Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

CNBC: Διχασμός στην ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια: Βιώσιμη επιλογή ή φαινόμενο «Greenwashing»

CNBC: Διχασμός στην ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια: Βιώσιμη επιλογή ή φαινόμενο «Greenwashing»
Ο άνθρακας κυριαρχεί στον ενεργειακό τομέα της Πολωνίας, αφού είναι η κύρια πηγή ενέργειάς της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει εάν η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή πηγή ενέργειας, με τις περισσότερες χώρες να διχάζονται για το ορθό ή μη αυτής της επιλογής. Aρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το εάν θεωρείται μια βιώσιμη επιλογή ή θα επαληθευτεί το φαινόμενο «greenwashing».

Το Greenwashing, περιληπτικά, είναι αυτό που συμβαίνει όταν ένας διαχειριστής κεφαλαίων δηλώνει πως μία επένδυσή του πληροί τα κριτήρια ESG, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.

Σύμφωνα με το CNBC, ορισμένα μέλη της ΕΕ, ιδίως η Γαλλία, που έχουν μεγάλες επενδύσεις στα πυρηνικά και είναι επιφυλακτικά στη χρήση φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θεωρούν τον ενεργειακό πόρο ως βιώσιμη επιλογή. Άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πιστεύουν ότι είναι καιρός να απομακρυνθούν από αυτήν, καθώς ανησυχούν για τα πυρηνικά απόβλητα.

Στην ΕΕ το «μπαλάκι»

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα μακροχρόνιο δίλημμα που καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιλύσει τις επόμενες εβδομάδες. Η Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει την ταξινόμηση της βιώσιμης χρηματοδότησης σε αυτούς τους τομείς. Αναμφισβήτητα, η απόφασή της θα έχει αντίκτυπο στις προσπάθειές της για την ηγεσία της στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χρειαζόμαστε επίσης μια σταθερή πηγή, πυρηνική, και κατά τη διάρκεια της μετάβασης» είχε δηλώσει τον Οκτώβριο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την αύξηση των προσδοκιών για την ανάμιξη της πυρηνικής ενέργειας στο καθαρότερο ενεργειακό μείγμα.

Η περίπτωση της Πολωνίας

Ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο The German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε στο CNBC χθες (8/11) ότι είναι «η σωστή απόφαση» τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για πολιτικούς λόγους εάν η επιτροπή ανακοινώσει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι σχετικά καθαρή. «Τι θα προσφέρετε στην Πολωνία;» διερωτήθηκε εάν τα πυρηνικά επρόκειτο να απαγορευθούν στο μπλοκ της ΕΕ.

Ο άνθρακας κυριαρχεί στον ενεργειακό τομέα της Πολωνίας, αφού είναι η κύρια πηγή ενέργειάς της. Η Βαρσοβία σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιο του άνθρακα και του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 80% το 2017 σε 60% έως το 2030

Παρά το γεγονός ότι η χώρα υπέγραψε δέσμευση για ταχεία κατάργηση της παραγωγής άνθρακα στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26 την περασμένη εβδομάδα, στόχος της Πολωνίας σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει ακόμη το 2049.


Οι αρνητές

Οι αντίπαλοι της ενσωμάτωσης της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ταξινόμηση της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία, υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία δεν είναι κατάλληλη για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία», δήλωσε ο Henning Gloystein, στέλεχος του Ομίλου Eurasia στο CNBC.

«Το βασικό πρόβλημα για τους επικριτές είναι ότι δεν υπάρχει λύση για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων. Όλες οι τρέχουσες λύσεις είναι προσωρινές», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης