Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Πώς η πανδημία επηρέασε τις εκπομπές άνθρακα

Πώς η πανδημία επηρέασε τις εκπομπές άνθρακα
Έρευνα του CNN - Eάν η δράση για το κλίμα δεν γίνει προτεραιότητα, οι εκπομπές θα ανακάμψουν γρήγορα

Οι εκπομπές διοξειδίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν δραματικά το 2020, βοηθώντας τη χώρα να επιτύχει έναν από τους μακροχρόνιους στόχους της για το κλίμα. Ωστόσο, η πτώση στις εκπομπές είχαν μεγάλο οικονομικό κόστος - και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, εάν η δράση για το κλίμα δεν γίνει προτεραιότητα, οι εκπομπές θα ανακάμψουν γρήγορα, αναφέρει νέα έρευνα στο CNN.


Πώς η πανδημία μείωσε τις εκπομπές


Η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία προκάλεσε μείωση των εκπομπών στις ΗΠΑ κατά 10,3% το 2020, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Rhodium Group, μιας ιδιωτικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση των ετήσιων εκπομπών στην εποχή μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε η ομάδα. Συγκριτικά, η οικονομική ύφεση του 2009 προκάλεσε μείωση των εκπομπών 6,3%.

Το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν την ηλιακή ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα, όπως το γυαλί παγιδεύει τη θερμότητα σε ένα θερμοκήπιο. Αυτό προκαλεί αύξηση των θερμοκρασιών και οδηγεί σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως την τήξη του πάγου, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και την οξίνιση των ωκεανών. Ωστόσο, η δραματική πτώση του περασμένου έτους σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει έναν βασικό στόχο μείωσης των εκπομπών που έθεσε η κυβέρνηση Obama. Με βάση τη Συμφωνία της Κοπεγχάγης του 2009, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι έως το 2020, θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 17% από τα επίπεδα του 2005. Παρολ'αυτά λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές ήταν 21,5% χαμηλότερες το 2020, σε σύγκριση με το 2005.

"Το 2020 δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να θεωρηθεί προκαταβολή προς τις ΗΠΑ που επιτυγχάνουν το στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού", ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης του Ομίλου Rhodium.
"Με τα εμβόλια του COVID-19 που βρίσκονται τώρα σε διανομή, αναμένουμε να αυξηθεί ξανά η οικονομική δραστηριότητα το 2021, αλλά χωρίς ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στην ένταση του άνθρακα στην οικονομία των ΗΠΑ, οι εκπομπές πιθανότατα θα αυξηθούν και πάλι", έγραψαν.  

Η αμερικανική δράση για το κλίμα έχει σταματήσει υπό τον Πρόεδρο Trump, αλλά ο εκλεγμένος Πρόεδρος Biden υποσχέθηκε να θέσει το κλίμα στο επίκεντρο της ατζέντας του. Ο Biden δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στη Συμφωνία του Παρισιού την πρώτη ημέρα της θητείας του και υποσχέθηκαν να αναλάβουν μια σειρά εκτελεστικών ενεργειών για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

climate.jpg

Χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στο κλίμα

Το Global Carbon Project εκτιμά ότι οι εκπομπές αερίων παγίδευσης θερμότητας μειώθηκαν κατά περίπου 7% παγκοσμίως το 2020. Αυτό μπορεί να μοιάζει με σημαντική πτώση, αλλά δεν θα κάνει σημαντική διαφορά στην αλλαγή του κλίματος, αφού το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, η συντριπτική πλειονότητα των εθνών συμφώνησε να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και να συνεχίσουν τις προσπάθειές για τον περιορισμό τους σε 1,5 βαθμούς. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι εκπομπές θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν δραματικά και σύντομα.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν πέρυσι ότι για να παραμείνουν εντός του ορίου των 1,5 βαθμών, οι εκπομπές θα πρέπει να μειώνονται κατά 7,6% κάθε χρόνο από το 2020 έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό, ο κόσμος πρέπει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο πηγάζει την ενέργειά του.

"Αυτή η μείωση στις εκπομπές δεν συνέβη ως αποτέλεσμα ισχυρών κυβερνητικών πολιτικών ή μεγάλης διείσδυσης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας - αυτή η πτώση συνέβη κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και της πανδημίας. Οι εκπομπές μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό επειδή η πανδημία έκοψε ορισμένους από τους πιο ρυπογόνους τομείς της οικονομίας", ανέφερε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Οι μεταφορές, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των εκπομπών των ΗΠΑ, ήταν το μεγαλύτερο θύμα της ύφεσης. Ο Όμιλος Rhodium δήλωσε ότι η ζήτηση για καύσιμα αεριωθούμενων αεροπλάνων είχε μειωθεί 68% σε ετήσια βάση, με βενζίνη 40% και πετρέλαιο 18% χαμηλότερα. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις μεταφορές μειώθηκαν κατά 14,7% πέρυσι, σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πτώση ήταν απλώς προσωρινή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, η ζήτηση για καύσιμα jet στις ΗΠΑ ανακάμπτει ταχύτερα από ό, τι σε πολλές άλλες αγορές.


Οι ΑΠΕ μείωσαν τις εκπομπές κατα 10%

Οι εκπομπές από βιομηχανικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 7% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, επίσης λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης της οικονομίας, από τον αμερικανικό ενεργειακό τομέα μειώθηκαν κατά 10,3% το 2020. Και σε αντίθεση με τις μειώσεις στις μεταφορές και τη βιομηχανία, αυτό δεν οφείλεται στην οικονομική κατάρρευση, αλλά από τη μετάβαση από τον άνθρακα σε ανανεώσιμους πόρους.

Περίπου το ένα πέμπτο, ή το 20%, της ενέργειας των ΗΠΑ δημιουργήθηκε με την καύση άνθρακα το 2020, σε σύγκριση με το 24% το 2019. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε στο 18% πέρυσι από 16% το 2019.

Παρά την πτώση πέρυσι, οι ΗΠΑ παραμένουν οι δεύτερες μεγαλύτερες εκπομπές στον κόσμο μετά την Κίνα. Είναι μακράν ο μεγαλύτερος εκπομπός ιστορικά, που σημαίνει ότι καμία χώρα δεν έχει βάλει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από τις ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης