με την ελληνική εταιρεία θα γίνει την επόμενη βδομάδα, πιθανότατα Πέμπτη ή  Παρασκευή.
Ο Adrian Volintiru δήλωσε ότι το έργο αυτό είναι στρατηγικό, τόσο για τη Romgaz όσο και για τη Ρουμανία, προσθέτοντας: «Πρώτα από όλα, η συμμετοχή μας στο έργο με 20% είναι σημαντική για την ίδια την χώρα. Κατά δεύτερον, με αυτόν τον τρόπο η Ρουμανία, μέσω της Romgaz ενισχύει τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου, προκειμένου να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό καύσιμο».
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, με την είσοδο στο FSRU η Romgaz αποκτά επίσης τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά, ενώ για αυτό τον σκοπό πρόκειται να εγγραφεί στην εγχώρια εικονική πλατφόρμα συναλλαγών ως έμπορος. Παράλληλα, σε διαδικασία εξουσιοδότησης βρίσκεται και η αντίστοιχη αίτηση εγγραφής που έχει καταθέσει στην Βουλγαρία.
Όπως πρόσθεσε, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του FSRU, η οποία αναμένεται στα τέλη του 2021, θα είναι έτοιμες όλες οι υποδομές που θα επιτρέψουν την μεταφορά στις βόρειες βαλκανικές χώρες φυσικού αερίου που θα φτάσει στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης. Οι υποδομές αυτές, δηλαδή ο αγωγός IGB και ο αγωγός φυσικού αερίου BRUA (Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία), ανοίγουν ένα «παράθυρο» ευκαιρίας, σύμφωνα με τον κ. Volintiru.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης