Τελευταία Νέα

Πράσινο υδρογόνο: Στόχος τώρα η μείωση του κόστους κάτω από τα 2 δολ / kg

Πράσινο υδρογόνο: Στόχος τώρα η μείωση του κόστους κάτω από τα 2 δολ / kg
Ο αγώνας για μηδενικές εκπομπές στοχεύει στην ανάπτυξη 25 gigawatts έως το 2026 παραγωγής υδρογόνου
Σχετικά Άρθρα
Ήρθε η ώρα για το «καύσιμο του μέλλοντος» το πράσινο υδρογόνο! Πρόσφατα, μερικοί από τους μεγαλύτερους προγραμματιστές και επενδυτές έργων πράσινου υδρογόνου στον κόσμο συνεργάστηκαν για να ξεκινήσουν την πρωτοβουλία «Green Hydrogen Catapult» που στοχεύει να μειώσει το κόστος κάτω από τα 2 δολάρια/ kg για να βοηθήσει στην αλλαγή πηγής ενέργειας σε βιομηχανίες έντασης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα.

Στους επτά ιδρυτικούς εταίρους περιλαμβάνονται η ACWA Power, CWP Renewables, Envision, Iberdrola, Ørsted, Snam και Yara με έδρα τη Σαουδική Αραβία.
Η πρωτοβουλία Green Hydrogen Catapult θα προσπαθήσει να αναπτύξει το πράσινο υδρογόνο 50 φορές τα επόμενα έξι χρόνια.
Η πρωτοβουλία θα αξιοποιήσει την υποστήριξη του Rocky Mountain Institute, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Ο αγώνας για μηδενικές εκπομπές στοχεύει στην ανάπτυξη 25 gigawatts έως το 2026 παραγωγής υδρογόνου με βάση τις ανανεώσιμες πηγές.

Εναλλακτικό καύσιμο

Το πράσινο υδρογόνο θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ως εναλλακτικό καύσιμο για την απανθρακοποιήση των βαρέων βιομηχανιών και των αλυσίδων εφοδιασμού με έντονες εκπομπές.
Παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - αιολική και ηλιακή - για να τροφοδοτήσει ηλεκτρόλυση που χωρίζει το νερό στα συστατικά του μέρη.
Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη γίνεται σοβαρή απειλή, οι κυβερνήσεις σκέφτονται τη χρήση υδρογόνου για να «απανθρακοποιήσουν» αρκετές βιομηχανίες.
Αυτές οι βιομηχανίες περιλαμβάνουν χάλυβα, πετρέλαιο, μεταφορές, βιομηχανική θέρμανση και άλλες. Επιπλέον, αναζητούν το ρόλο τους στην ενεργειακή ασφάλεια.
Η ιδέα είναι να έχουμε μια σοβαρή εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα. «Έχοντας οδηγήσει τον αγώνα για την παροχή φωτοβολταϊκής ενέργειας με χαμηλότερη τιμή από 2 σεντς ανά κιλοβατώρα, σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, πιστεύουμε ότι η συλλογική ευφυΐα και η επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα μπορούν να παρέχουν πράσινο υδρογόνο σε λιγότερο από 2 δολάρια ανά χιλιόγραμμο μέσα σε τέσσερα χρόνια ", δήλωσε ο Paddy Padmanathan, διευθύνων σύμβουλος της ACWA Power.
«Από τη βιομηχανική προοπτική, δεν βλέπουμε τεχνικά εμπόδια στην επίτευξη αυτού, οπότε ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε με τον κύκλο μείωσης του κόστους μέσω της αύξησης της κλίμακας».
«Ο κόσμος πρέπει επειγόντως να αυξήσει μαζικά την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων όπως το πράσινο υδρογόνο», δήλωσε ο Nigel Topping, της COP26 για την Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα.
«Το τολμηρό όραμα και ηγεσία των επιχειρήσεων μπορούν να προωθήσουν το πράσινο υδρογόνο μέσω μιας εκθετικής πορείας ανάπτυξης για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και την βαθιά απανθρακοποιήση νωρίτερα από το αναμενόμενο.»

Συνεργασία

Σύμφωνα με μια έκθεση της Greentech Media, η ACWA Power συνεργάζεται ήδη με την αμερικανική εταιρεία Air Products & Chemicals σε εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία. Τέσσερα gigawatts αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα τροφοδοτήσουν το εργοστάσιο, το οποίο θα παράγει 650 τόνους αερίου την ημέρα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του The Hydrogen Council, η κλιμάκωση θα είναι ο μεγαλύτερος μοχλός μείωσης κόστους, ιδίως στην παραγωγή και διανομή υδρογόνου.
Αυτό θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις κόστους, ακόμη και πριν από οποιαδήποτε πρόσθετη επίδραση από τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Ενέργεια του μέλλοντος

Μελέτες έχουν προβλέψει ότι το πράσινο υδρογόνο θα καλύψει τουλάχιστον το 25% των παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων έως το 2050. Το έγγραφο του The Hydrogen Council κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υδρογόνο «ήδη αυξάνεται» και πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, το πράσινο υδρογόνο θα προσφέρει μια σημαντική επιλογή χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.
Ωστόσο, η ανάπτυξη του υδρογόνου απαιτεί ακόμη υποδομή και πολιτική υποστήριξη για την επίτευξη ευρείας ανάπτυξης και κλιμάκωσης μέσω εμπορικών έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης