Περιβάλλον

Περιβαλλοντικές ομάδες μπλοκάρουν τις σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο στην Αλάσκα

Περιβαλλοντικές ομάδες μπλοκάρουν τις σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο στην Αλάσκα
Ζητούν προκαταρκτική διαταγή για τον αποκλεισμό των πωλήσεων μίσθωσης που το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ προτίθεται να πραγματοποιήσει έως τις 6 Ιανουαρίου
Σχετικά Άρθρα
Περιβαλλοντικές ομάδες και τοπικές ομάδες της Αλάσκας ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Άνκορατζ την Τρίτη 15/12/1010 να σταματήσει το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ από το άνοιγμα του Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Αρκτικής (ANWR) στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από την αποχώρηση του προέδρου Donald Trump τον επόμενο μήνα.

Τέσσερις αγωγές έχουν κατατεθεί από τον Αύγουστο, αμφισβητώντας τα σχέδια της κυβέρνησης Trump για δημοπρασία δικαιωμάτων γεώτρησης ή μίσθωσης πωλήσεων, στην οικολογικά ευαίσθητη αλλά δυνητικά πλούσια σε ενέργεια παράκτια πεδιάδα του ANWR κατά μήκος της Θάλασσας Beaufort.
Οι ενάγοντες σε τρεις δικαστικές υποθέσεις κατέθεσαν προτάσεις την Τρίτη ζητώντας προκαταρκτική διαταγή για τον αποκλεισμό των πωλήσεων μίσθωσης, για το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει έως τις 6 Ιανουαρίου.

Απαγόρευση αδειών

Ζήτησαν επίσης δικαστική απόφαση για την απαγόρευση των αδειών που έχουν ζητηθεί για σεισμικές έρευνες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανατινάξεις για την παραγωγή ηχητικών εικόνων υπόγειων σχηματισμών, εντός 352.400 στρεμμάτων από την παράκτια πεδιάδα 1,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων του καταφυγίου.
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους τέτοιες δραστηριότητες, οι οποίες θα ξεκινήσουν πριν από την κανονική γεώτρηση, λένε ότι θα αποδειχθούν ιδιαίτερα ενοχλητικοί για τις πολικές αρκούδες που αναφέρονται ως απειλούμενα είδη λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι σεισμικές διαταραχές στις αρκούδες θα ήταν ελάχιστες. Εάν γίνει δεκτό, οι προτάσεις των εναγόντων θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τυχόν αποφάσεις σχετικά με την παρθένα περιοχή μέχρι την ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden, στις 20 Ιανουαρίου, ο οποίος αντιτίθεται στις γεωτρήσεις εκεί.
Οι αντίπαλοι της εξερεύνησης ενέργειας στην ANWR ζήτησαν την απόφαση του δικαστηρίου πριν πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες πωλήσεις μισθώσεων. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων προσπαθούν να σταματήσουν ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενέργειας με εντολή του Κογκρέσου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Ben Goldey προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης «περιλαμβάνει εκτεταμένες προστασίες για την άγρια ζωή».

Μισθώσεις

Στις ομάδες που έκαναν μήνυση περιλαμβάνονται η Εθνική Εταιρεία Audubon, το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλομορφίας, τους Φίλους της Γης, το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC) και τρεις φυλετικές ομάδες Gwich'in.
Υποστηρίζουν ότι οι μισθώσεις θα ανοίξουν το δρόμο για ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα παρθένο οικοσύστημα τούνδρα που είναι ζωτικής σημασίας για την άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των πολικών αρκούδων και του καρίμπου, και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχε να αναλύσει επαρκώς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από πιθανές γεωτρήσεις στην περιοχή.
Οι αντίπαλοι των γεωτρήσεων ανέφεραν μια απόφαση νωρίτερα αυτό το μήνα από το 9ο Εφετείο που ακύρωσε την έγκριση που θα μπορούσε να γίνει η πρώτη υπεράκτια εγκατάσταση παραγωγής πετρελαίου της χώρας στα ομοσπονδιακά ύδατα της Αρκτικής. Σε αυτήν την απόφαση, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε λάβει υπόψη τις αυξημένες εκπομπές άνθρακα στο εξωτερικό όταν ενέκρινε το έργο. Η γεώτρηση είχε απαγορευτεί στο ANWR για δεκαετίες προτού η φορολογική νομοθεσία που υπεγράφη από τον Trump το 2017 κατάργησε την απαγόρευση. Ο Trump επιδίωξε να μεγιστοποιήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και έχει υποβαθμίσει τις περιβαλλοντικές απειλές από τις βιομηχανίες γεώτρησης και εξόρυξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης