Πετρέλαιο

Π.Τζαννετάκης: Ανθεκτική η Motor Oil στους διαφαινόμενους κραδασμούς από την πανδημία

Π.Τζαννετάκης: Ανθεκτική η Motor Oil στους διαφαινόμενους κραδασμούς από την πανδημία
Ο αναπληρωτής CEO επισήμανε στο conference call πως αναστέλλεται προς ώρας η έκδοση νέου ομολόγου που προετοιμαζόταν, ενώ παρέθεσε τις κινήσεις για την επόμενη φάση ανάπτυξης
Το χρηματοπιστωτικό προφίλ της Motor Oil, αλλά και το μίγμα των πηγών προέλευσης των πωλήσεών της, καθιστούν βάσιμη την εκτίμηση πως η εταιρεία θα μπορέσει να απορροφήσει σημαντικό μέρος των κραδασμών, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον πετρελαϊκό κλάδο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Πέτρος Τζαννετάκης, στη διάρκεια του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της περσινής χρήσης.
Αναφερόμενος στην πανδημία, πρόσθεσε πως η Motor Oil έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για την προστασία των εργαζομένων της, όσο και για τη διασφάλιση των παραγωγικών της δραστηριοτήτων, οι οποίες συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Περισσότερες πωλήσεις από την παραγωγή του διυλιστηρίου

Σχετικά με την «ανθεκτικότητα» της Motor Oil στην εν εξελίξει κρίση, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος επισήμανε ότι μία «γραμμή άμυνας» της εταιρείας αποτελεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις της παγίως ξεπερνούν αισθητά την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του διυλιστηρίου, με το υπόλοιπο να καλύπτεται μέσω trading. Επομένως, με δεδομένο ότι γι’ αυτές τις ποσότητες το περιθώριο κέρδους είναι αρκετά μικρό, αν απωλεσθούν λόγω μείωσης της ζήτησης, θα είναι περιορισμένη η επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη.

Όπως αναφέρουν πηγές που παρακολούθησαν το conference call, ένα δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα που ανέφερε το στέλεχος της εταιρείας είναι ότι ένα μέρος της υφιστάμενης δραστηριότητας του διυλιστηρίου αφορά την παραγωγή μαζούτ (που έτσι κι αλλιώς βαίνει μειούμενη), καθώς και την αποθείωση αγορασμένων ποσοτήτων ντίζελ.
Επομένως, ακόμη και στο πιο δυσοίωνο σενάριο, με την απώλεια των δύο αυτών δραστηριοτήτων θα παρέμενε ανεπηρέαστο το core business της εταιρείας, δηλαδή η διύλιση αργού.

Διασφαλισμένη ρευστότητα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε επίσης ότι η ανθεκτικότητα των εταιρειών του κλάδου θα εξαρτηθεί επίσης από τις χρηματοροές και τη ρευστότητά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Motor Oil έχει να επιδείξει ένα πολύ καλό χρηματοοικονομικό προφίλ, με τη μητρική εταιρεία να έχει για παράδειγμα πρόσβαση σε ανοικτές πιστωτικές γραμμές ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία έως τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν αντληθεί τα 500 εκατ.

Με βάση τον αναπληρωτή CEO η εταιρεία έχει διασφαλισμένη ρευστότητα, για να υποστηρίξει τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Πάντως, όπως πρόσθεσε, το τρέχον οικονομικό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί για το μέλλον η έκδοση νέου ομολόγου, την οποία προετοιμάζει η εταιρεία για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολόγων.

Προετοιμασία για το μέλλον

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζαννετάκης επισήμανε πως είναι σημαντικό ότι έχει πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη περιοδική συντήρηση του διυλιστηρίου. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των συστημάτων της, η οποία θα υποστηρίξει την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας.

Επίσης, στόχος της Motor Oil είναι να πραγματοποιήσει στοχευμένες αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις της, επικεντρωμένες σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Επίσης, καταρτίζει σχέδια για τη διεύρυνση της καταναλωτικής της βάσης, θέτοντας για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο cross selling πρόγραμμα, όπου οι πελάτες που γίνονται συνδρομητές της NRG κερδίζοντας δωροκάρτα εξαργύρωσης στα πρατήρια Shell.

Επίσης, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει την επέκτασή της στις ΑΠΕ, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες εξαγοράς, όπως του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών 47 MW από τη METKA EGN που ανακοίνωσε πρόσφατα, τη στιγμή που άλλες μονάδες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.
Επίσης, σημείωσε ότι βρίσκονται υπό εξέταση άλλα έργα. «Είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμαστούμε για το μέλλον», υπογράμμισε.


Κώστας Δεληγιάννης

deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης