Περιβάλλον

Οι προτάσεις της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου για μηδενικές εκπομπές CO2

Οι προτάσεις της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου για μηδενικές εκπομπές CO2
Η CCC συμβουλεύει την κυβέρνηση σε ζητήματα αλλαγής του κλίματος

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικό άνθρακα έως το 2035 και να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σχεδόν 80% για να θέσει τη χώρα σε πορεία προς το μηδέν έως το 2050, σύμφωνα με την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (CCC).

Η CCC, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σε ζητήματα αλλαγής του κλίματος, διατύπωσε τις επίσημες θέσεις της σχετικά με τον έκτο προϋπολογισμό άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 2033-2037 σε έκθεση 1000 σελίδων που δημοσιεύθηκε σήμερα και αναλύεται ένας χάρτης πορείας για την πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα για τη χώρα.

Ανέφερε ότι ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να υλοποιηθεί, σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Η επένδυση θα είναι επίσης το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη δεκαετία.

«Σε πολλούς τομείς, αυτό δίνει στους ανθρώπους πραγματική εξοικονόμηση, καθώς το έθνος χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και υιοθετεί καθαρότερες, πιο αποδοτικές τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να αντικαταστήσει τους προκατόχους τους με ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε η επιτροπή.

Η ραχοκοκαλιά

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια γίνεται η ραχοκοκαλιά ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ νέες χρήσεις για καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται στις μεταφορές, τη θέρμανση και τη βιομηχανία, αυξάνοντας τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά μισό τα επόμενα 15 χρόνια, και διπλασιάζοντας ή και τριπλασιάζοντας τη ζήτηση έως το 2050.

Το υδρογόνο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα αυξάνεται σχεδόν το 2050, όπως και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα. Το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μεταφοράς και στη βιομηχανία, και ενδεχομένως σε ορισμένα κτίρια, ως αντικατάσταση του φυσικού αερίου για θέρμανση. Η CCC είπε ότι η δεκαετία του 2020 πρέπει να είναι η αποφασιστική δεκαετία προόδου και δράσης για την αλλαγή του κλίματος. Πρόσθεσε ότι αυτές οι αλλαγές είναι εφικτές και προσιτές, αλλά μόνο εάν οδηγούνται από αποφασιστική δράση της κυβέρνησης τώρα.

Απόψεις και εκτιμήσεις

Ο πρόεδρος της CCC, Lord Deben τόνισε ότι: «Ο έκτος Προϋπολογισμός Άνθρακα είναι ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοιχτό για επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι το κατάλληλο timing. Παραδίδουμε τις συστάσεις μας στην κυβέρνηση με πραγματικό ενθουσιασμό, γνωρίζοντας ότι η αποφασιστική μετάβαση από το Ηνωμένο Βασίλειο σε μηδενικό άνθρακα φέρνει πραγματικά οφέλη στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις μας, κάνοντας τις θεμελιώδεις αλλαγές απαραίτητες για την προστασία του πλανήτη μας».

Η επικεφαλής πολιτικής και κανονισμών της RenewableUK, Rebecca Williams υπογράμμισε ότι η αύξηση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να προσφέρει «δεκάδες χιλιάδες» νέες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόνισε επίσης την ανάγκη για κατάλληλους πόρους προγραμματισμού των φορέων και τη σημασία της δυνατότητας νέων υποδομών του δικτύου.

«Ένα άλλο ζωτικής σημασίας μέτρο που επισημαίνει η CCC είναι να επιτρέψει στα παλαιότερα αιολικά πάρκα να τροφοδοτήσουν εκ νέου ισχύ με ακόμα πιο αποτελεσματικές τουρμπίνες όταν φτάσουν στο τέλος της 25χρονης ζωής τους» συμπλήρωσε.

Η διευθύνων σύμβουλος της Energy UK, Emma Pinchbeck, πρόσθεσε: «Η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώσει τις εκπομπές της χώρας κατά τουλάχιστον 68% έως το 2030 είναι ο πιο φιλόδοξος στόχος για την απαλλαγή από τον άνθρακα οποιασδήποτε μεγάλης οικονομίας και αντιπροσωπεύει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια δικαιότερη, καθαρότερη και πιο ανθεκτική οικονομία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης