Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

ΙΕΑ: Η ναυτιλία δεν θα πιάσει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών έως το 2050

ΙΕΑ: Η ναυτιλία δεν θα πιάσει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών έως το 2050
Οι εκπομπές από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αναμένεται να μειωθούν κατά 6% ετησίως σε 120 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2050
Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα επιτύχει μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (NZE) έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Η ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένεται να χάσει τον καθαρό στόχο μηδενικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2) «λόγω της έλλειψης διαθέσιμων επιλογών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην αγορά και της μεγάλης διάρκειας ζωής των σκαφών (συνήθως 25 έως 35 ετών)», ανέφερε ο IEA σε έκθεση του.

Αυτό συμβαίνει παρά τις δεσμεύσεις από φορείς χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενους να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2050 στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ο IEA αναμένει τώρα ότι οι εκπομπές από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία είναι υπεύθυνη για περίπου 880 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 το 2019 και 830 εκατομμύρια τόνους το επόμενο έτος, θα μειωθεί κατά 6% ετησίως σε 120 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2050.

Οι στόχοι του IMO

Περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης και η ναυτιλιακή υπηρεσία του ΟΗΕ - ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) - στοχεύει στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 50% από τα επίπεδα του 2008 έως το 2050.

Βραχυπρόθεσμα, σημαντικές μειώσεις εκπομπών στη ναυτιλία είναι δυνατές μέσω λειτουργικής αποτελεσματικότητας, όπως μειωμένες ταχύτητες ταξιδιού και αιολική ενέργεια, ενώ μεσοπρόθεσμα, καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα όπως βιοκαύσιμα, υδρογόνο και αμμωνία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

"Η αμμωνία και το υδρογόνο είναι τα κύρια καύσιμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη ναυτιλία που εγκρίθηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες στο NZE, και το συνδυασμένο μερίδιό τους στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στη ναυτιλία έφτασε περίπου το 60% το 2050", ανέφερε ο IEA
Τα βιοκαύσιμα αναμένεται να παρέχουν σχεδόν το 20% των συνολικών ενεργειακών αναγκών ναυτιλίας το 2050, ενώ η ηλεκτροδότηση θα διαδραματίσει «πολύ μικρό ρόλο», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης