Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Oilprice: Γιατί η Τουρκία απέκτησε προβάδισμα στη Λιβύη - Σε υποχώρηση οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Oilprice: Γιατί η Τουρκία απέκτησε προβάδισμα στη Λιβύη - Σε υποχώρηση οι δυνάμεις του Χαφτάρ
Οι λόγοι της υπαναχώρησης των μισθοφόρων από την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης δεν είναι σαφείς πάντως αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη

Ισχυρό πλεονέκτημα έχει αποκτήσει η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με τις επεκτατικές τάσεις της στη Μέση Ανατολή. Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, μια σειρά από νίκες από τις τουρκικά υποστηριζόμενες δυνάμεις στη δυτική Λιβύη αυτή την εβδομάδα έπληξε σοβαρά τις φιλοδοξίες του στρατάρχη Χάφταρ.
Λίβυοι μαχητές που υποστηρίζονται από μισθοφόρους του Ερντογάν κατέλαβαν την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας μια μεγάλη αεροπορική βάση δυτικά της Τρίπολης, ενώ την Πέμπτη έδιωξαν τις δυνάμεις του Χάφταρ από μια πόλη-κλειδί νοτίως της πρωτεύουσας.
Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε χθες τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας, που στηρίζει την αντιμαχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, για να αναστρέψουν την πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης γύρω από την πρωτεύουσα
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μαζική αποχώρηση Ρώσων μισθοφόρων οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ
Οι λόγοι της υπαναχώρησης των μισθοφόρων από την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης δεν είναι σαφείς. Πρόκειται πάντως αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική εξέλιξη.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Χάφταρ έχει χάσει τόσο πολύ έδαφος που ο στόχος του να κατακτήσει την Τρίπολη φαίνεται τώρα πολύ μακρινός. Η Τουρκία προχώρησε σε μια απροσδόκητη νίκη στον πετρελαϊκό πόλεμο της Λιβύης.

Η παρέμβαση της Ρωσίας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η ισορροπία στη Λιβύη έχει αλλάξει σημαντικά μετά την στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία Ερντογάν-Σάρατζ και ότι η συμβολή της Τουρκίας έφερε αποτελέσματα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής της εκεχειρίας στη Λιβύη. Οι δύο υπουργοί, σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στην Λιβύη και τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τι θέλουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Εμιράτα θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ως ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Χαφτάρ και βλέπουν πολλά λάφυρα από τη Λιβύη.
Τα ΗΑΕ θα ήθελαν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα μέσω της Λιβύης, καθώς η λιμενική εταιρεία DP World εξετάζει την επέκταση στην ανατολική Μεσόγειο, που σημαίνει πρόσβαση μέσω της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη.
Από την άλλη μεριά, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, για τα οποία μάλιστα η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας έχει υποβάλει αίτηση για άδεια εξερεύνησης. Μάλιστα, αυτή η κίνηση της γείτονος χώρας έχει καταδικαστεί απερίφραστα από την Κύπρο και την Αίγυπτο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης