Πετρέλαιο

Συντονισμένες ενέργειες του Ιράκ για μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Ιράν ως το 2025

Συντονισμένες ενέργειες του Ιράκ για μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Ιράν ως το 2025
Το Ar Ratawi, το μεγαλύτερο έργο φυσικού αερίου της χώρας  έχει καθυστερήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Το Ιράκ στοχεύει να επιτύχει ικανότητα παραγωγής πετρελαίου 7 εκατομμυρίων b/d, σε σύγκριση με τα τωρινά 5 εκατομμύρια b/d και να σταματήσει την καύση φυσικού αερίου καθώς και την εισαγωγή καυσίμων από το Ιράν έως το 2025, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της χώρας, Ihsan Ismaael.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξάνει επίσης την εξαγωγική του ικανότητα σε 6 εκατομμύρια b/d σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο άνω των 3,8 εκατομμυρίων b/d, δήλωσε ο Ismaael στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό του Ιρακινού Media Network.

Παράλληλα, η χώρα έχει εφαρμόσει σχεδόν το 80% όλων των έργων φυσικού αερίου που θα βοηθήσουν στη μείωση των εισαγωγών από την Τεχεράνη. «Όλα τα έργα φυσικού αερίου βρίσκονται υπό εκτέλεση, εκτός από το Ar Ratawi, για το οποίο εκκρεμεί διαγωνισμός» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Το Ar Ratawi, το μεγαλύτερο έργο φυσικού αερίου της χώρας που έχει καθυστερήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, θα παράγει αρχικά 300 MMcf / d και τελικά θα φτάσει το 1 Bcf / d, το οποίο είναι ικανό να παράγει 1,2 GW ηλεκτρικής ενέργειας.

Έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Ismaael είπε ότι εάν το Ιράκ είναι σε θέση να παράγει 7 εκατομμύρια b/d πετρελαίου, μπορεί να παράγει έως 5 Bcf/d φυσικού αερίου, το οποίο είναι ικανό να φτάσει τα 20 GW ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η ισχύς του Ιράκ είναι 35 GW έως το 2030.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιράκ θα πρέπει να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, για να καλύψει την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας που μαστίζει τη χώρα, δήλωσε ο Ismaael. Το Ιράκ θα μπορούσε επίσης να εισάγει φυσικό αέριο από χώρες εκτός του Ιράν με τη μορφή LNG.

Το Ιράκ θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή του από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν το επόμενο έτος. Αυτό βέβαια μπορεί να καταστεί εφικτό, εφόσον προχωρήσουν συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας με αμερικανικές εταιρείες και με την σειρά τους να προσελκύσουν επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ali Allawi.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ιράκ προσπαθεί επίσης να ξεσηκώσει τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας και να συνδέσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με το δίκτυο του Αραβικού Κόλπου μέσω της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης