Ενέργεια

Γιατί θεωρείται το 2020 «έτος υδρογόνου» - Σχέδια και έργα

Γιατί θεωρείται το 2020 «έτος υδρογόνου» - Σχέδια και έργα
Η «πράσινη ανάκαμψη» προέκυψε ως μια ευνοϊκή προσέγγιση για την ανάδειξη οικονομιών που με τις πολιτικές τους, σηματοδοτούν επενδύσεις για την απαράμιλλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικό έτος χαρακτηρίζεται το 2020 για τις παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο πράσινο υδρογόνο, το οποίο θα μπορούσε σύμφωνα με το greentechmedia.com να αντικαταστήσει το μεθάνιο για να παράγει θερμότητα ή ισχύ. Το έτος που μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες ανέδειξε τη σημασία της φιλοδοξίας για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό η «πράσινη ανάκαμψη» προέκυψε ως μια ευνοϊκή προσέγγιση για την ανάδειξη οικονομιών που με τις πολιτικές τους, σηματοδοτούν επενδύσεις για την απαράμιλλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Στην επιφάνεια το πράσινο υδρογόνο

Ακόμα και πριν από την πανδημία του κορονοϊού, υπήρχαν ενδείξεις ότι το πράσινο υδρογόνο μπορεί να μετατοπίσει την ατζέντα των παγκόσμιων προτεραιοτήτων. Ο Rob Gibson είναι διευθυντής στον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρακολούθησε τη συμβολή του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Στον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 80% έως το 2050, το υδρογόνο είχε μικρότερο ρόλο σε αυτές τις προβλέψεις.

Ωστόσο, όταν η χώρα έθεσε για πρώτη φορά τον στόχο καθαρό-μηδέν τον Ιούνιο του 2019, αυτό άλλαξε. Οι οικονομίες βλέπουν πλέον το υδρογόνο ως μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας. Είναι μια τάση που επαναλαμβάνεται τώρα σε όλη την Ευρώπη, με άλλες αγορές να μην είναι πολύ πίσω, με την Wood Mackenzie να χαρακτηρίζει τη δεκαετία του 2020 ως δεκαετία υδρογόνου.

Στόχος της ΕΕ

​​Ίσως ο πιο άμεσος και απτός μοχλός ζήτησης είναι ο στόχος της ΕΕ να αναπτύξει 40 GW ηλεκτρολυτών εντός των συνόρων της έως το 2030 και άλλα 40 GW στον υπόλοιπο κόσμο. Τα φιλόδοξα σχέδια κυμαίνονται από την εξαγωγή πράσινου υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική έως τη δοκιμή υπεράκτιων πλωτών ανεμογεννητριών και ηλεκτρολυτών να αντλούν μόρια υδρογόνου και όχι ηλεκτρόνια πίσω στην ακτή.

Πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου

Έχοντας η Βρετανία για «όπλο» την υπεράκτια αιολικκή ενέργεια, θα αναζητούσε επίσης τις θάλασσες για προμήθεια πράσινου υδρογόνου. Καθώς η κυβέρνηση άρχισε να επιτυγχάνει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχει τον στόχο του μηδενικού άνθρακα, έθεσε νέα πλάνα το Νοέμβριο, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή σε πιο παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής υδρογόνου με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα που χρησιμοποιείται για τον μετριασμό της πλειονότητας των εκπομπών, που ονομάζεται "μπλε" υδρογόνο.Μακροπρόθεσμα, η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα που χρησιμοποιείται θα κάνει τη διαφορά.

Ζήτηση από τον κλάδο

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση που προέρχεται άμεσα από τη βιομηχανία και έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες για συνεργασία για την αύξηση της παραγωγής. Εταιρείες όπως η IPP ACWA Power (Σαουδική Αραβία), η Ørsted, η κινέζικη OEM Envision και η ιταλική εταιρεία δικτύου αερίου Snam σχεδιάζουν να αναπτύξουν 25 gigawatts πράσινου υδρογόνου παγκοσμίως μέχρι το 2026.

Ο τομέας μεταφορών

Αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα (συν φορτηγά και πλοία) δείχνουν ότι θα δημιουργήσουν ζήτηση για υδρογόνο.  Επίσης, το υδρογόνο προσφέρει τόσο στις αεροπορικές όσο και στις θαλάσσιες μεταφορές μια διαδρομή προς χαμηλότερο άνθρακα. Στην ξηρά, η ΕΕ θα προσφέρει κίνητρα υδρογόνου για ηλεκτρικά φορτηγά.

33333.png


Οι πράξεις του 2020

Μονάδα υδρογόνου από την Shell

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell ξεκίνησε το Φεβρουάριο εργασίες σκοπιμότητας σχετικά με  το μεγαλύτερο οικολογικό έργο για το υδρογόνο στον κόσμο.

Τα σχέδια προβλέπουν 3 έως 4 gigawatts αιολικής δυναμικότητας ανοικτής θάλασσας που θα δημιουργηθούν στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το 2030 αποκλειστικά για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Οι ηλεκτρολύτες θα εδρεύουν στο Eemshaven, κατά μήκος της βόρειας ακτής τη Ολλανδίας και ενδεχομένως και στην ανοικτή θάλασσα. Το έργο θα μπορούσε να επεκταθεί στα 10 gigawatts παράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2040 αφιερωμένο στην πράσινη παραγωγή υδρογόνου.

Μελέτη σκοπιμότητας από την BP

Tον Μάιο η BP ανέλαβε την διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας για την παραγωγή υδρογόνου χρησιμοποιώντας αιολική και ηλιακή ενέργεια για την διάσπαση του νερού και την μετατροπή του υδρογόνου σε αμμωνία στη Δυτική Αυστραλία, κερδίζοντας σε σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, η αυστραλέζικη υπηρεσία ανανεώσιμης ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 1,7 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας εκ του συνολικού κόστους 4.4 εκατ δολαρίων για την μελέτη, στα πλαίσια των προσπαθειών της κυβέρνησης να καταστήσει την χώρα κυρίαρχο παίκτη στην παραγωγή υδρογόνου μέχρι το 2030.

Σαουδική Αραβία

Σχέδια για την κατασκευή ενός πράσινου εργοστασίου υδρογόνου στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε τον Ιούλιο  η αμερικανική εταιρεία Air Products & Chemical. Πρόκειται, για το μεγαλύτερο στο είδος του έργο στον κόσμο μέχρι τώρα και θα τροφοδοτείται από 4 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Το εργοστάσιο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ανήκει από κοινού στην Air Products, την ACWA Power της Σαουδικής Αραβίας και τη Neom, μια νέα μεγαλούπολη που σχεδιάζεται κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ιneos

Η Hyundai Motor Company και η INEOS ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες για την επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας υδρογόνου. Και οι δύο εταιρείες αρχικά θα επιδιώξουν να διευκολύνουν έργα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που εστιάζονται στην ανάπτυξη μιας αλυσίδας αξίας υδρογόνου στην Ευρώπη.

Βιομηχανίες

Στην Ευρώπη, ειδικοί όπως η Nel και η ITM Power αυξάνονται, ενώ μεγάλες βιομηχανίες όπως η Siemens και η thyssenkrupp ρίχνουν το βάρος τους στην βιομηχανία υδρογόνου

Plug Power

Το Plug Power με έδρα τις ΗΠΑ (NASDAQ: PLUG) έχει συνάψει μια συμφωνία με την Apex Clean Energy για την ανάπτυξη ενός πράσινου δικτύου υδρογόνου χρησιμοποιώντας την αιολική ενέργεια προσφέρει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την ανανεώσιμη ενέργεια "πολύ χαμηλού κόστους" και βοηθά στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Το Plug έχει ως στόχο να παραχθεί πάνω από το 50% των αποθεμάτων υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης