Χρηματιστήριο & Αγορές

Ο μετασχηματισμός της BP σε εταιρία ανανεώσιμης ενέργειας πυροδοτεί τις επενδυτικές της προοπτικές

Ο μετασχηματισμός της BP σε εταιρία ανανεώσιμης ενέργειας πυροδοτεί τις επενδυτικές της προοπτικές
Η BP κορυφαία πετρελαϊκή αναδεικνύεται σε No1 μετοχή ανανεώσιμης ενέργειας για αναλυτές του κλάδου
Η BP μετοχή ανανεώσιμης ενέργειας; Και όμως αυτό σκοπεύει να γίνει ο πρώην γίγαντας του πετρελαίου.
Σύμφωνα με το Μotley Fool η τιμή της μετοχής της BP αυξήθηκε κατά 18% από τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό συμβαίνει αφού είχε χάσει τη μισή της αξία το 2020 αλλά η αλλαγή έρχεται.
Στο πλαίσιο της αλλαγής που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney δήλωσε ότι θα μειώσει την ικανότητα διύλισης της BP κατά περίπου 30%.
Και ξεκίνησε επιθετικά καθώς το Νοέμβριο του 2020 έκλεισε το διυλιστήριο πετρελαίου Kwinana στη δυτική Αυστραλία, για παράδειγμα.

Επιλογή μετοχών ανανεώσιμης ενέργειας

Σύμφωνα με το Μotley Fool αυτό που μπορεί να βοηθήσει την δυναμική άνοδο της μετοχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τα ηλεκτρικά οχήματα.
Και η θυγατρική της BP Chargemaster κερδίζει εκατομμύρια σε προσφορές για την παροχή υποδομής ηλεκτρικής φόρτισης τώρα.
Τον Οκτώβριο του 2020, ανακοίνωσε μια συμφωνία 21 εκατομμυρίων λιρών για την προμήθεια περισσότερων από 1.000 φορτιστών στην αστυνομία της Σκωτίας. Η BP λέει ότι είναι η μεγαλύτερη συμφωνία του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημαίνει σημεία φόρτισης εγκατεστημένα σε 265 τοποθεσίες στη Σκωτία. Και ενώ 21 εκατομμύρια quid είναι σχετικά μικρός για μια εταιρεία με το μέγεθος της BP, αυτό δείχνει το επίπεδο ενδιαφέροντος για τους στόλους ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέρα από τη αγωνία των καταναλωτών.
Ο κλάδος αυτός θα μπορούσε να είναι μια σοβαρά κερδοφόρα πλευρά της μελλοντικής επιχείρησης της BP.
Η BP κυκλοφορεί τώρα τους γρήγορους φορτιστές 150kW και στα 1.200 πρατήρια βενζίνης της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι είναι σε θέση να αξιοποιήσει την πετρελαϊκή υποδομή της για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα.

Ηλιακή, αιολική ενέργεια και βιοκαύσιμα

Οι δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα βοηθήσουν και δεν θα εμποδίσουν την τιμή της μετοχής της BP.
Η BP ξεκίνησε με ποσοστό συμμετοχής 43% στον πάροχο ηλιακής ενέργειας Lightsource το 2017, το οποίο αυξήθηκε έως και 50% τον Δεκέμβριο του 2019.
Στην αιολική ενέργεια, η BP λειτουργεί εννέα χερσαίες μονάδες σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ με καθαρή δυναμικότητα πάνω από 1.000 MW.
Και στα βιοκαύσιμα ο γίγαντας του πετρελαίου έχει μια κοινοπραξία με τη βραζιλιάνικη εταιρεία βιοενέργειας Bunge για τη διαχείριση 11 μονάδων βιοκαυσίμων.
Από την πλευρά του υδρογόνου, η BP ανακοίνωσε συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020 για την ανάπτυξη μονάδας υδρογόνου βιομηχανικής κλίμακας 50MW στη Γερμανία με την Ørsted. Αυτό το έργο θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία έως το 2024, ανακοίνωσε η BP.

Υδρογόνο

Το υδρογόνο είναι σίγουρα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λύση καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, παραμένει ακόμα στο στάδιο όπου δεν υπάρχει η σημαντική μάζα υποδομής, που να εξασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία της.
Τα υδρογονοκίνητα οχήματα, από αυτοκίνητα έως τρένα, θα μας οδηγούσαν στους στόχους μας καθαρού μηδενικού άνθρακα πολύ πιο γρήγορα.
Αλλά υπάρχουν πάρα πολύ δύσκολα προβλήματα με την αποθήκευση και την παράδοση υδρογόνου για να γίνει το άμεσο Big Thing.
Μερικές εταιρείες υδρογόνου που είναι εισηγμένες στο AIM όπως η Ceres Power και η ITM Power.

Η BP έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Πρώτον είναι η ικανότητά της να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα μαζική υποδομή. Δεύτερον είναι οι ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες με άλλες πολυεθνικές. Αυτό είναι που κάνει την BP την καλύτερη μετοχή ανανεώσιμης ενέργειας για μερικούς αναλυτές με την ισχυρότερη προοπτική.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης