Πετρέλαιο

Έως και τα 65 δολάρια βλέπει η Goldman Sachs το Brent το 2021

Έως και τα 65 δολάρια βλέπει η Goldman Sachs το Brent το 2021
Ανοδικές προβλέψεις για το πετρέλαιο από την τράπεζα - γνώστη των commodities
Στα 58 δολάρια το βαρέλι βλέπει κατά μέσο όρο σε τριετή βάση το Brent το 2021 η Goldman Sachs ενώ αναμένει ένα ράλι με άνοδο της τιμής από 45 $ / bbl από τα τωρινά επίπεδα σε 65 $ / bbl έως το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής τράπεζας η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου επιβραδύνθηκε απότομα αυτό το καλοκαίρι όπως αναμενόταν .
Η αύξηση της ζήτησης σταμάτησε καθώς ο ιός συνέχισε να εξαπλώνεται και με τις κινεζικές εισαγωγές να επιβραδύνονται.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες τα μηνύματα για ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα υπήρξαν θετικά.
Με τη σειρά της, η παραγωγή σταμάτησε ξανά στη Βόρεια Αμερική παράλληλα με την υψηλότερες περικοπές του ΟΠΕΚ +.
Παρά αυτές τις αντιξοότητες και τις ακόμη απαιτητικές προοπτικές ζήτησης στο τέλος του έτους, οι τιμές συνέχισαν να σημειώνουν άνοδο, με το Brent να καταγράφει υψηλό 5μηνου στα 46 $ / bbl.

Oil1.3.9

Σύμφωνα με την Goldman Sachs αυτό αντικατοπτρίζει τα αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν την ανοδική πρόβλεψη για το πετρέλαιο το 2021.
Πρώτον, η αγορά κατάφερε να παραμείνει σε έλλειμμα παρά το παγκόσμιο δεύτερο κύμα COVID-19, με τα κρούσματα στις ΗΠΑ να μειώνονται τώρα χωρίς να οδηγεί σε πτώση της ζήτησης πετρελαίου.
Δεύτερον, οι βασικές αρχές του 2021 φαίνεται ότι είναι πιο ισχυρές δεδομένης της αυξανόμενης πιθανότητας ευρέως διαθέσιμων εμβολίων την επόμενη άνοιξη, και την  πειθαρχία τόσο από τον ΟΠΕΚ + όσο και από τους παραγωγούς σχιστόλιθου.
Στον ανάντη τομέα των μεγάλων το capex να παραμένει χαμηλό και στρέφεται προς ανανεώσιμες πηγές.
«Κλειδί» για την ανθεκτικότητα των spot τιμών παρά την αναστολή των λήξεων αποθεμάτων αυτό το καλοκαίρι υπήρξε το σταθερό ράλι σε μακροχρόνιες τιμές.

oil2.3.9

Αυτά σύμφωνα με την Goldman έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες για άλλη μια φορά, ενισχυμένα παράλληλα με ένα εξασθενημένο δολάριο καθώς το επόμενο έτος βελτιώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης.
Δεδομένης της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην εξισορρόπηση της αγοράς τον επόμενο χρόνο, προβλέπει υψηλότερες μακροχρόνιες τιμές, με τριετή προοπτική το Brent αναμένεται να φτάσει τα 58 $ / bbl σε μέσο επίπεδο μέχρι το τέλος του 2021.


oil3.3.9

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 (χαμηλότερη προσφορά σχιστόλιθου έναντι βραδύτερης ανόδου της ζήτησης), η πρόβλεψή της Goldman για υψηλότερες μακροχρόνιες τιμές προβλέπει αύξηση της τιμής spot για το Brent κατά περίπου 5 $ / bbl.
Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν από 45 $ / bbl επί του παρόντος μέχρι 65 $ / bbl έως το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου επιβραδύνθηκε απότομα αυτό το καλοκαίρι, από έλλειμμα 4,5 mb / d στα τέλη Ιουνίου σε λιγότερο από 2 mb / d σήμερα.
Αυτό οφειλόταν πρώτα στην απότομη επιβράδυνση της βελτίωσης της ζήτησης, μόλις 1,2 mb / d mom τον Αύγουστο μετά την άνοδο κατά 3,2 mb / d mom κατά μέσο όρο τον Ιούνιο-Ιούλιο.
Μια παγκόσμια επανεμφάνιση των περιπτώσεων COVID-19 οδήγησε σε lockdowns, αντιστροφή των ανοιγμάτων και συνέχισαν να περιορίζουν την ανάκαμψη της ζήτησης αεροπορικών καυσίμων, ακόμα χαμηλότερη c.4,3 mb / d yoy.
Η μέτρια αύξηση της ζήτησης επιδεινώθηκε από την απότομη επιβράδυνση των κινεζικών εισαγωγών, λόγω της έλλειψης διαθέσιμης χωρητικότητας αποθήκευσης και την απουσία κρατικού κινήτρου για αποθήκευση αργού όταν οι τιμές ξεπέρασαν τα 40 $ / bbl.

oil4.3.9

Αυτή η επιβράδυνση της εξισορρόπησης της αγοράς οφείλεται επίσης στην υψηλότερη προσφορά, με τον ΟΠΕΚ + να υλοποιεί την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής.
Σύμφωνα με την Goldman η παραγωγή του ΟΠΕΚ χαρακτηρίζεται από αύξηση 1.2 mb/d mom τον Αύγουστο, ενώ το Ιράκ, Νιγηρία ,Καζακστάν υπολείπoνται ακόμη, αντισταθμίζοντας την αρχική τους κακή συμμόρφωση, καθώς τα ΗΑΕ αυξάνουν την παραγωγή περισσότερο από την αναμενόμενη ποσόστωσή τους.
Η αύξηση της χερσαίας παραγωγής των ΗΠΑ λόγω της επανεκκίνησης των κλειστών πηγαδιών παρέμεινε μέτρια στα 0,6 mb / d από τα τέλη Ιουνίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία αγωγών η καναδική παραγωγή αυξήθηκε επίσης στα 0,6 mb / d από τα χαμηλά του Μαΐου.

Για το 2021, προβλέπει ελαφρώς ταχύτερη αύξηση από τις τρέχουσες ποσοστώσεις, με την παραγωγή αργού του  OPEC να αναμένεται στα 28,8 mb / d (εκατιμμύρια βαρέλια/ημέρα) έως το τέλος του 2021 και τα αποθέματα να έχουν ομαλοποιηθεί έναντι 27,4 mb / d επίπεδο παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Επίσης η Goldmann εκτιμά ότι θα χρειαστεί επίσης υψηλότερη δραστηριότητα σχιστόλιθου για την εξισορρόπηση της αγοράς το 2022, σύμφωνα με την ανοδική πρόβλεψη τιμών

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης